Blog

IZVJEŠTAJ DND-a PETRINJA ZA 2016. GODINU

Društvo Naša djeca Petrinja uspješno je radilo tijekom 2016.godine. Naš rad obilježile su aktivnosti predviđene planom Petrinja- grad prijatelj djece. Gradonačelnik i gradski pročelnici doprinosili su svojom motiviranošću, koliko se moglo i financijskom potporom. Podržavali su nas Dječji vrtić, osnovne škole, srednja škola, te udruge u okruženju.

Provedene akcije/ aktivnosti/ programi:

  • Kratki tečaj klizanja za učenike iz Jabukovca

U veljači 2016. godine pod pokroviteljstvom Gradonačelnika učenici Osnovne škole Jabukovac bili su na klizanju u Petrinji gdje su uz stručno vodstvo ovladavali osnovama klizanja.

  • Maskenbal u Jabukovcu

Pod vodstvom učiteljica, članica DND Petrinja, organiziran je maskenbal u OŠ Jabukovac.

  • Skupština Društva Naša djeca Petrinja

Dana 18. veljače održana je Skupština na kojoj je došlo do promjene predsjednice i adrese Društva Naša djeca Petrinja. Za predsjednicu je izabrana Martina Boltužić Dževerlija, a sjedište DND preseljeno je u OŠ Gora.

  • Tjedan psihologije

Od 15. do 21. veljače u Srednjoj školi Petrinja obilježen je 9. tjedan psihologije. U školi su organizirane brojne aktivnosti u organizaciji profesorice Ivane Vuić, diplomirane psihologinje. U suradnji sa studenticama psihologije, bivšim učenicama SŠ Petrinja Monom Kasaić, Ileanom Kaurinović, Stelom Krotin, Magdalenom Brnada i Anđelom Josipović, organizirane su radionice: ‘Riješi problem razgovorom’, ‘Upoznajmo sebe’, ‘Druga strana simpatiziranja’, ‘Inside out’ i ‘Prihvati samog sebe’.

  • Međunarodni dan obitelji

Uoči Međunarodnog dana obitelji osmislili smo i pripremili aktivnosti za djecu i članove njihovih obitelji. Obilježavanje Dana obitelji morali smo odgoditi zbog lošeg vremena pa smo umjesto 15.5., druženje održali 4.6. u sklopu Dana smijeha i umjetnosti na Gradskom kupalištu. Održane su aktivnosti: kviz ‘Koliko se poznajemo?’ namijenjen djeci i roditeljima, izrada obiteljske slikovnice, ‘Čarobna šuma priča’ (stablo s pričama koje je svako dijete imalo priliku ‘ubrati’ i ponijeti kući), igra velikog ‘Čovječe ne ljuti se’, izrada i konzumacija veselih i zdravih zalogajčića u suradnji s Udrugom Humanika. Osim navedenog dijelili smo Igrovnice – male knjižice namijenjene roditeljima koje su pripremile naše volonterke, a koje sadrže opisane igre za djecu različite dobi. Povodom Dana obitelji, dijelili smo ‘Balone sreće’ – balone u kojima su se nalazili papririći sa zadacima koje dijete treba izvršiti do kraja dana (npr. Poljubiti tatu, nacrtati cvijet za mamu…) i bombončiće s porukom na kojima se nalazile lijepe poruke vezane uz obitelj.

  • Edukacija članstva

U srpnju su naši volonteri Martina i Marko Grbeša sudjelovali na dramsko-lutkarskim radionicama u Tuhelju.

  • Dječji tjedan

Ususret Dječjem tjednu učenici 4.d razreda OŠ Mate Lovraka pod vodstvom učiteljice Ivane Švragulje (naše dugogodišnje volonterke) su započeli s aktivnostima. Tijekom sata razrednika su raspravljali što žele i što ne žele, napravili male knjižice želja, te došli do zaključka kako su im želje slične! Nastavak integriranog radnog dana se odvijao kroz radionicu slikanja u kombiniranoj tehnici tuša i akvarela kroz toplo hladni kontrast na motiv poticaj: “Pripitomljeni zmaj”. Radionici su se pridružili i učenici 1.b razreda.

U ovogodišnjem obilježavanju Dječjeg tjedna osim DND Petrinja sudjelovali su DV Petrinjčica, I. osnovna škola Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Gora, OŠ Jabukovac, Srednja škola Petrinja, Udruga Humanika, Savjetovalište za djecu i mlade. U sklopu Dječjeg tjedna održana su i savjetovanja pedijatra te liječnice školske medicine. Sva događanja odvijala su se uz podršku gradonačelnika Darinka Dumbovića te uz medijsko praćenje Petrinjskog radija i Portala 53.

  • Program Dječjeg tjedna 2016.:

3.10.2016.

Prijem kod gradonačelnika, gosp. Darinka Dumbovića

( Gradska vijećnica u 9,00 sati)

Poruke djece odraslima (Dječji vrtić Petrinjčica; Gradski park u 10,00 sati)

Otvorenje izložbe DV Petrinjčica; Galerija u 17h (izložba otvorena cijeli tjedan)

4.10.2016.

Akcija „ Zajedno kuhajmo zdravo“ u suradnji s udrugom Humanika i Kućom zdravlja

Savjetodavni razgovori s pedijatricom, dr.med.spec.pedrijatrije Snježanom Prodanović (Gradski park i Kuća zdravlja u 10,00 sati)

5.10. 2016.

Dan otvorenih vrata Savjetovališta za roditelje u svezi odgoja djece i roditeljstva 8-14 sati

Radionica za djecu iz odjela za teškoće u razvoju OŠ Dragutina Tadijanovića „ Odrastajmo s ljubavlju“ – Prostor Savjetovališta u 10,00 sati

6.10.2016.

Početak radova na uređenju prostora za slobodno vrijeme u dvorištu Srednje škole Petrinja

Igrom do dramskog stvaralaštva, radionica Martine Grbeša (učionica Hrvatskog doma u 7,00 sati)

7.10.2016.

Dan igara PINGA u dvorani Srednje škole Petrinja 10,30-12,00h sati

Savjetovanje sa školskom liječnicom Dr. Ines Donat (Školska ambulanta kod Nove bolnice)- 10,00- 12,00 sati

Predstava za djecu povodom Dana dječjeg vrtića Petrinjčica – velika dvorana Hrvatskog doma u 18,00 sati)

8.10.2016.

Projekcija filma za djecu „ Čarobna kupka doktora Proktora“ u kinu POU Hrvatski dom (besplatno)

9.10.2016.

Radijska emisija „Veliki odmor“ – Petrinjski radio- učenici Srednje škole Petrinja

Cijeli tjedan- Dani otvorenih vrata Petrinjskog radija

  • Sajam udruga

U listopadu smo sudjelovali na Sajmu udruga na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji gdje smo predstavili rad Društva i ostvarili suradnju sa studentima volonterima.

  • Prosinačke radosti

Tijekom prosinca smo organizirali ciklus radionica pod nazivom ”Blagdanski street art”. Radionice su se odvijale u dva dijela: prvi segment je izrada šablone, matrice u obliku vizualne poruke koja će se zatim otiskivati u javnom prostoru grada. Tema vizualne poruke je znak, simbol, crtež, tekst koji predstavlja poruku mira, sreće, nade, poticajnu poruku upućenu svim građanima grada Petrinje i svakom slučajnom prolazniku. Vizualne poruke su otiskivane na pločnicima i to na mjestima u gradu gdje često fluktuiraju ljudi.

Osnovna tema radionice bila je upoznavanje s grafičkom tehnikom tzv. Stencila i pozitivnim segmentima street art ili ulične umjetnosti koja je po svom vizualnom sklopu i načinu izražavanja veoma poznata mlađoj generaciji. Radionice su se održavale pod vodstvom Alme Trauber, voditeljice Galerije Krsto Hegedušić i slikara Deana Zlovolića. Društvo Naša djeca Petrinja pridružilo se akciji Nivea božićno darivanje u sklopu koje je poklone dobilo čak petero naše djece.