Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND IVANEC U 2014. GODINI

Društvo Naša djeca Ivanec u radu s djecom i za djecu u njihovom slobodnom vremenu ostvarilo je slijedeće aktivnosti:

 • 8.2.2014. – druženje za Valentinovo u prostoru Udruge umirovljenika u Ivancu u 16,00 sati. Sudionici programa bila su djeca iz naših radionica: plesna radionica suvremenog plesa i standardnih i latinoameričkih plesova, te dramska radionica, polaznici Igraonice za predškolsku djecu i gosti iz OŠ Ivanec. Nakon prigodnog programa upriličena je radionica za djecu i roditelje gdje su izrađivali prigodne ukrase, u obliku srca koje su samo poklonili Udruzi udomitelja „Nada“. Druženje roditelja i djece uz sok i grickalice bilo do večernjih sati.
 • 14.2.2014. – „Zebice – Tičeki se ženiju“ – evociranje starih tradicijskih običaja ivanečkog kraja u organizaciji Udruge udomitelja „Nada“ pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i suradnju drugih udruga i KUD-ova i D. Vrtića.
 • 12.4.2014. – subota prije Cvjetne nedjelje – prodajna izložba u povodu Uskrsa koje je održana ispred Gradske vijećnice na prigodno postavljenim štandovima. Na izložbi smo sudjelovali s dječjim radovima s tematikom Uskrsa. Pored radionice glavne eksponate izložbe izradili su najmlađi članovi, polaznici Igraonice, a našem štandom dominirale stolni aranžmani na drvenim podlošcima suhim granama od vinove loze, te bojana jaja u papirnatim kutijicama koje su izradila djeca. Prihod od prodajnih eksponata uplaćen je potrebitima putem Pro Vite (organizacija za pomoć potrebitima na području grada 60 kn) i na ŽR Društva 486,96 kn.
 • 9.5.2014. – Izlet u Gardaland za 47 polaznika. Pratnja djece Irena i Damir Prekrit.
 • 11.5.2014. – priredba za Majčin dan i dan obitelji – u suradnji s učenicima OŠ Ivanec održana u Kino dvorani u Ivancu. Nakon duže stanke ponovno se oformila i prvi put nastupila nova radionica standardnih i latinoameričkih plesova pod vodstvom plesnog para B kategorije.
 • 11.5.2014. – održali smo Skupštinu u prostoru „Ivonjske kleti“ u Ivancu gdje smo razmotrili rezultate rada i upoznali sve nazočne prijatelje i članove Skupštine s Pranom rada i financijskim programom za ovu godinu;
 • Dana grada Ivanca nisu održani ove godine jer su se sva sredstva za tu namjenu po odluci i suglasnosti Gradskih čelnika i svih sudionika uputila kao pomoć poplavljenim područjima (Gunji i drugima).
 • ljetovanja djece u Banjolu na otoku Rabu u odmaralištu DND Varaždin i ove godine nije bilo.
 • Ljetna škola – Zbog skromnih financijskih sredstava i planiranih izdataka i ove godine nije bilo polaznika ljetne škole za dužnosnika, niti za voditelje u izvještajnoj godini.
 • Rujan 2014. godine – tijekom ovog mjeseca vršio se upis polaznika i početak rada plesnih radionica suvremenog plesa i latinoameričkih plesova, igraonice za predškolsku djecu, dramske i glazbene radionice.
 • Na sjednici Izvršnog odbora 3.9.2014. godine tajnica društva LJ. Matić podnijela je pisani zahtjev za istupanje iz članstva iz osobnih razloga, te su još neki od članova IO također izjavili da žele istupiti što je onemogućilo rad Izvršnog odbora. Kako nije bilo među nazočnima volje za preuzimanje obveze tajnika, a kako bi se nastavilo s radom DVD predloženo je da se sazove izvanredna skupština za rješavanje nastale situacije.
 • 11.9.2014. godine sazvana izvanredna skupština, ali nije bilo dovoljno nazočnih, te se izbor novog Izvršnog odbora nije mogao izvršiti. Kao verzija rješavanja situacije dogovoreno je da se upoznaju gradske strukture s problematikom i ne mogućnosti pravovaljanog nastavka funkcioniranja udruge.
 • 16.9.2014. godine – održan sastanak u Gradu vezano za nastalu situaciju zbog istupanja nekoliko članova izvršnog odbora. Predstavnica grada kazala je da je DND potreban gradu jer objedinjuje djecu i pruža ima aktivnosti u vremenu i aktivnostima između škole i vrtića, te da su taj prostor slobodnog vremena djece i drugi pokušavali pokriti, ali nisu uspjeli opstati tako kvalitetno i dugotrajno kao mi. Obećana je podrška grada za kontinuitet rada i novi prostor, te više sredstava za udruge će biti. Kako i taj razgovor osim podrške nije dao konkretni pomak, a članovi koji se tražili isključenje nisu promijenili mišljenje, opet će se pokušala sazvati nova skupština.
 • U posjet gradonačelniku ove godine nije se išlo zbog toga jer su se isključili neki članovi iz Izvršnog odbora i nije bilo mogućnosti odgovarajućeg dogovora i organizacije.
 • Na Smotri ove godine nije se bilo zbog zauzetosti voditelja drugim osobnim i poslovnim obvezama.
 • Plesna radionica suvremenog plesa nastupila u prostoru Lumini centra u Varaždinu na poziv organizatora pod vodstvom voditeljice i koreografkinje Ana Marije Županić.
 • 14.12.2014. – Održana izvanredna skupština, nazočno 25 sudionika i izabrano novo rukovodstvo DND Ivanec. Za predsjednicu je imenovana Ana Marija Županić, a za tajnicu Marina Pintarić Keglević. Od bivšeg članstva u IO ostala je gospođa Ljiljana Martinčević Smodek (bivša predsjednica) kao pomoć za usmjerenje rada budućim članovima, Sandra Sever. Na vlastito traženje iz osobnih razloga iz članstva u IO razriješeni su Ljubica Matić, Ana Halamek, Irena Prekrit i Barica Rogina, a Marija Krneta, Nataša Roginek i Silvija Čavlek nisu zatražile razrješenje, ali ni nastavak rada.

Dosadašnjim radom možemo biti zadovoljni, zahvalni smo na sudjelovanju, sada već bivšim članovima, ali treba dati mogućnosti mlađima da dalje osmišljavaju nove programe i osnivaju nove radionice, te poboljšavati rad postojećih, angažirati što veći broj djece na uključivanju u rad istih u svom slobodnom vremenu. Potrebno je poraditi na zadaći «Gradovi i općine prijatelji djece», provođenju «Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece», što je nacionalna strategija.

Sve je teže pronaći odrasle osobe koje su spremne svoje vrijeme posvetiti dobrobiti djece u statusu volontera. Sve što radimo ide uz puno odricanja kako ne bi pokopali sve što smo teškom mukom stvorili i odričući se vremena i sredstava da djeci našega grada i okolice omogućimo da bogatije prožive svoje slobodno vrijeme.

Predsjednica:

Ana Marija Županić, prof.