Blog

IZVJEŠĆE O PROVEDBI AKTIVNOSTI IZ PROJEKTA „BUDI NEOVISAN“ I RADU DJEČJEG FORUMA BANOVA JARUGA

Na redovitim sastancima-radionicama Dječjeg foruma Banova Jaruga, koji se održavaju petkom od 11.40 do 12.30 sa starijim učenicima (predmetna nastava), a srijedom od 11.40 do 12.30 s mlađim (razredna nastava) realizirano je dosta radionica s temom „Budi neovisan“ kroz razne dramske igre s mlađima i kroz forum-kazalište sa starijim učenicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa starijom grupom smo napravili foto-strip koji je bio izložen na panou Foruma u našoj Osnovnoj školi. Na dnu stripa učenici su mogli pisati svoje komentare, a oni su se ticali radnje stripa i kako bi se u sličnoj situaciji oni ponašali. Priču za strip su stvorili forumaši, a zatim smo o tome snimili fotografije i napravili foto strip.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao i prošle godine povodom Dana EU (zapravo cijeli svibanj je posvećen Europskoj Uniji) i ove godine smo za učenike predmetne nastave naše Škole organizirali dvosatnu radionicu posvećenu EU, a u sklopu nje smo izveli i forum-kazalište s temom iz projekta „Budi neovisan“ pod naslovom „Put k ovisnosti“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenici su se uključili sa svojim prijedlozima za rješavanje problema i pokazali osviještenost i angažiranost (no nažalost u praksi najčešće nije tako i potrebno je puno ovakvih edukacija i aktivnog uključivanja makar kroz forum-kazalište i razne dramske igre). Nastavnici su također pokazali veliku zainteresiranost za ovakav oblik edukacije učenika i sami se uključivali raznim prijedlozima i pitanjima glumcima forum-kazališta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon predstave prikazali smo prezentaciju o EU s naglaskom na jezike EU. Također smo učenicima prikazali kratki filmić Bruna Bozzeta „EU VS ITALY“ koji na šaljiv način prikazuje zašto je dobro biti član EU. U sklopu radionice učilo se pozdravljati na raznim jezicima, reći „Volim te“, predstaviti se i drugo. Nastavnice engleskog, njemačkog, slovačkog i češkog jezika s djecom su na nastavi uvježbale skečeve na tim jezicima, a na radionici su ih izveli te tako dodatno zainteresirali sve ostale učenike za još veće uključivanje u učenje stranih jezika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forumaši su također pripremili dvije šaljive scenske igre o njemačkom i engleskom jeziku, a zatim je održan kviz o poznavanju EU. U kvizu su sudjelovali predstavnici učenika 7. i 8. razreda podijeljenih u 3 grupe, te u svakoj grupi po jedan forumaš (joker) i jedna nastavnica (njihove razrednice). Pobjednička ekipa je nagrađena diplomama za osvojeno 1. mjesto i čokoladama, a svi ostali diplomama za uspješno sudjelovanje u kvizu u kojem su zaista svi pokazali jako dobro znanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju dvosatnog druženja i interaktivnog sudjelovanja 6 učenika i 1 nastavnik su odigrali šaljivu igru upoznavanja i koncentracije. Predstavljali su se jedan drugome s dobar dan na njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom, češkom, poljskom ili španjolskom jeziku (ovisno tko je što izvukao) i svojim imenom. Nakon prvog predstavljanja sa svojim imenom, dalje su prenosili pozdrav i ime učenika s kojim su se netom upoznali i tako redom, dok ponovo ne bi čuli svoje ime, kada bi čučnuli i tako uspješno završili igru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovakvi oblici radionica i prezentacija rada Dječjeg foruma su svima zanimljivi, edukativni, a ujedno su i pozivnica za uključivanje u naš Dječji forum koji uspješno djeluje od rujna 2002. godine. Radionicu su vodili i sa mnom pripremili stariji forumaši: Lea Gregurić, Kristina Čulina, Bernarda Krolo, Petra Sopić, Amalia Vidović, Marinela Sakač, Robert Vuković, Luka Kolar i Matej Suhonik.

Tekst: Đurđa Krajcar, voditeljica DF Banova Jaruga.