Blog

IZVJEŠĆE O RADU DJEČJEG FORUMA MLADOST

DF Mladost već godinama djeluje u sklopu DND-a Slatina.

U ovom trenutku okuplja petnaestak članova, uglavnom učenica i učenika sedmih i osmih razreda OŠ Eugena Kumičića. Cilj postojanja i djelovanja DF-a jest razvijanje suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridosnose upoznavanju i razumijevanju prava djeteta, spoznaji i širenju ideje mira u svijetu, odgoju za međusobno razumijevanje i suradnju te nalaženju i primjeni načina za što potpunije ostvarivanje tih spoznaja i vrijednosti u sredini u kojoj djeca žive.

17. SUSRET DJEČJIH FORUMA (11. ,12., i 13. travnja 2014. u Selcu)

Članovi Dječjeg foruma Mladost sudjelovali su na 17. susretu dječjih foruma u Selcu. Dječji forum Mladost jedan je od 13 najuspješnijih foruma Hrvatske, stoga je i bio pozvan na Susret dječjih foruma. Naš forum predstavljali su: Ivan Rešetar, Gordana Borotić i Ines Cibok te njihova voditeljica Sanja Mišić.

31. svibnja 2014. Svjetski dan nepušenja

Povodom Svjetskog dana nepušenja članovi DF Mladost dijelili su prolaznicima jabuke s porukom o nepušenju.Podjela jabuka s porukom realizacija je projekta Saveza DND-a pod nazivom Budi neovisan čiji je cilj sprječavanje ovisnosti kod djece.

Posjet Hrvatskom saboru15. lipnja 2014.

Predstavnice DF Mladost Marija Magdalena Kovačec i Ema Jajić s voditeljicom Višnjom Bujanić posjetile su Hrvatski saborPosjet Saboru organizirao je Savez društava Naša djeca Hrvatske. Naš dječji forum predstavio se s aktualnom temom Bazeni u Slatini.

AKTIVNOSTI DF-a Mladost od početka ove školske godine (2014./2915.)

Dobili smo novu voditeljicu profesoricu Elviru Vujčić koja je naslijedila učiteljicu Sanju Mišić koja je prije nje bila dugogodišnja voditeljica DF Mladost.

Početkom listopada obilježili smo Dječji tjedan na tradicionalan način, pisanjem i dijeljenjem poruka odraslima te uključivanjem u akciju Saveza DND-a pod nazivom Daj deset za dječja prava.

Međunarodni dan djevojčica je prva aktivnost koja je slijedila nakon Dječjeg tjedna. Obilježili smo ga izradom prigodnog plakata koji ukazuje na položaj djevojčica diljem svijeta i na način na koji one žive. Željeli smo ukazati na probleme koje djevojčice imaju i na narušavanje njihovih temeljnih prava.

Osim toga, u našoj školi organizirali smo  tribinu za djevojčice s temom poremećaja u prehrani pod nazivom Anoreksija i bulimija. Gošća tribine bile gospođa Jasna Plantak, školska psihologinja. Uvodno izlaganje i prezentaciju odradile su “stare” članice Foruma Leona Suhić i Ines Cibok.

17. listopada – Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Budući da su Ujedinjeni narodi 1993. godine 17. listopada proglasili Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, članovi našeg Foruma osvrnuli su se na taj problem u svijetu i domovini, sudjelujući u prigodnoj emisiji na našoj lokalnoj radio postaji.

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga)

Mjesec hrvatske knjige obilježili smo u školskoj knjižnici čitanjem ljubavne poezije i proze jer je tema Mjeseca hrvatske knjige bila ljubav. Dakle organizirali smo i realizirali književnu večer koja je bila odlično posjećena.

25 godina Konvencije o pravima djeteta

20. Studenog 2014. godine obilježili smo 25 godina donošenja Konvencije o pravima djeteta. DF Mladost bio je inicijator izložbe likovnih i literarnih radova pod nazivom Sretno dijete koja je bila postavljena u Zavičajnom muzeju. Nadamo se da će izložba postati tradicija u društvenim događanjima našega grada i da će naši sugrađani svake godine moći uživati u likovnim i literarnim radovima djece predškolskog i školskog uzrasta.

3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Početkom prosinca prigodnim aktivnostima obilježili smo Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Debata – nova aktivnost u novoj godini

Nakon zimskih blagdana, na sastancima Foruma počeli su se baviti debatom. Naučili smo što je debata i kako se sudjeluje u raspravi. Smatramo da ćemo putem debate naučiti kako se što kvalitetnije boriti za promicanje dječjih prava što je primarni zadatak svakog  dječjeg foruma.

Radio – misija

5. veljače 2015. godine predstavnici našeg Foruma gostovali su na lokalnoj radio-postaji u Denisovoj Jutarnjoj brbljaonici. U nekoliko minuta predstavili su Fječji forum Mladost, njegov dosadašnji rad i planove za budućnost.

Jedna od važnih aktivnosti koju smo planirali u sljedećoj godini je da jednom mjesečno sudjelujemo u programu našeg lokalnog radija, dakle Radio Slatine kako bi naši sugrađani bili informirani o onome što muči djecu ovoga grada i šire.

Plan aktivnosti koje slijede

Od ostalih važnih datuma prije ljetnih praznika planiranom raznim aktivnostima obilježiti sljedeće datume:

20. 3. Međunarodni dan sreće

21. 3. Međunarodni dan borbe protiv rasizma

30.4. Međunarodni dan odgoja bez batina

10. 5. (druga nedjelja u  svibnju) – Majčin dan

15.5. Međunarodni dan obitelji

12.6. Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

21. 6.  (treća nedjelja u lipnju) – Dan očeva

18.susreta Dječjih foruma Hrvatske Zagreb, kraj lipnja ili početak srpnja

“…Na 18.susretima DF- Hrvatske mogu sudjelovati smo oni Dječji forumi koji su nam u trenutku prijave na Natječaj dostavili sve tražene podatke i potpisane Izjave o suradnji.

Svoju su obavezu izvršili slijedeća DND koja su prijavila svoje Dječje forume: Čačinci, Dubrovnik, Kutina, Nova Gradiška, Ogulin,Opatija, Prelog, Ravna Gora, Slatina, Tuhelj, Varaždin,Zabok.”

Ovo je citat iz dopisa koji je stigao iz Saveza DND-a kojim nas obavještavaju da smo jedan od Dječjih foruma koji je pozvan na 18. susrete DF Hrvatske.

Dakle, i ove godine članovi našeg Foruma sudjelovat će na Susretima Dječjih foruma Hrvatske.

Obilježavanje Dječjeg tjedna – prvi tjedan u listopada

Aktivnosti koje planiramo u Dječjem tjednu:

– simbolično (na dogovoreni način) obilježiti početak Dječjeg tjedna

–          posjetiti  gradonačelnika

–          poticati i provoditi aktivnosti vezanih uz stjecanje statusa Grad – prijatelj  djece

–           akcija “Poruke odraslima”

–           sudjelovati u lokalnim medijima i široj javnosti

–           organizirati Tribinu ili Okrugli stol o pravima djeteta na kojem mogu sudjelovati roditelji, djeca i svi kojim se tema učini zanimljivom.

Nakon Dječjeg tjedna slijedi obilježavanje sljedećih datuma:

11. listopada – Međunarodnog dan djevojčica

17. listopda – Svjetski dan borbe pritiv siromaštva

15. listopda – 15. studenoga Mjesec hrvatske knjige

20. studenog – obilježavanje donošenja Konvencije o pravima djeteta i organiziranje natječaja i izložbe Sretno dijete

3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom