Blog

IZVJEŠĆE O RADU U 2017. GODINI DND-a SV. KRIŽ ZAČRETJE

Aktivnosti jezičnih igraonica koje se odvijaju kroz cijelu školsku godinu započele su u Dječjem tjednu prošle godine. Upisuju se djeca koja žele u jezične igraonice, a održavaju se od listopada 2017. godine do kraja svibnja 2018. godine u englesku igraonicu “Spikaonica”.

Provedeni su izbori za Dječje općinsko vijeće 22. 03. 2017. Izabrano je 7 članova od učenika 5. -7.- razreda.

Pričaonica “Čiča miča počinje priča” održana je 5. i 6. 04. 2017. Sudjelovalo je 50 djece.
Obilježavajući Međunarodni dan dječje knjige i 4. godinu kampanje „Čitaj mi“, Društvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje i Općinska knjižnica i čitaonica pripremili su za djecu zanimljivu pričaonicu „Čiča Miča počinje priča“ koja se održava već 4. godinu. Polaznici predškole kao i zainteresirani roditelji i njihovi mališani radoznalo su slušali pripremljenu priču o zečiću Pauliju, poigrali se i uradili prekrasne plakate zečiće od pisanica- salveta. Pričaonice je vodila Paula Krznar.

Obilježen je Međunarodni Dan obitelji 16. 05. 2017. Program za djecu započeo je tjedan ranije radionicama na temu obitelji. Obitelj se crtala i slikala u raznim tehnikama (kolaž, flomasteri), a pisali su i poruke što je obitelj. U programu su sudjelovali predškolci, male mažoretkinje, dječji zbor Cvrkutići te prvaši. Gostovalo je kazalište Prijatelj iz Zagreba s predstavom “Igra se nastavlja” koja je razveselila 150 prisutnih roditelja i djece. Nakon predstave, roditelji i djeca družili su se na zajedničkim radionicama.
Druženje obitelji završilo je plesom za djecu i degustacijom kolača koje su za tu prigodu pripremile majke. U nedjelju, 14. 05. 2017. družila su se djeca i roditelji uz pjesmu, ples i zdrave obroke u projektu „Mladi za mlade“ koje su organizirale Mažoretkinje i DND.

U svibnju i početkom lipnja prikupljane su informacije o djeci iz socijalno ugroženih obitelji, ali i djeci koja boluju od bolesti dišnih puteva za besplatno ljetovanje. Općina financira svake godine ljetovanje na moru za četvero djece, a prijedlog joj uvijek šalje DND.

Akcija „Bebice u bazenčiću“ provedena je 4. 07. 2017. zahvaljujući donaciji Bubamara d.o.o. koji su DND-u poklonili 12 bazenčića za bebe. Bazenčići su uručeni pozvanim roditeljima najmlađih stanovnika Začretja s ciljem da se što ranije potaknu motoričke aktivnosti kod bebica.

DND je sudjelovalo u projektu „Neka odrastanje bude dječja igra“- Bajkaonica, a na natječaj za najbolju kratku dječju priču poslana je priča „Šumska bajka“ koju su osmislili učenici 1.-4. razreda pod vodstvom učiteljice Jadranke Dragčević. Dobiven je kutak Bajkaonica od Nivee u sklopu njihovog projekta u kojem DND sudjeluje već drugu godinu. Volonterke DND-a, Jadranka Dragčević i Paula Krznar su završile stručne seminare o pričanju priča u Tuheljskim Toplicama. Kutić opremljen za pričanje bajke postavljen je u školsku knjižnicu i održan je mjesec priča. Ukupno je održano pet bajkaonica za djecu predškole i djecu razredne nastave.

DND Sv. Križ Začretje je također pomagao u pripremama za naj-akciju, pod nazivom „Klupe za sve kod škole“ kojom je završen Dječji tjedan 2017.

Obilježen je Dječji tjedan, 2.-8. 10. 2017. bogatim programima, aktivnostima i radionicama. Aktivnostima i događanjima oduševljeni su bili i djeca i roditelji: milenijska pusa poslana je svima koji brinu o djeci i dječjim potrebama, posjetili su načelnika Dječjeg općinskog vijeća i vrtićevaca, igrale su se igre spretnosti na igralištu, Bajkaonice , održane su predstave za djecu Lutkarskog studia KVAK, obavljeni su upisi u „Spikaonicu“i „Naj akcija“ Klupe za sve kod škole i održana je kestenijada.

Na likovnoj koloniji u Kumrovcu, 30. 09. 2017. sudjelovalo je troje djece i voditeljica Jasminka Tkalčević.

Na 11. Susretu gradova i općina prijatelja djece, 14. 10. 2017. u Stubičkim Toplicama sudjelovale su Senka Vorih, Nevenka Sinković i predstavnice Dječjeg općinskog vijeća Hana Iva Zubić, Lara Cvetko i Tara Petrovečki.

21.11.2017. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, Saveza DND i proglašeni su novi nositelja te prestižne titule „Grad/općina – prijatelj djece“. Ispred općine Sv. Križ Začretje savjetovanju su nazočile Senka Vorih i Nevenka Sinković. Predstavnice su pokrenule pitanje o preteškim školskim torbama uz powerpoint prezentaciju Senke Vorih. Naj akcija prijavljena iz Sv. Križa Začretja dobila je priznanje, plaketu Saveza DND Hrvatske treću godinu zaredom.

Druženje djece i Djeda Mraza uoči Božića bilo je 19. 12. 2017.  za svu djecu predškolske dobi. Pripremljeno je 200 poklona koje je djeci podijelio Djed Mraz (vrtić, predškola i mališani iz općine). Program su pripremila djeca predškole, vrtića i polaznici igraonica DND-a.

Radionica “Kinč moje babice” održana je u subotu, 9. prosinca 2017. Djeca iz osam DND-a Krapinsko-zagorske županije i njihovi voditelji došli su na radionicu kako bi naučili vještinu izrade nakita za bor od krep papira. Hrabro su učili tri sata uz deset demonstratorica koje su im pomagale. Okićen bor nagrađen je od strane stručnog žirija HRZK-a CD-ima.
Ovu tradicionalnu radionicu, projekt njegovanja vještina izrade nakita i ukrasa na način na koji su ga izrađivale bake, prepoznaje i podržava Krapinsko –zagorska županija kao vrijednu aktivnost koja okuplja djecu od 11-14 godina iz cijele Županije te ih podučava tradicionalnim vještinama.
Vrijednosti takvog učenja baštine i tradicijskih vještina i 12 godina “Kinča” zaslužuje izdavanje jedne publikacije – brošure, a iz DND-a Sv. Križ Začretje pozivaju sve koji žele pomoći u izdavanju publikacije u ovoj godini koja je proglašena Međunarodnom godinom zaštite kulturne baštine.