Blog

IZVJEŠĆE IZ DUBROVNIKA ZA 2015. GODINU

U 2015. god. ostvarili smo sve aktivnosti DND-a, DGV i DF za koje smo imali financijska sredstva. Proračun grada Dubrovnika bio je blokiran pa su udruge ostale bez planiranih i predviđenih sredstava veći dio godine. Zbog neočekivane situacije, mogli smo provoditi aktivnosti vezane isključivo za dubrovačko područje.

U siječnju 2015. nastavljena je aktivnost Mjesec darivanja koju odrađujemo u suradnji s Optikom Van Gogh i Očnom poliklinikom Oftalmus, a odvija se od 01. prosinca 2014. do 15. siječnja 2015. godine.
„Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djece“

Odbor za dječja prava i Vijeće za ljudska prava ispitivali su koliko dobro vlade rade na osiguravanju i korištenju dječjih prava u nacionalnim državama, a sve kako bi vladama dale savjete o tome kako trošiti novac na način koji će im pomoći održati obećanja dana djeci. Tim znanstvenika iz Centra za dječja prava na Sveučilište Queen’s Belfast (Sjeverna Irska) osmislio je istraživanje vezano uz trošenje javnog novca na način da u istraživanje aktivno uključe djecu iz cijelog svijeta.
Kroz istraživanje će se djeci postaviti nekoliko pitanja o njihovim pogledima na to kako i na što vlade troše novac da bi ostvarila obećanja dana djeca. Kao punopravni članovi Eurochild organizacije, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društvo „Naša djeca“ Opatija zamoljeni su da se aktivno uključe u ovo istraživanje kroz mrežu Dječjih foruma i Dječjih vijeća te su nas pozvali da im se pridružimo u istraživanju „Dječji stavovi o tome kako vlade troše novac“. Društvo Naša djeca Dubrovnik uključilo se u ovo istraživanje 13. siječnja 2015. u prostorima Europskog doma Dubrovnik na adresi Nikole Tesle 10. Članovi Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća ispunili su anketu i dali su svoje odgovore na postavljena pitanja.
Objedinjene i obrađene ankete svih Dječjih vijeća i Dječjih foruma Hrvatske koji se uključe u istraživanje poslat će se u Eurochild organizaciju, iz koje su obećali da će dječja viđenja sagledati vrlo ozbiljno te da će ih poslati Odboru za dječja prava i Vijeću za ljudska prava u Ujedinjenim narodima. Dječje stavove ovi će odbori uključiti u Preporuke vladama diljem svijeta.

FESTA SVETOG VLAHA I DAN GRADA DUBROVNIKA
Aktivnost je održana 29. siječnja u OŠ Marina Getaldića – Centar s početkom u podne, kao i prethodnih godina. Posjetitelji su razgledali izložene likovne i literarne uratke. Likovnih uradaka bilo je 57, a literarnih 32. DND je nagradilo po tri najuspješnija likovna i literarna rada učenika nižih i viših razreda. Mediji su popratili ovu aktivnost. Izložba je bila otvorena sedam dana.
VELIKI PLES MALIH MAŠKARA
Aktivnost je održana 14. veljače u hotelu Rixos Libertasu od 15 do 19 sati. Mnogobrojne male maškare i njihove roditelje svojim točkama zabavili su i uveselili razni izvođači: polaznice III. razreda Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Junior grupa Plesnog studija Lazareti, Župske mažoretkinje i članovi Capoeira Amazonas Dubrovnik.

USKRŠNJA MAŠTANJA
Ovogodišnja Uskršnja maštanja održala su se 26.ožujka 2015. u Parku Luja Šoletića u Gružu. Uz pomoć volontera DND-a vješte dječje ruke izrađivale su cvjetove, zečiće, čestitke, oslikavala jaja… Mašte, smijeha i veselja nije nedostajalo.

MAJČIN DAN I DAN OBITELJI
Na naš već tradicionalni program kao i svake godine okupi se veći broj natjecatelja (obitelji) kao i gledatelja. Majčin dan obilježen je i u Katedrali darivanjem cvijeća majkama. Obiteljsko druženje u prirodi održano je u parku na Babinom kuku gdje se okupilo 20 obitelji, koji su se natjecali u 6 različitih igara. Iz svake obitelji natjecalo se po tri člana prema njihovom izboru. Ukupno je sudjelovalo 75 članova obitelji. Igre je vodilo 12 volontera. Obitelji sa najboljim rezultatima prigodno su nagrađene darovima koje su osigurali naši sponzori i DND kao i Diplome za sudjelovanje.

KOMUNIKACIJA DJECE S ELEMENTIMA LOKALNE ZAJEDNICE
Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća su 25. travnja 2015. u prostorima Europskog doma Dubrovnik odradili radionicu “Komunikacija djece s elementima lokalne zajednice “. Kroz radionicu su iznijeli svoja mišljenja o komunikaciji sa pojedinim predstavnicima lokalne zajednice ( školom, policijom, prijateljima, obitelji…) i ponudili prijedloge za poboljšanje kvalitete pojedinih komunikacija.

PARTICIPACIJA DJECE U LOKALNOJ ZAJEDNICI
Društvo Naša djeca Dubrovnik i članovi Dječjeg gradskog vijeća, u suradnji s Upravnim odjelom Grada za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, započeli su susrete i edukaciju s učenicima – predstavnicima osnovnih škola s područja Grada i Orašca na temu PARTICIPACIJA DJECE I MLADIH U LOKALNOJ ZAJEDNICI. Učenici i voditelji Školskih vijeća dobili su osnovne informacije o participaciji djece, Dječjem gradskom vijeću i Dječjem forumu (kao osnovnim oblicima participacije djece) te na osnovu stečenih saznanja i informacija odradili radionice u svojim školama na istu temu. Naglasak je bio na participaciji djece u Školskom vijeću i Dječjem gradskom vijeću (koliko sudjeluju u dijeljenju informacija i dijalogu između djeca i odraslih, s čime su u toj komunikaciji zadovoljni, a s čime ne; što bi trebalo uraditi da se to promijeni, kome bi se mogli obratiti za pomoć…). Kroz radionice su prikazani primjeri sudjelovanja u donošenja odluka u vlastitim sredinama, a svoje radove prezentirat će na završnoj manifestaciji FORUM MLADIH. 19. svibnja radionica je održana u OŠ Marina Držića s učenicima OŠ M. Držića i OŠ M. Getaldića. U OŠ Ivana Gundulića održana je 20. svibnja, a uz učenike škole domaćina prisutni su bili i učenici OŠ Lapad. U OŠ Mokošica održana je 21. svibnja. Nazočni su bili samo učenici te škole. 22. svibnja radionica je održana u OŠ Antuna Masle u Orašcu.
Sve radionice pripremila je i vodila Vesna Boras, a pomoć su joj pružale Ankica Ćuić, predsjednica i Miomira Velikonja, tajnica.

10. FORUM MLADIH – Participacija djece i mladih u lokalnoj zajednici
U Velikoj gradskoj vijećnici 29. svibnja od 14 do 16 sati održan završni FORUM MLADIH. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je Participacija djece i mladih u lokalnoj zajednici. Školska vijeća su prezentirala uratke na zadanu temu. Kroz dvosatni program vodili su nas dječja gradonačelnica Anja Njirić (OŠ Lapad) i njen zamjenik Antonio Mustahinić (OŠ Ivana Gundulića). Sva izlaganja budno je i s oduševljenjem pratio i gospar Marko Grgurević iz UO Grada. Njegovo oduševljenje dijelili su i ostali odrasli ( profesori, voditelji školskih vijeća, ravnatelji, volonteri DND Dubrovnik), a dugi gromoglasni pljesak nakon prezentacija potvrdio je da svi u dvorani podržavaju rečeno. Pročitan je i Proglas ovogodišnjeg Foruma koji će Antonio Mustahinić pročitati i na završnoj manifestaciji Foruma.

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA
Aktivnost je održana 30. svibnja u Lazaretima. DND je sudjelovalo s prezentiranjem svog programa kao i prethodnih godina.

FORUM MLADIH: “Što smo znali to smo odabrali”
U sklopu programa Mladi i Grad skupa 30. svibnja na Stradunu održan je kolažni program Foruma mladih “Što smo znali to smo odabrali”. Antonio Mustahinić, dječji dogradonačelnik, pročitao je Proglas ovogodišnjeg Foruma. Program je u organizaciji grada Dubrovnika, a odvija se u suradnji s udrugama, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i “Kinematografima Dubrovnik”.

MORE PRIJATELJSTVA 2015.
Treću godinu zaredom provodi se projekt “More prijateljstva”. Organizira ga Grad Dubrovnik u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture. U Dubrovnik dolaze djeca iz Vukovarsko-srijemske županije koja se bave nekim od tehničkih aktivnosti.
Goste je tom prilikom u svoje ime i ime Dječjeg Gradskog vijeća pozdravio i Antonio Mustahinić, dječji dogradonačelnik. Družio se s njima i bio im pratnja tijekom obilaska svih destinacija.

U aktivnostima koje su se održavale izvan Dubrovnika ( u Zagrebu, Koprivnici, Ogulinu, Lovranu…) nismo sudjelovali zbog nedostatka financijskih sredstava. Za aktivnosti smo trošili novac koji je ostao od prethodne godine, budući da je novac za 2015. iz Proračuna Grada uplaćen 27. srpnja 2015.

DAN IGARA NA LOKRUMU – „Neka odrastanje bude dječja igra“
Društvo Naša djeca Dubrovnik je 19. rujna, na Lokrumu obilježilo Dan igara. Djeca su se natjecala u 6 igara (skok u dalj, pikado, pronađi kuglicu…) a sudjelovala su i u igranju starih, pomalo zaboravljenih igara. Najuspješniji natjecatelji u svakoj igri dobili su diplomu. Pobjednici su bili proglašeni u kategoriji nižih i viših razreda. Uprava rezervata Lokrum i ove je godine podržala akciju DND- a i djeci i njihovim roditeljima omogućila besplatnu vožnju brodom. Sudjelovalo je 35 djece, 10 roditelja i 8 volontera.

GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA
Održana je 28. rujna u Narodnoj knjižnici Grad u Saloči od zrcala Godišnja izborna i programsko izvještajna skupština DND-a Dubrovnik. Na Skupštini je usvojen Statut u skladu sa novim Zakonom kao i Strateški plan.

PARTY ZA PRVAŠE
Party za prvaše održan je 3. listopada u klubu Popiva (neočekivano mali broj prvaša 20-ak i isto toliko roditelja te 13 volontera sa svojom djecom). Aktivnost je održana u suradnji s korporacijom Van Gogh d.o.o. koji su i ove godine darovali male prvašiće s priborom za školu kao i slatkišima.

DAN DJEDOVA I BAKA – ”Ne zaboravi me”
Obilježili smo 5. listopada u Domu umirovljenika Dubrovnik uz dvosatno druženje, igre i razgovor koji su tematski bili vezani uz prehranu nekada i danas. Najuspješniji u igrama nagrađeni su slatkim darovima.

DJEČJI TJEDAN
Od 5. do 11. listopada organizirali smo raznolike aktivnosti. Prvi dan u Gradskoj vijećnici primili su nas zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnik UO Grada za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo gospodin Miho Katičić, a povodom obilježavanja Međunarodnog Dana djeteta. Delegaciju DND-a predstavljalo je 6 članova DGV-a i DF-a kao i 3 volontera.
Isti dan održan je i performans oko Orlandovog stupa “Dječji cvijet za bolji svijet” izveli su ga 60 učenika OŠ Marina Getaldića-Centar, 8 njihovih učiteljica i 4 volontera DND-a.
Posjetili smo dječji, kao i porodiljni odjel Opće bolnice Dubrovnik. Djecu smo počastili unaprijed odabranim slatkišima i sokovima, a rodiljama smo uručili knjigu – Bebina knjiga uspomena.
Na veliku radost korisnika – djece Doma Maslina – aktivisti DND-a i učenici 3.b. OŠ Ivana Gundulića održano je zabavno popodne uz igru Bingo, nakon čega su svi napisali poruke djece odraslima.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA DGV-a
Održana je u Narodnoj knjižnici Grad, a nazočio je 41 učenik, 10 aktivista DND-a, te predstavnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo gospodin Marko Grgurović. Održana je radionica na temu “Pravo prema Konvenciji”. Izabrana je nova dječja gradonačelnica Petra Nikoleta Raguž i zamjenici Erik Holer i Antoneta Gončin. Pisane su i poruke djece odraslima na različite teme.
Nova aktivnost s ciljem odvajanja djece od računala i povratak starim igrama “Čovječe ne ljuti se” i boravku na svježem zraku održana je na pjaci u Gružu. Sudjelovalo je 9 djece i 3 aktivista DND-a.
“Biciklijada i rolijada” održana je u Gospinom polju s ciljem razvijanja zdravih životnih navika, sportskog duha i suradnje među djecom. Sudjelovalo je 15 djece, 6 aktivista DND-a i 10-tak roditelja. Najuspješnijima su dodijeljene nagrade u tri kategorije za dječake i djevojčice.
“Filmsko popodne u kinu Sloboda” okupilo je stotinjak djece i roditelja, sudjelovala je i dječja gradonačelnica i predsjednica DND-a. Pogledali su dva zanimljiva 3D filma čije su ulaznice bile 10, 00 kn zahvaljujući “Kinematografima Dubrovnik”, koji su se i ove godine uključili u obilježavanje Dječjeg tjedna.
Međunarodni dan djevojčica 11. listopada obilježen je u klubu Popiva na Babinom kuku (loše vrijeme a i zatvoreni parkinzi na Babinom kuku rezultirali su vrlo malim brojem djevojčica), svega 30-tak djevojčica, 9 aktivista i 7 vanjskih suradnika. Djevojčice su sudjelovale u različitim aktivnostima (izrada frizura, oslikavanja lica, izrada predmeta salvetnom tehnikom….) kao i pisanju poruka odraslima. Popunile su i evaluacijske listiće. U programu su sudjelovale Župske mažoretkinje u radionici osnove mažuret plesa.

9. SUSRET G/O PRIJATELJI DJECE
9. Susret Gradovi i općine prijatelji djece održan je 17. listopada u Jastrebarskom.
Društvo Naša djeca predstavljalo je troje djece i dva voditelja. Djeca su sudjelovala u radionici dok je za odrasle bio organiziran okrugli stol.

FORUM MLADIH – “O ČEMU SVE PIŠEMO”
U Narodnoj knjižnici u Saloči od zrcala 28. listopada održana je radionica Foruma mladih “O čemu pišemo”. Dječja gradonačelnica Petra Nikoleta Raguž pozdravila je sve prisutne i zaželjela uspješan rad.

GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA
Predsjednica DND-a Ankica Ćuić 10. studenoga sudjelovala je na obilježavanju 65. godišnjice Saveza društava Naša djeca Hrvatske i otvaranju izložbe “Vremeplov dječje igre”u Muzeju Mimara.

PRVA SJEDNICA DGV-a U NOVOM SAZIVU
U prostorima EU doma Dubrovnik 14. studenog održana je prva sjednica DGV-a u novom sazivu. Sjednicu je vodila dječja gradonačelnica. Iznijela je program rada za godinu mandata, te izvijestila o sudjelovanju članova DGV-a u aktivnostima DND-a i sudjelovanju na 9. Susretima Gradovi i općine prijatelji djece u Jastrebarskom. Održana je radionica “U korist prava djeteta”.

MEĐUNARODNI DAN KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJETETA
Tom prigodom obilježili smo i 10 godina rada Dječjeg gradskog vijeća Dubrovnik. U radu je sudjelovalo 38 učenika, gospodin Marko Grgurović ispred UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo kao i 6 aktivista DND-a. Odrađena je i radionica “Moja i tvoja prava”. Sjednici su nazočile bivše dječje gradonačelnice i gradonačelnik koji su sve nazočne članove DGV-a upoznali sa svojim radom i problemima sa kojima su se susretali. Otvorena je i razgledana izložba 42 likovna rada učenika svih OŠ na temu Prava djece. Tajnim ocjenjivanjem svih nazočnih odabrano je i nagrađeno 5 najuspješnijih izloženih radova.

MJESEC DARIVANJA-BESPLATNI OČNI PREGLEDI
U suradnji s Korporacijom Van Gogh d.o.o. već tradicionalno organiziramo ovu vrlo hvalevrijednu aktivnost. Svake godine pregleda se cca 250 djece koji dobiju i poklon paketić. Akcija traje od 1. prosinca 2015. do 15. siječnja 2016.

MLADI I GRAD SKUPA
Izložba pod nazivom “Rukama složeno” 25. studenoga s nagrađenim radovima na temu Prava djeteta sudjelovalo je i DND Dubrovnik.

SVETI NIKOLA U GRADU
Sv.Nikolu u Gradu ispred crkve sv. Vlaha dočekali smo 5. prosinca. Okupljeno je bilo 300 djece, cca 200 odraslih i 6 aktivista DND-a. Sv. Nikola je djecu darivao jabukama. U programu su nastupili učenici Dramske grupe OŠ “Župa dubrovačka”. Isti dan posjetili smo i Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik gdje je izveden program kao i darivanje djece jabukama. Sudjelovalo je 10 djece, dvoje odraslih, osoblje odjela i 3 volontera DND-a.

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA
Međunarodni dan volontera obilježen je 5. prosinca u Lazaretima. Za poseban doprinos volonterstvu od strane poslovnog sektora dobila je Korporacija Van Gogh d.o.o. na prijedlog Društva Naša djeca Dubrovnik s kojom surađujemo već niz godina.

NOVOGODIŠNJA TOMBOLA
Već tradicionalna Novogodišnja tombola u kinu Sloboda održana je 28. prosinca a zgoditke je osiguralo DND Dubrovnik. Tombola je okupila 70 djece, 30 odraslih i 6 volontera DND.
Društvo Naša djeca Dubrovnik, 29. prosinca održalo je drugu Redovnu skupštinu u Lazaretima. Usvojen je prijedlog operativnog i financijskog plana za 2016. godinu. Skupštini je nazočio i gospodin Marko Grgurević kao gost.

VOLONTERSKI CENTAR
Predstavnik Volonterskog centra je Miodrag Kirigin. Svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom i prijedlozima uveliko doprinosi radu Centra.

CIVILNO DRUŠTVO
Miodrag Kirigin, član je Civilnog društva Grada i aktivno sudjeluje na svim sastancima, edukacijskim radionicama i projektima.

RAD DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA I DJEČJEG FORUMA
Dječje gradsko vijeće i Dječji forum kontinuirano kroz cijelu godinu ostvaruje svoje programe, radionice i susrete, ali i sudjeluju u svim aktivnostima koje provodi DND Dubrovnik i često puta su vrlo vrijedni pomagači u izvođenju programa. Posebna pozornost u programima DGV-a i DF-a posvećuje se mjestu djeteta u lokalnoj zajednici te stvaranju uvjeta da Grad bude po mjeri djeteta. Sve aktivnosti izvode kroz ove oblike: sastanci, obilasci terena, radionice, promicanje dječjih prava putem medija, suradnja s Gradom Dubrovnikom, međusobna suradnja DGV-a I DF-a te suradnja i komunikacija s medijima.

UVJETI RADA I PROMIDŽBA
Moramo istaknuti da, što se tiče prostornih uvjeta za rad s djecom i za djecu, nisu se promijenili. Još uvijek nedostaje prostor za redovito okupljanje većeg broja djece DGV-a i DF-a. Po potrebi koristimo gradsku vijećnicu, Narodnu knjižnicu i prostor Europskog doma. Što se tiče financija (već na početku izvješća rečeno je kako zbog ne usvajanja gradskog proračuna kasnila su sredstva za 2015.). Iz navedenog razloga naše aktivnosti su ostvarene samo u Gradu. Veći dio naših aktivnosti pratili su lokalni i drugi mediji od kojih možemo istaknutu: DU-TV, radio Dubrovnik i radio Ragusa, Dubrovački list, Dubrovački vjesnik, Glas Grada Dubrovnik portal i portal Grada, elektronička izdanja Dubrovačkog lista i Dubrovačkog vjesnika te Facebook DND-a Dubrovnik.

UMJESTO ZAKLJUČKA
Protekla 2015. godina za DND Dubrovnik nije bila u potpunosti realizirana (prvih 7. mjeseci) zbog nedostatka financija. Veliku pomoć smo imali od naših suradnika koji su nam prolongirali plaćanje usluga. U izvođenju programa svoj ogromni doprinos dali su članovi-volonteri DND-a ulažući svoje slobodno vrijeme, vještinu i znanje u kvalitetu istog. Smatramo da svojim dugogodišnjim djelovanjem ispunjavamo našu funkciju i ciljeve u korist djece i za djecu. Zadovoljni smo što se povremeno u naše aktivnosti uključuju roditelji djece kao i vanjski suradnici.
Na kraju zahvaljujemo se svim ustanovama, udrugama i pojedincima koji su doprinijeli našem zajedničkom uspjehu i nadamo se da ćemo ostati “Grad po mjeri djeteta”.

Ankica Ćuić, predsjednica vr