Blog

IZVJEŠTAJ DND-a STUBIČKE TOPLICE ZA 2016. GODINU

DJEČJI KARNEVAL
Fašničko vrijeme završeno je živopisnim i veselim Plesom pod maskama na kojem su izabrane najljepše i najkreativnije maske te najbolji scenski nastupi. Vlast u školi preuzele su maškare. Dobrodošlicu im je zaželio načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar a zatim su maskirani učenici, ali i učitelji izašli pred publiku i žiri i pokazali svoju kreativnost i smisao za šalu.

Od prvog do četvrtog birane su po tri najljepše maske i jedna najkreativnija u svakom razredu. Turistička zajednica Stubičke Toplice nagradila je najljepše maske školskim priborom i društvenim igrama, a DND Stubičke Toplice darovao je najkreativnijim maskama zanimljive knjige.

USKRS

U duhu obilježavanja Uskrsa i ove je godine otvorena tradicionalna Uskrsna izložba u vijećnici Općine Stubičke Toplice.

Svojim kreativnim ukrasima i radovima uz članice Udruge Hrvatska žena i Mariju Čukelj, u izložbi su predstavljeni učenici Osnovne škole, članovi Društva Naša djeca Stubičke Toplice, polaznici Dječjeg vrtića Zvirek, štićenici Centra za rehabilitaciju Pustodol te Višnja Šuštić.

U kulturnom programu na dan otvorenja izložbe nastupali su polaznici Dječjeg vrtića Zvirek, članovi Društva Naša djeca i učenici Osnovne škole. 12.4.2016. održana je manifestacije Vuzem na Mjesnom trgu u kojem su sudjelovi članovi Društva Naša djeca Stubičke Toplice kao i svi gore navedeni

NOĆ KNJIGE

I prošle godine podržan je nacionalni poticaj kulturi čitanja – manifestacija za razvoj ljubavi i interesa prema čitanju – Noć knjige. U petak, 22.4., na Dan hrvatske knjige, proveli smo cjelodnevni raznovrsni program za sve naše učenike.
U prijepodnevnim satima ugostili smo kazališnu skupinu Don Hihot s predstavom „Desetka Lajk“ nakon kojeg je književnica, glumica i redateljica Lana Bitenc razgovarala s učenicima. Uslijedilo je Filmsko popodne – filmovi Koko i duhovi te Robinson Crusoe. Središnje događanje bilo je KvuST – kviz u Stubičkim Toplicama. Razrede predmetne nastave predstavljala je razredna ekipa koju je činilo troje učenika i jedan vješti čitatelj. Natjecali su se u znanju o književnosti, oslanjajući se na lektirna djela koja su čitali tijekom školovanja.

Škola je učenicima darovala predstavu i natjecateljima kviza grickalice, a Društvo Naša djeca Stubičke Toplice nagrade za pobjedničku ekipu.
8. DJEČJA LIKOVNA RADIONICA U SKLOPU LIKOVNE KOLONIJE STUBAKI

U sklopu 20. Likovnu koloniju “Stubaki 2016.” održana je i 8. dječja likovna kolonija u organizaciji Društva Naša djeca Stubičke Toplice. Kolonija je održana 27. kolovoza 2015.g. u Parku Maksimilijana Vrhovca. Na dječjoj koloniji prisustvovalo je četrdesetak djece i voditelja Društava Naša djeca Krapinsko – zagorske županije. Otvorenju Likovne kolonije prethodio je posjet povijesno – poučnoj stazi Kamenjak, gdje su se posjetitelji susreli s bogatom bioraznolikošću šume Kamenjak i hrastom Galženjakom – zaštićenim spomenikom prirode.

Tema ovogodišnje dječje kolonije bile su „Lijepe naše Stubičke Toplice“, čiju je kreativnu izradu vodila mag.prim.educ. Monika Barić.

LIKOVNA KOLONIJA KUMROVEC

Kao i proteklih godina i ove godine Društvo naša djeca Kumrovec organiziralo je likovnu koloniju. Na 14. likovnoj koloniji Kumrovec 2016. sudjelovala su društva s područja Krapinsko-zagorske županije. Društvo naša djeca Stubičke Toplice odazvalo se na poziv, a vrijedne ruke naših članova Lucije Pavić, Jakova i Margarete Frgec uz pratnju učiteljica Monike Barić i Natalije Cesar izradile su prekrasne radove.

Voditeljica kolonije akademska slikarica Maja Vukina Bogović ove godine odlučila je koloniju smjestiti u sam prostor Muzej „Staro selo“ s temom drvene igračke. Uz puno truda, volje i veselja učenice su tehnikom akrila na platnu oslikali prekrasnu drvenu igračku.

LIKOVNE RADIONICE SV. KRIŽ ZAČERTJE

Već tradicionalno Drušvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje organizira 11. susret djece iz DND-a s područja Krapinsko-zagorske županije KINČ MOJE BABICE koji se održao 17. prosinca 2016. u Sv. Križu Začretju u prostoru Muzeja „Žitnica“. Cilj druženja – radionice bio je naučiti nešto iz prošlosti našeg Zagorja, neku staru vještinu izrade predmeta ili ukrasa. Izazovan zadatak Kinča je stjecanje spoznaja o materijalnoj i duhovnoj kulturi, o posebnosti stvaralaštva u našem Zagorju.

Naše članice Nikol Potočki i Margareta Frgec uz vodstvo Monike Barić i Mate Kraševac naučile su kako štrikati uz pomoć igli za štrikanje ali i bez njih. Pomoć u radu pružale su nam članice DND Sv. Križ Začertje s voditeljicom Anom Čižmek.

SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE

U subotu 1. listopada 2016. godine u Ogulinu je održan jubilarni 10. Susret gradova i općina prijatelja djece. U Ogulinu se okupilo 26 delegacija iz gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske,na kojem smo sudjelovali i mi. U delegaciju općine Stubičke Toplice bili su: predsjednica Društva Naša djeca Brigitte Gmaz, volonterka Monika Barić te Jakov Gmaz, Ema Gredičak i Nikola Mučnjak.

Koordinacijski odbor akcije „Grad Ogulin – prijatelj djece“, Društvo Naša djeca Ogulin i Savez društava Naša djeca Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), uz pokroviteljstvo Grada Ogulina, pripremili su za sudionike Susreta bogat program, a tema ovogodišnjeg Susreta bila je „ Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić.” Nakon svečanog otvaranja odrasli sudionici Susreta prisustvovali su predavanju „Nacionalni kurikulum za obavezno obrazovanje u Hrvatskoj i europska iskustva“ kojim je prof. dr. sc. Branislava Baranović, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, otvorila okrugli stol za odrasle. Nakon uvodnog izlaganja, održano je i predavanje na temu 250 godina školstva u Ogulinu, te su predstavljeni primjeri dobre prakse izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece iz područja zdravlja, prevencije, aktivnog dječjeg sudjelovanja i odgoja za volontiranje koordinacijskih odbora Akcije iz Čakovca, Opatije i Zaboka. Završno su se svim prisutnima obratili i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulina. Za djecu su organizirane četiri kreativno zabavne radionice pod nazivima Priče iz davnine, voditelj Zdenko Bašić; Što ima novo u svemiru, voditelj Rajko Sušanj; Ogulin-koljevka hrvatskog planinarstva (uključujući i radionicu GSS-a Ogulin), voditelji Zdravko Puškarić i Branimir Vučković te radionica Glasovi u bajci, voditeljica Slađana Kramarić. Na radionicama su se djeca družila, naučila nešto novo i stjecala nova prijateljstva

DJEČJI TJEDAN

Dječji tjedan obilježili smo razigrano, veselo i šareno. Članice Društva Naša Djeca pripremile su platno na kojem smo ispisali zajednički slogan i na njega se potpisali otiskom ruke. Zatim smo veselje prenijeli i na školsko igralište gdje su članice prezentirale djeci pripremljene igre i zajedno s njima ih odigrale igre. Igre su protekle veselo, nasmijano i u sportskom navijanju. Djeca su bila sretna što mogu naučiti nove igre i zabavno provesti svoje vrijeme.

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

U mjesecu studenom u školi je gostovalo troje predavača koji su za učenike 5.a, 6.a, 6.b, 7.a i 8.a razreda održali radionice i predavanja u sklopu preventivnih programa.

U školi je ispred Centra za prevenciju ovisnosti gostovao je profesor Svetislav Joka koji je održao radionicu za učenike 5.a, 6.a i 6.b razreda na temu ” Kako se oduprijeti pritisku vršnjaka”. Profesor Joka je na zanimljiv i djeci pristupačan način prenio znanja i umijeća kako se pravilno oduprijeti negativnom pritisku vršnjaka.

Gostovalo je dvoje predavača za učenike 8.a razreda. Profesor dr. Fureš održao je predavanje o Prevenciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, a zatim Andreja Jurić koja je održala predavanje o štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zloporabe alkohola.

LIKOVNE RADIONICE
Dječje kreativne radionice održavaju se svakog tjedna. Cilj aktivnosti je zajedničko druženje, aktivno provođenje slobodnog vremena, poticanje kreativnosti, maštovitosti i originalnosti kod djece. S djecom obilježavaju se važni datumi tijekom godine te prigodne teme. Svaka radionica kreativno je osmišljena i prilagođena različitim uzrastima djece koja sudjeluju na radionicama (učenici od 1. – 8. Razreda). Prije Uskrsa izrađivali smo ukrase i pisanice, a u vrijeme adventa prigodne ukrase za adventsku izložbu.

ADVENTSKA IZLOŽBA „U SUSRET DOŠAŠĆU“

Uoči prve adventske nedjelje Udruga „Hrvatska žena“ Stubičke Toplice pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice organizirala je izložbu adventskih vjenčića, raznolikih božićnih ukrasa i tradicijskih suvenira u vijećnici Općine Stubičke Toplice. Svečano otvorenje izložbe održano je 26. studenog. U prigodnom programu otvorenja sudjelovali učenici Osnovne škole, članovi folklorne skupine Društva Naša djeca, polaznici Dječjeg vrtića “Zvirek” i Đurđica Zrinšćak Družinec.

Posjetitelji izložbe uživali su u adventskoj čaroliji – radovima Udruge Hrvatska žena, učenika Osnovne škole, članova Društva Naša djeca, polaznika Dječjeg vrtića “Zvirek”, štićenika Centra za rehabilitaciju “Pustodol”, Marije Čukelj i Danice Pavelić.

SVETI NIKOLA DONIO SREĆU, VESELJE I SLATKE DAROVE

Razredna nastava ove je godine dostojno dočekala svetog Nikolu. Uz svoje razrednike i voditelje izvannastavnih aktivnosti u utorak su na školskoj priredbi nastupali učenici 1.a, 2.a, 2.b, 4.a, Lutkarska i Dramska skupina te školski zbor Slavujčeki.

Svi su bili vrlo veseli i oduševljeni dolaskom najvećeg zaštitnika djece. Kao i svake godine, svetom Nikoli je u poklonima za učenike razredne nastave pripomogla Općina Stubičke Toplice, a slatkiše za predmetnu nastavu osiguralo je Društvo Naša djeca Stubičke Toplice.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali načelnik Općine Vladimir Bosnar i velečasni Ivica Šestak.

BOŽIĆ NA MJESNOM TRGU

Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice organizirala je kulturno događanje “Božić na Mjesnom trgu”, u subotu 10. prosinca 2016.g. na Mjesnom trgu kod fontane.

U sklopu kulturno – umjetničkog programa prezentirana je raznolika ponuda eko – etno – eno proizvoda, očuvana tradicijska baština i tradicijski suveniri Udruge Hrvatska žena Stubičke Toplice, kreativno božićno stvaralaštvo Osnovne škole Stubičke Toplice, Dječjeg vrtića „Zvirek“, Društva Naša djeca Stubičke Toplice, Centra za rehabilitaciju Pustodol, božićno cvijeće i kreacije cvjećarne „Cvjetić“, ponuda Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Sokač, tradicijski božićni kolači Udruge Hrvatska žena Stubičke Toplice, uz domaće popevke tamburaškog sastava “Črleni lajbeki”.
U Općini Stubičke Toplice organizirana je 9. studenog edukativna radionica koju je vodila časna sestra Samuela Premužić – ugledna umjetnica u kreiranju božićnih jaslica i ukrasa za bor. Na tematskoj radionici sudjelovale su članice Udruge Hrvatska žena, djelatnici Osnovne škole Stubičke Toplice, Dječjeg vrtića „Zvirek“ i članice Društva Naša djeca. Generalni pokrovitelj projekta bila je Općina Stubičke Toplice.