Blog

NOVOSTI IZ DND-a POREČ

” STIHOVI NE PRIZNAJU  GRANICE”

U subotu je u Teatrinu Zajednica Talijana u Poreču pod motom „Šareni stihovi za sretnu livadu bez granica“ pedesetak djece iz nižih razreda Osnovne škole Poreč i odjela za nastavu na albanskom jeziku, TOŠ Bernardo Parentin, Osnovne škole Tar-Vabriga i porečkog Slovenskog kulturnog društva „Oljka“ pred prepunim gledalištem čitalo svoje stihove.

Četvrt je godina kako DND Poreč provodi projekt “Stihovi ne priznaju granice”, kojem je završnica tempirana na prvi dan proljeća, ujedno i Svjetski dan pjesništva, a ove je godine ostvaren uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. U poetsko predvečerje glazbu je među stihove unio nastup malih pjevača iz 3d razreda sa učiteljicom Denis.

Djeca su recitirala stihove na hrvatskom jeziku i čakavskom dijalektu, Katarina i Isabela na španjolskom, Helena je pjesmu napisala na hrvatskom i engleskom, Martin je svom tati posvetio pjesmu o posebnoj ruži na njegovom materinjem engleskom, Ivan je sricao na njemačkom, Pavel na ruskom.

Toni i Melani otpjevali su slovensku narodnu uspavanku, grupa sedmaša iz TOŠ-a Bernardo Parentin sročila je grupni rad, a Nora je probila led nastupima na albanskom jeziku. Mali zbor djece koja pohađaju nastavu na albanskom jeziku pod vodstvom nastavnice Florine pokazao je kako njihov materinji jezik zvuči kad se pjeva, a ne samo recitira.

„Siamo tutti come fiori sul prato…“ napisao je jedan od mladih poeta, a program je završen stihom „Različitost mana nije, svijet se smije, smije, smije“. Uz obećanje da će i dalje poticati djecu Poreča na kreativno izražavanje na materinjim jezicima, poslana je želja da djeca rastu jedinstvena u svim svojim različitostima.(DND/parentium).

DND i USB PLESAČICE IZBORILE KVALIFIKACIJE  za ESDU NATJECANJE

Od šest skupina malih plesačica DND-a četiri su u subotu i nedjelju u Zagrebu izborile pravo na nastup na ESDU svjetskom prvenstvu u Poreču sredinom svibnja – to su Bambole, Think pink, Ars i Energy.

Zvjezdice i Lollipop imale su preveliku konkurenciju, prvenstveno među zagrebačkim plesačicama, a nije im puno nedostajalo.

Think pink zauzele su koreografijom „Every time she closed her eyes“ prvo mjesto u kategoriji Lyrical group juniors.
Zajedno s grupom Ars osvojile su prvo mjesto za koreografiju „Spiderman“ u jazz formaciji za juniorke.

Na porečkoj će pozornici nastupiti i sve članice USB-a koje su se natjecale u Zagrebu.
Osvojile su prvo mjesto za koreografiju „Broken“ u kategoriji juniorskog lirskog dua/trija i za „Not in that way“ u kategoriji seniorske lirske grupe.
Solistica Leila bila je prva u kategoriji contemporary modern solo za seniore s koreografijom „Breezeblocks“.