Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND SVETI KRIŽ ZAČRETJE U 2014. GODINI

U travnju 2014. predsjednica DND-a napisala je prijavu projekta za financijsku potporu manifestaciji „Kinč moje babice“. Projektna prijava je poslana Krapinsko –zagorskoj Županiji 28. travnja 2014.

U svibnju je obilježen Dan obitelji (23. svibnja 2014.) uz kazališnu predstavu „Bajka o ribaru i ribici“ i uz nastup predškole, Cvrkutića i Mažoretkinja. Družilo se i poigralo stotinjak djece i njihovih roditelja, a u pripremnim radionicama sudjelovalo je 150-ero djece. Ujedno smo predložili, uz pomoć učitelja razrednika, djecu iz socijalno ugroženih obitelji za besplatno ljetovanje te je općina odobrila ukupno 6940 kuna kojim je omogućeno ljetovanje za četvero djece.

Dana 19. lipnja 2014. predsjednica je prisustvovala Skupštini Saveza društava Naša djeca Hrvatske u Termama Tuhelj kao delegat kada je i Martina Martinjak završila Seminar za vođenje DJEČJIH FORUMA u trajanju od 3 dana.

Pod motom „daj deset za dječja prava“ obilježavali smo ove godina DJEČJI TJEDAN, od 6.-11. 10. 2014. Načelnik se družio s djecom u vrtiću, a mi smo ga podsjetili na inicijativu koju je 2013. pokrenulo DND uz podršku svih udruga za djecu, za dobivanje statusa „Općina prijatelj djece“. Uradili smo izložbu u predvorju škole „Djeca svijeta“ i poruke o pravima djece . Održane su vesele štafetne igre na igralištu OŠ, a poruke o pravima predškolci su izložili i kod fontane na Trgu. Poklon predstava „Tupsoni ili zašto treba učiti“ za svu djecu održana je 10. listopada 2014., a gostovalo je i kazalište „Prijatelj“ iz Zagreba. Dječji tjedan završili smo nogometnim turnirom „Zagića“ na igrališti NK Jedinstva. Poklon najboljim malim nogometašima predala je Dunja Jurina ispred DND-a.

POČELE SU S RADOM, kao i svake godine u Dječjem tjednu, IGRAONICE KOJE RADE CIJELE GODINE: „ŠPREHAONICA“ (njemački) – 15 polaznika i „Spikaonica“(engleski), ove godine samo u PŠ Mirkovec – 6 polaznika. Igraonice rade dva puta tjedno po 45 minuta. Rade do kraja svibnja mjeseca.

Opremili smo i poslali „Kofer prijateljstva“ za djevojčicu Lidiju iz Gunje i tako se uključili u akciju DND Vinkovci „Pun kofer prijateljstva“ za djecu poplavljenih područja Vukovarsko –srijemske županije.

Održali smo Godišnju skupštinu 11. prosinca 2014. godine. Uspješno smo održali 9. RADIONICU TRADICIJSKIH VJEŠTINA, POPULARNI „KINČ MOJE BABICE“ u subotu, 13. 12. 2014. Djeca iz cijele naše županije, predstavnici DND-a. Djeca su naučila heklati i uraditi zvijezdicu ili naušnice, heklanjem. Prijavilo se osam DND-a iz naše županije i ukupno 35 djece 12 voditelja. Nas desetak volonterki vrijedno smo u tri pripremne radionice učile heklati kako bi mogle podučavati djecu kao demonstratorice toj zaboravljenoj vještini. Naš „Kinč“ popularan je i vrijedan projekt koji na specifičan način, kroz igru i druženje podučava djecu baštini, zaboravljenim vještinama iz prošlosti našeg Zagorja.

Pripremili smo priredbu i druženje predškolaca i Djeda Mraza u petak, 19. prosinca 2014. Dvije stotine poklona Djed Mraz podijelio je svim prisutnim mališanima. Poklone nabavlja i priprema DND uz pomoć općine.

PREDSJEDNICA

Društva „Naša djeca“ Sv. Križ Začretje

Nevenka Sinković