Blog

KUPNJOM PU(T)NE TORBE PRIČA POMAŽETE AKCIJU “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Tea Janković kreirala je zanimljivu dječju igru i nazvale je pu(t)na torba priča. Iako je riječ o igri za djecu, u njoj će uživati svi koji vole pričati priče.

S obzirom da je riječ o laganoj i praktičnoj torbi može se nositi bilo gdje. U njoj je mnoštvo likova. Svaki put kad izvučete neki lik iz torbe nastane nova priča. ‘U donjem dijelu torbe je džep koji je svojevrstan backstage a u gornjem dijelu su trake za koje se likovi pričvrste. Nasumce se zatvorenih očiju, ili bez gledanja vade likovi iz čepova zalijepe se za te trake i i priča se priča’, objašnjava Tea. Pustite mašti na volju i nastaju jedinstvene priče. Torba sadrži i neke dodatke koji mogu zatrebati na putu ili u pričanju priča. ‘Ima jedan veliki džep sa strane u koji se mogu ubaciti i neke stvari neke važne igračke djetetu, pa se one mogu uključiti u igru. Postoji i blok i olovka unutar torbe u jednom od džepova gdje se može zapisati priča koja je djetetu posebno draga ili ako ndostaje lik neophodan za priču onda se može nacrtati.’, dodaje.

Igru su prvo testirale Teine kćeri Jorja i Lava, one su je zavoljele, a s obzirom da ima zaista mnogo likova i simbola u najrazličitijim bojama sigurno će uz nju priče stvarati mnoga djeca.Odlična je za razvoj kreativnosti, mašte, socijalnu inteligenciju, socijalizaciju, razvoj motorike, kreativnog mišljenja, snalaženje u novim situacijama nepredvidivim jer nikad ne znate koji će vam se sljedeći lik pojaviti. Tea je igru osmislila u suradnji s psihologom, u šivanju torbe pomaže joj jedna krojačica, dok likove sama izrezuje. Dio prihoda od prodaje ove igre ide za projekt ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ tako da Pu(t)nu torbu priča nije vrijedno imati samo zbog mašte koju pobuđuje već stoga što je to igra s pričom i srcem.

Izvor: HRT (autorica Ivana Štefelić).