Blog

IZVJEŠTAJ DND-a VINKOVCI

U ovom izvješću, ukratko je opisana realizacija programskih zadataka u 2016. godini. Rad Društva Naša djeca Grada Vinkovaca odvijao se kontinuirano tijekom cijele godine, a provodio se kroz:

AKCIJU GRADOVI I OPĆINE- PRIJATELJI DJECE

Društvo Naša djeca Vinkovci u suradnji s Gradom Vinkovci te zajedno s vrtićima, školama, ustanovama, obilježilo je početak Dječjeg tjedna svečanim otvorenjem u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” iz Vinkovaca. U sklopu dječjeg tjedna provele su se radionice na temu Igračke i igre. U sklopu projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”, volonterke su provele  kreativnu radionicu u Centru za predškolski odgoj, DV Vladimir Nazor te u Dječjem domu Sv. Ana u Vinkovcima i Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Nadalje, završetak Dječjeg tjedna obilježio se u suradnji s Udrugom kineziologa grada Vinkovaca, Vinkovačkim gradskim plivalištem “Lenije. Ove godine Dječji tjedan započeo je 03. listopada i završio u nedjelju 09. listopada 2016. godine.

U suradnji s gradskom upravom grada Vinkovaca,  ponovno se pokrenulo i Dječje Gradsko vijeće. Prva konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća, održala  se 08. prosinca u prostorijama Grada Vinkovaca, kada su imenovani vijećnici Dječjeg Gradskog vijeća, izabran dječji Gradonačelnik, zamjenik dječjeg Gradonačelnika te se predstavio program i plan rada za 2017. godinu.

AKCIJU ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

Od 1999. godine Društvo Naša Djeca Grada Vinkovaca na Dječjem odjelu vinkovačke Opće bolnice provodi akciju ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI u suradnji sa Savezom  Društava “Naša Djeca” Hrvatske, Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatskom udrugom medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija. Cilj akcije je humanizacija bolničkog liječenja djece, a zadatak volontera Društva Naša Djeca koji su u svakodnevnom posjetu djeci na dječjem odjelu organizirati zabavne, kreativne i edukativne aktivnosti. Od 2008. godine dječji odjel Opće bolnice Vinkovci ponosno nosi naziv DJEČJI ODJEL- PRIJATELJ DJETETA, a volonteri Društva Naša djeca Grada Vinkovaca su dobili Povelju Saveza Društava Naša djeca Hrvatske za stručno vođenje zabavnih i edukativnih aktivnosti za djecu u bolnicu.

KREATIVNE  LIKOVNE RADIONICE

U suradnji s Centrom za predškolski odgoj u Vinkovcima, volonteri Društva Naša djeca Vinkovci, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18. srpnja do 12. kolovoza, proveli su aktivnosti za djecu u dežurnom vrtiću Stribor, u vremenu od 9 do 12 sati. Odrađene su aktivnosti  koje pomažu kod tjelesnog i psihomotoričkog razvoja djece, socioemotivnog razvoja i razvoja ličnosti, govora, komunikacije, istraživanja i stvaralaštva. Ovim radionicama djeca razvijaju pozitivnu sliku o sebi, osobito spoznaju da sve što im treba mogu pronaći sami i da svatko zna nešto dobro raditi kroz prilagođavanje i aktivnosti o svakom djetetu, te se stiče povjerenje u odraslu osobu koja je djetetu u blizini.

KREATIVNE LIKOVNE RADIONICE U GRADSKOM PARKU I PROSTORU DND-A

Tijekom ljetnih mjeseci radionice su se održavale kontinuirano u gradskom parku te u prostoru Dnd-a. Tema radionica bile su usmjerene na godišnje doba tijekom kojega su se provodile.

 

?

?

OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA

U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Vinkovcima obilježen je Dan kruha kroz radionicu pravljenja kiflica i drugih  pekarskih proizvoda u prostoru knjižnice.

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA

Društvo Naša Djeca Vinkovci u suradnji s Europe Direct Vinkovci, Upravnim odjelom za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko srijemske županije, Centrom za predškolski odgoj Vinkovci te drugim institucijama i agencijama organiziralo je aktivnosti povodom Europskog tjedna 2016. godine u Vukovarsko srijemskoj županiji. Na kraju obilježavanja predsjednica DND-a sudionicima je podjelila zahvalnice kao zahvalu što su kroz igru putovali po Europi.

OBILJEŽAVANJE DANA GRADA VINKOVACA

  1. i 22. srpnja u vremenu od 17 do 20 sati u gradskom parku društvo je organiziralo krativne radionice s prigodnim temama u povodu obilježavanja Dana grada.

DJEČJE VINKOVAČKE JESENI

U sklopu održavanja Dječjih Vinkovačkih jeseni, Društvo Naša djeca Vinkovci provelo je likovno- kreativnu radionicu, gdje su pokazali radost, igru i stvaralaštvo naše zlatne Slavonije

OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA (03.-09. listopada 2016. godine)

Društvo Naša djeca Vinkovci zajedno s vrtićima, školama, ustanovama, obilježilo je početak Dječjeg tjedna svečanim otvorenjem u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” iz Vinkovaca,  03. listopada u 10 sati gdje se predstavilo trinaest vrtićkih i devet školskih skupina. Najmlađi su se predstavili pjesmom, plesom, igrokazom, te na taj način pokazali široj javnosti svoju radost. Ispred Grada Vinkovaca prisutne najmlađe, roditelje, bake, djedove, odgajatelje i učitelje pozdravio je zamjenik Gradonačelnika gospodin Ivan Bosančić. Na svečanom otvorenju sudjelovalo je oko 430-ero djece i 100-inu odraslih.

U sklopu projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”, volonterke su  provele  kreativnu radionicu u Centru za predškolski odgoj, DV Vladimir Nazor za mlađu dob, Dječjem domu Sv. Ana Vinkovci te Gradskoj knjižnici i čitaonici. Društvo Naša djeca Vinkovci u suradnji s Udrugom kineziologa grada Vinkovaca, Vinkovačkim gradskim plivalištem “Lenije” na zabavan način obilježilo je završetak Dječjeg tjedna. U pet  vodenih igara sudjelovalo je 30 ero djece koja su bila podjeljena u 15 ekipa. Na kraju aktivnosti prisutnima su podijeljene zahvalnice povodom sudjelovanja u Dječjem tjednu odnosno vodenim igrama.

 

?

?

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE

U suradnji s Gradom Vinkovcima, Gradom prijateljem djece, u prostorijama Grada Vinkovaca, u velikoj vijećnici održana prva konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća. Ponosno objavljujemo da su na sjednici izabrani dječja gradonačelnica Anetta Rajković učenica 6. razreda, O.Š. B. Kašića i zamjenik dječje Gradonačelnice, Lovro Brčić, učenik 6 razreda O.Š. Josipa Kozarca.

Kao voditeljica Dječjeg gradskog vijeća imenovana je Ines Lešić, članica i volonterka Društva Naša djeca Vinkovci. Na samom početku rada prisutne je pozdravio zamjenik Gradonačelnika grada Vinkovaca, gdin. Ivan Bosančić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, Kata Krešić, te v.d. pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković. Nakon predstavljanja malih vijećnika, glasovanja i odabira, predsjednica Društva Naša djeca Vinkovci, Antonija Spajić, predstavila je program i plan rada za 2017. godinu.

Mali vijećnici Dječjeg gradskog vijeća jednoglasno su prihvatili program, te su svojim idejama kao što su poticanje svijesti o ekologiji, zaštiti najmlađih stanovnika na prometnicama, izgradnji i opremanju dječjih igrališta, sudjelovanju u što više izvannastavnih aktivnosti obogatili prijedloge za daljnji rad.

ADVENT U VINKOVCIMA

U sklopu obilježavanja Adventa u Vinkovcima, Društvo Naša djeca Vinkovci na središnjem korzu ispunilo je vrijeme djeci, ali i odraslima. Radionica se održala 3 nedjelje za redom u trajanju od 3 sata. Isto tako održala se i aktivost kićenja dva bora na srdišnjem korzu. Kao dio adventskog programa grada naš Djed Božićnjak obradovao je malene i velike na središnjem korzu u Vinkovcima. Svojom veselom pojavom uz pomoć svoje pomoćnice podijelio je mališanima slatkiše i male poklončiće. Nadalje, božićne radionice su se održale i u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom iz Vinkovaca, na temu, “Kao moja baka” te u prostorima Dna-a Vinkovci.

OBILJEŽAVANJE DANA SV. NIKOLE

Kao i svake godine već tradicionalo Sv. Nikola posjetio je mališane u bolnici na odjelu pedijatrije u Općoj bolnici Vinkovci. Ove godine bio je i u posjetu Gradskoj knjižnici i čitaonici, te na središnjem gradskom korzu.

AKCIJA RAZMJENE IGRAČAKA

Ove godine održali smo i razmjenu igračaka u  Vinkovcima. Razmjena se održala u prostorima Dnd-a dva, puta tijekom godine.

HUMANITARNE AKCIJE DRUŠTVA NAŠA DJECA VINKOVCI

PRODAJA MASLINOVIH GRANČICA

Tradicionalno smo i ove godine organizirali  prodaju maslinovih grančica povodom blagdana Cvjetnice u svrhu pomoči rada Udruzi.

SLATKIŠ JEDAN, OSMIJEHA VRIJEDAN

Potaknuti razmišljanjima o dječjim pravima, dječjim obvezama, ali i potrebama društvo je pokrenilo humanitarnu akciju „Slatkiš jedan, osijeha vrijedan“. Svjesni situacije da oko nas postoje djeca koja nisu bila darivana za Sv. Nikolu, zajednički smo se potrudili uljepšati nekome Božić. Naša akcija: “Slatkiš jedan, osmijeha vrijedan” pokrenuta je 08. prosinca i trajala je do 20. prosinca. Šira javnost je pozvana da se pridruži i svojim prilogom u obliku paketića. Također skupljali smo i vlažne maramice i kozmetiku za curice i dečke. Ukupno je prikupljeno 280 paketića.

125 prikupljenih paketića smo s našim djeda božićnjakom 22.12 predali  humanitarnoj udruzi Put Mira, čiji pojedini korisnici djeca, nažalost nemaju uvjete kao svako drugo dijete, te je ostatak paketića podjeljen djeci u potrebi u Bošnjacima, Ceriću, Marincima, Nuštru i Vinkovcima.

 

IGRAONICA „GANJA“ DRUŠTVA NAŠA DJECA VINKOVCI

Društvo Naša djeca nastavilo je s aktivnostima za djecu s poplavljenih područja kroz igraonicu „GANJA“ u Gunji, koju smo započeli u vrijeme katastrofalnih poplava u Vukovarsko- srijemskoj županiji 2014. Suradnja se nastavila kroz projekt neformalnog predškolskog odgoja „Early learning for all“ uz podršku Unicefa. Aktivnosti su se provodile volonterski, svakodnevno od 10 do 16 sati u Gunji tijekom siječnja 2016 godine.

VK 8

LJETOVANJE DJECE IZ GUNJE

Zahvaljujući Gradu Zagrebu, organizirano je ljetovanje za djecu iz Gunje. Grad Zagreb omogućio je ljetovanje za 45 ero djece i 7 voditelja, koji su bili pratnja djeci u odmaralištu “Vladimir Nazor”, hostel “Loda” u Skradinu, u vremenu od 01. do 08. kolovoza 2016. godine. Ovo putovanje za djecu obuhvaćalo je punu pansionsku uslugu s tri glavna i jednim međuobrokom, 24 satni nadzor stručnih suradnika, 24 satnu zdravstvenu skrb u odmaralištu te aktivnosti koje najmlađe najviše na moru vesele.

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGA

U suradnji s Konjičkim klubom Eohippus, Društvo Naša djeca Vinkovci 25. svibnja 2016, otvorilo je vrata svim zainteresiranima za rad obje udruge. Kroz radionicu je prošlo 150-ero djece i 30 odraslih. Društvo Naša djeca predstavilo se kroz kreativnu radionicu kroz koju se pokazalo kako se može ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih, a istodobno kako potaknuti dječju maštu i kreativnost. Kreativne radionice su bile namijenjene djeci predškolske i školske dobi, dječjim vrtićima, odgajateljima, roditeljima i svima onima koji žele doprinijeti izvaninstiticionalnim aktivnostima djece. Radionica se sastojala od izrade ergele konja u 3D obliku, reciklaže kartonske ambalaže, bojanja, crtanja, izrade igračke konja od platnenih materijala, te neizbježnih dječjih igara: potezanja konopa, skakanja u vreći, gađanja limenki, nogometa .

EDUKACIJE VOLONTERA

U suradnji s Volonterskim Centrom iz Osijeka, održana je radionica pod nazivom “Biti volonter” u trajanju od četiri sata. Cilj ove radionice bio je unaprijediti znanja i osnovne vještine važne za volontiranje te pripremiti sudionike za volontiranje u organizaciji i lokalnoj zajednici. Važne tematske cjeline koje su predstavljene jesu: Volontiranje u Europskoj uniji(učestalost), vrijednosti volonterstva, etički kodeks volontera, potrebe za volontiranjem, prava i obveze volontera, te primjeri iz prakse.  Na  kraju radionice uručene su potvrde o sudjelovanju koje se mogu priložiti u životopisima.

Savez društava Naša djeca Hrvatske i NIVEA 08. i 09. srpnja, održali su edukaciju u sklopu projekta i u 2016. godini pod nazivom „Neka odrastanje bude dječja igra“. Kreativni seminari za voditelje kreativnih radionica održani su u tri skupine gdje su sudjelovali i predstavnici našeg društva. Edukacija se održala u Termama Tuhelj, Edukacijom su obuhvaćena tri programa rada: 1) Likovno-kreativni za rad s djecom od 5 – 9 godina (mlađa skupina) – Tena Horvat 2) Likovno-kreativni za rad s djecom od 10 – 14 godina (starija skupina) – Iva Tadić 3) Dramsko-lutkarski program – 

Ines Lešić Istodobno, u petak, 8.07. poslijepodne te u subotu, 9.07. prijepodne održano je i Savjetovanje za dužnosnike iz DND u Termama Tuhelj, gdje nas je predstavljao Matija Majhen. Tema ovog savjetovanja bila je: : ULOGA DRUŠTVENIH MREŽA U PREDSTAVLJANJU RADA UDRUGA ZA DJECU.

NAGRADE I PRIZNANJA

Članovi Društva Naša djeca Vinkovci  nastavljaju dobivati nagrade za svoj izuzetan rad, pa je tako volonterki Ines Lešić dodijeljenja godišnja volonterska nagrada za volonterski angažman pojedinca. Godišnje volonterske nagrade već jedanaestu godinu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana volontera dodjeljuje Volonterski Centar Osijek. Nagrade se dodjeljuju pojedincima i organizacijama koje su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici.

SURADNJE

Suradnje u protekloj godini ostvarene su  s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, Dječjim odjelom vinkovačke Opće bolnice, brojnim školama i vrtićima na području grada, a i šire,  Centrom za predškolski odgoj, Dječjim domom Sv. Ana, Konjičkim klubom Eohippus, Igraonicom „Ganja“, Savezom društava Naša djeca Hrvatske, Europe Direct Vinkovci, Upravnim odjelom za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko srijemske županije,  DVD-om Otok, Udrugom Put Mira, Upravom grada Zagreba, Holdingom, organizacijom Vinkovački jeseni, Vinkovačkom televizijom, Vinkovačkim radijom, Vinkovačkim listom,  Volonterskim centrom Osijek, Udrugom kineziologa grada Vinkovaca, HEP-om, Poduzećem Lotus Media iz Vinkovaca, OŠ A. i S. Radić iz Gunje.

Svi  programski zadaci odrađeni su s više od 3.500 volonterskih sati i 15 volontera, što se može vidjeti u Izvješću o volontiranju Ministarstva.

Svi navedeni događaji  više nego odlično popraćeni su u javnosti od strane medija elektorničkim i pisanim putem te društvenim mrežama (Facebook: DND Vinkovci). Prepoznatljivost društva na području grada i šire ovim putem ostvarena.

?

?