Blog

OSMIJESI RAJIĆA U 2017.

„IGROM DO ZNANJA“

Društvo Naša djeca “Osmijeh” Rajić počelo je s projektom, IGROM DO ZNANJA, za učenike kojima je potrebna pomoć u učenju i za darovite učenike. Poučavanje se odvija barem jedanput tjedno, a ovisno o potrebama i vremenu, nekada i više puta. Edukativne radionice održavale su se najčešće nakon nastave, radi prijevoza učenika. Prva edukativna radionica održana je u ponedjeljak 16. siječnja 2017.

SAMOBORSKI FAŠNIK

Ove smo se godine maskirali u 101 dalmatinera. Nije nas bilo baš 101, ali smo bili vesela družina. S nama je bila, ne jedna, nego čak 4 zločeste Cruele. 18. 2. 2017. svoje smo maske predstavili na Samoborskom fašniku. U Samoboru smo se predstavili plesom na pozornici. Sudjelovali smo u likovnoj radionici, gledali predstavu, igrali se u parku, vozili u lunaparku i zabavljali gledajući klaunove trikove.

MASKE DO DASKE

Manifestacije „Maske do daske” održana je u subotu 25. veljače na prigodno ukrašenoj Gradskoj tržnici. Novljanski fašnik započeo je okupljanjem sudionika na staroj Gradskoj tržnici, nakon čega se šarena i bučna povorka u veselom raspoloženju prošetala središnjim dijelom Grada. Raskošno maskirane fašničke skupine razveselile su građane, koji su im se priključili u povorci koja se uputila prema Gradskoj tržnici. Ondje je sada već drugu godinu za redom održano predstavljanje fašničkih skupina. Mi smo sudjelovali na manifestaciji kao 101 dalmatiner i 5 zločestih Cruela.

USKRSNE RADIONICE

U ponedjeljak, 27.03.2017. DND “Osmijeh” Rajić u prostoru Osnovne škole Rajić održalo je uskrsne radionice za djecu povodom obilježavanja nadolazećeg blagdana Uskrsa. Voditelji radionica bile su učiteljice Mira Čuvidić, Suzana Slabak, Antonela Matajić i Maja Kovačević.

PRODAJA USKRSNIH PISANICA

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje u dvorištu crkve sv. Tome apostola u Rajiću naši su članovi prodavali svoje likovne radove (pisanice, košarice, čestitke, paketiće). Svi koji su željeli nešto kupiti dali su dobrovoljni prilog. Prikupljena sredstva planiraju se utrošiti na materijale potrebne za različite radionice koje provode članovi DND „Osmijeh” Rajić te za sufinanciranje putovanja na folklorne nastupe ili natjecanja.

VEČER DJEČJEG FOLKLORA U RAJIĆU

U subotu, 6. svibnja održana je Večer dječjeg folklora u Društvenom domu u Rajiću, koju već 9. godinu organiziramo s ciljem očuvanja kulturne baštine našega kraja. Nastupili su: Dječja folklorna skupina Društva Naša djeca „Osmijeh“ Rajić, Mlađa i starija dječja folklorna skupina Hrvatsko kulturno umjetničke udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške i Dječja folklorna skupina KUD-a „Šubić” Novska.

DJECA U EUROPSKOJ UNIJI MOGU SKUPA

Dana 13. svibnja 2017. folklorna skupina Društvo Naša djeca „Osmijeh“ Rajić sa svojom voditeljicom Mirom Čuvidić, sudjelovala je u Novoj Gradiški na prvoj Smotri dječjeg folklora. Osim nas na smotri su nastupili domaćini, članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“, Kulturno umjetničko društvo „Tkanica“ Okučani, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Slavonija“ Jakšić, Kulturno umjetničko društvo Godinjak, Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega te folklorna skupina Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara. Ovaj je događaj dio obilježavanja Europskog tjedna, a odvija su se pod motom „Djeca u Europskoj uniji mogu skupa“.

NAŠI MALI FOLKLORAŠI U GODINJAKU

Naša je folklorna skupina u subotu 30. rujna 2017. sudjelovala na 2. dječjoj smotri folklora u Godinjaku, uz još 4 dječje folklorne skupine.

DJEČJI TJEDAN

Pod motom „Ljubav djeci prije svega” DND „Osmijeh“ Rajić i Osnovna škola Rajić zajedničkim aktivnostima obilježili su Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započeo je „Međunarodnim danom djeteta“. Točno u podne u parku ispred škole okupili su se članovi DND-a, učenici, učitelji i učiteljice. Zajedno smo napravili veliki krug, te složno i glasno izgovorili ovogodišnji moto: „Ljubav djeci prije svega“. Naši vrijedni učitelji i učiteljice pripremili su i proveli brojne aktivnosti s djecom i za djecu.

IZVORNO NAŠE

DND „Osmijeh“ Rajić, u suradnji s OŠ Rajić, sudjelovalo je na sajmu „Izvorno naše“ koji je održan na glavnom gradskom trgu u Novskoj. Članice DND „Osmijeh“ Rajić, zajedno s djecom, prodavale su proizvode koje su pripremile na radionicama, te kolače i druge domaće proizvode (kolači, mlinci, rezanci, džemovi, ajvar, pekmez) za koje su se pobrinule naše vrijedne mame i naša teta kuharica Mira. Učiteljice su zajedno s učenicima predstavile aktivnosti naše škole, a ponajviše robotiku. Demonstrirali su snimanje i vožnju dronom, te rad robota.

RADOST IGRA I STVARALAŠTVO U POREČU

DND „Osmijeh“ Rajić predstavilo se 21. listopada 2017. na Smotri dječjeg stvaralaštva u Društvima Naša djeca Hrvatske tradicijskim dječjim igrama, voditeljica im je bila Maja Kovačević, te likovnim i tehničkim radovima pod mentorstvom Jasenke Gugić i Meri Čevizović. Nakon Smotre, pod stručnim vodstvom, išli smo u obilazak grada i uživali u ljepotama grada Poreča.

BOŽIĆNA RADIONICA

Tijekom mjeseca prosinca održano je nekoliko su božićnih radionicu na kojoj su djeca izrađivala različite božićne ukrase. Sve što su male vrijedne ruke izradile prodavali smo u nedjelju 17. prosinca 2017. na štandu ispred crkve u Jazavici -Roždaniku i u Rajiću. Novac koji smo prikupili poslužit će nam za kupnju materijala za kreativne radionice sljedeće godine.

NIVEA BOŽIĆNO DARIVANJE

Zaposlenici NIVEA-e i djeca-članovi njihove obitelji okupljaju i darivaju potrebitu djecu iz cijele Hrvatske, koje povezuje rad Društva Naša djeca Ove su godine mlađa djeca i svi koji vjeruju u Djeda Božićnjaka, pisali pismo za Djeda Božićnjaka u kojem su opisali svoje želje i nacrtali nešto. Predsjednica DND-a „Osmijeh” Rajić, Mira Čuvidić, motivirala je tridesetak mališana da napišu pismo. Pisma Djedu Božićnjaku poslali su u Savez društava Naša djeca Hrvatske, Savez je pisma proslijedio Djedici. Jako smo sretni što se pet pisama naših najmlađih članova svidjelo Djedici te ih je bogato nagradio. Jučer je na našu adresu stiglo pet velikih i prekrasnih paketa, kao nagrada za najljepša pisma Djedici. Božićne poklone dobili su: Matea Tadić, Melani Vuković, Kristian Petrić, Luka Medvedović i David Iveljić. Čuđenju i oduševljenju nije bilo kraja.

ROBOTIKA I ARDUINO

Tijekom 2018. godine bili smo vrlo aktivni u roboričkim i arduino radionicama, te korištenju drona. Na robotičkim radionicama vježbali smo za CM Ligu. U robotičke radionice uključili su se i učenici nižih razreda.