Blog

IZVJEŠTAJ DJEČJEG FORUMA MLADOST ZA 2016. GODINU

Dječji forum Mladost OŠ Eugena Kumičića priključio se 11. 3. humanitarnoj akciji “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koju organizira Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca.

Cilj ove humanitarne akcije bio je da se od novca prikupljenog reciklažom skupljenih čepova sufinancira kupnja skupih lijekova za oboljele od leukemije i limfoma.

18.3. bilježili smo nadolazeći Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Članovi Dječjeg foruma bili su gosti učenika posebnih odjela u našoj školi. Djeca su se družila na kreativnoj radionici koje su osmislile i vodile naše vrijedne defektologinje. Cilj ove radionice bio je uklanjanje predrasuda i isključenosti djece s teškoćama u razvoju. U holu OŠ Eugena Kumičića održana je prezentacija o Down sindromu. Prezentaciju je pripremila Patricija Kovačić, učenica 8. b razreda i dugogodišnja članica DF Mladost. Učenici su obukli različite čarape kako bi podržali i obilježili Dan osoba s Down sindromom.

22.3. uključili smo se u međunarodni projekt „Djeca za mir u svijetu“. Cilj projekta „Djeca za mir u svijetu“ je pridonijeti učvršćivanju mira u Ukrajini i diljem svijeta stvaranjem svjetske karte mira od papirnatih golubica s porukama mira djece diljem svijeta.

U Saboru je 18.5. održan 11. susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima. DF Mladost predstavljali su Dorotea Suhi i Filip Grahovac koji su pripremili izlaganje na temu Mogućnosti školovanja u našem gradu.

Početkom nove školske godine, DF Mladost je postao bogatiji za nove članove. Evo kako smo obilježili početak „novih radnih pobjeda”. Snimili smo radijsku emisiju „Nek’ se čuje i naš glas“ koja je bila emitirana u ponedjeljak, 3. 10. u 11 sati na frekvencijama lokalne radio postaje.

Tema je emisije Znanost i mladi, a gosti su Sanela Jukić, prof. matematike i Eugenijalci David Sertić, Hana Jukić, Dora Baćani i Gita Špoljarić.

Jedna od aktivnosti kojom smo započeli Dječji tjedan bila je pisanje poruka odraslima.Mi smo ovu aktivnost započeli poticanim riječima koje glase:

“Djeca imaju pravo na slobodno izražavanje svoga mišljenja!”

 

“Odrasli, slušajte djecu… i vi ste nekada bili djeca!”

 1. 10. 2016. održan je susret djece Dječjih foruma Osmijeh i Mladost s voditeljicama Elvira Vujčić i Brankicom Safin sa županicom Sanjom Bošnjak.

 

Djeca su iznijela svoje želje i potrebe (bazen, besplatni udžbenici, posao roditeljima…), a gđa Sanja detaljno i realno objasnila mogućnosti.

 1. 10. obilježili smo Međunarodni dan djevojčica. Različitim aktivnostima osvijestili smo naše vršnjake kako žive djevojčice diljem svijeta i na koje sve poteškoće nailaze.
 1. 10. druženje u DF Mladost obilježilo je igranje društvenih igara. Bilo je zabavno i dinamično.

Ah, ta škola…tema je radijske emisije koju su pripremili i snimili članovi DF Mladost. Gosti emisije bili su: Matej Tokić i Lana Brdarić, učenici 5. razreda te Božica Majhen, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića. Voditeljica emisije: Nives Halužan, učenica 8.r

Od 15. listopada do 15. studenoga obilježili smo Mjesec hrvatske knjige… Čitali smo “100 na sat”

 1. studenog članovi DF Mladost Nives Halužan i Viktor Lovrić su još jednu radijsku emisiju Nek’ se čuje i naš glas. Tema emisije bila je terenska nastava učenika osmih razreda OŠ Eugena Kumičića u Vukovaru.
 1. studenoga posjetili smo gradonačelnika. S njime smo razgovarali o problemima koji nas muče i što bismo željeli promijeniti u našemu gradu.
 1. studenoga obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

U gradskom središtu zapalili smo lampione i pomolili se kod Križa mučenika. U prosincu smo zajedno s Vijećem učenika OŠ Eugena Kumičića, organizirali humanitarnu akciju pod nazivom „Svako dijete zaslužuje igračku“.

 1. 12. snimili smo radijsku emisiju u suradnji s Vijećem učenika naše škole.

Tema emisije su “web detektivi”, a tko su oni i što im je zadatak rekla nam je pedagoginja OŠ Eugena Kumičića gospođa Nataša Ivanić i predstavnici Vijeća učenika Sara Škiljić i Mateo Šarabok, učenici 6. razreda.

Uoči Božića održano je božićno druženje za sve članove i simpatizere DF Mladost.

 1. siječnja obilježili smo Dan sjećanja na žrtve holokausta (Čitanje ulomaka Dnevnika Ane Frank)
 1. 2. pripreme za Dan zaljubljenih – pisanje i čitanje ljubavne poezije, pisanje ljubavnih pisama, slušanje ljubavnih pjesama…

 

Aktivnosti koje planiramo do kraja školske godine:

 1. 3. – Dan žena
 1. 3. – Međunarodni dan sreće
 1. 3. – Svjetski dan sindroma Down
 1. 3. – Međunarodni dan borbe protiv rasizma
 1. 4. – Svjetski dan šale
 1. 4. – Međunarodni dan dječje knjige
 1. 4. – Dan planete Zemlje i Dan hrvatske knjige 30. 4. – Međunarodni dan odgoja bez batina

(druga nedjelja u svibnju) – Majčin dan i sudjelovanje u priredbi koju organizira DND

 1. 5. – Međunarodni dan obitelj
 1. 5. – Svjetski dan nepušenja
 1. – Međunarodni dan roditelja
 1. 3. i 4. srpnja odlazak na 19.susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagreb

 

Voditeljica DF-a Mladost:

Elvira Vujčić