Blog

KAKO DO OSTVARIVANJA PRAVA I POTREBA DJECE NA PRIMJERU GRADA SVETE NEDELJE

Naslovnu sliku (jedan od letaka Akcije) izradio Josip, 10 godina

Grad Sveta Nedelja u siječnju 2018. u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ pripremio je prijedlog Strategije za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Sveta Nedelja za razdoblje 2018.-2021. godine te ga je zajedno s ostalim dokumentima namijenjenim ostvarivanju prava djece objavio na svojim službenim internetskim stranicama.

Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Sveta Nedelja za razdoblje 2018. – 2021. definira ulogu tijela lokalne uprave i samouprave, stručnih službi, ustanova, udruga građana, roditelja i drugih odraslih u lokalnim programima za ostvarivanje prava i potreba djece, te ih obvezuje da sudjeluju što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo, i time se pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici. Strategija afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu.

Nastojanjima da što više doprinese stvaranju grada po mjeri djeteta, Grad Sveta Nedelja uključio se u veliku obitelj gradova i općina koji sudjeluju u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi/općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je u Akciju uključeno 117 gradova/općina, a počasni naziv Prijatelja djece je dostiglo 67 gradova i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djece.

Koje sve akcije i aktivnosti Grad Sveta Nedelja planira provesti u okviru ove široke društvene akcije, pogledajte na službenim stranicama Grada.