Blog

DJEČJA VIJEĆA U KAMPANJI ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ODRŽIVE LOKALNE ZAJEDNICE

Obavještavamo Vas kako idemo dalje s našim projektom „AKTIVNA DJEČJA PARTICIPACIJA ZA ODRŽIVE LOKALNE ZAJEDNICE – DJEČJA VIJEĆA“  Saveza DND Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt „AKTIVNA DJEČJA PARTICIPACIJA ZA ODRŽIVE LOKALNE ZAJEDNICE– DJEČJA VIJEĆA“ nastavak je višegodišnje aktivnosti Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Dječjih vijeća i lokalnih zajednica na unaprjeđenju aktivnog sudjelovanja djeteta pri čemu Savez ima i podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovogodišnje projektne aktivnosti bit će:

 1. 13. susret Dječjih vijeća Hrvatske
 2. Naj-projekti Dječjih vijeća Hrvatske
 3. Edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća.

Projektom promoviramo, kao i do sada, aktivno sudjelovanje djece i njihovo pravo na izražavanje mišljenja u Dječjim gradskim i općinskim vijećima, ali ima i nešto novo, a to je promocija 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj kojima se unaprjeđuje kvaliteta života djece u lokalnim zajednicama i stvaranje održivih lokalnih zajednica.

Savez društava Naša djeca Hrvatske ove se godine uključio u svjetsku kampanju promocije UN-ovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj za razdoblje do 2030. godine. Teme tih globalnih ciljeva za održivi razvoj, su:

 1. Iskorjenjivanje siromaštva
 2. Iskorjenjivanje gladi
 3. Zdravlje i dobrobit
 4. Kvalitetno obrazovanje
 5. Rodna ravnopravnost
 6. Pitka voda i higijenski uvjeti
 7. Dostupna i čista energija
 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast
 9. Industrija, inovacije i infrastruktura
 10. Smanjenje nejednakosti
 11. Održivi gradovi i održive zajednice
 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja
 13. Odgovor na klimatske promjene
 14. Život ispod vode
 15. Život na kopnu
 16. Mir, pravda i snažne institucije
 17. Partnerstvo za sve ciljeve

Savez društava Naša djeca Hrvatske među prvima se u Hrvatskoj uključio u UN-ovu kampanju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koju provodi u suradnji s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca. U okviru kampanje snimljeno je sedamnaest spotova s mnogim hrvatskim stručnjacima koji su progovorili na teme 17 globalnih ciljeva, a također  u kampanji su sudjelovala i djeca svojim izjavama i porukama. Također, 17 globalnih ciljeva bila je glavna tema ovogodišnjeg Savjetovanja akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“, kao i Skupštine Saveza DND-a na kojoj su Društva Naša djeca prezentirala neke od svojih projekata i aktivnosti za održivi razvoj.

Kampanju „17 globalnih ciljeva“ Savez DND će nastaviti i tijekom 2017. godine, animirajući putem snimljenog materijala, naša lokalna Dječja vijeća i Dječje forume da djeca i odrasli zajedno osmišljavaju i pokreću lokalne projekte za održivi razvoj te ćemo na taj način društveno djelovati, konkretno, u ostvarivanju  „17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“ te se aktivno uključivati u globalni UN-ov program.

Više o cijeloj kampanji i ulozi Saveza DND možete vidjeti na linku:

http://www.savez-dnd.hr/category/globalni-ciljevi-za-odrzivi-razvoj-do-2030/

http://www.savez-dnd.hr/category/globalni-ciljevi-za-odrzivi-razvoj-do-2030/page/2/

Pozivamo Vas da nas o svojim svakodnevnim i tjednim aktivnostima o Dječjim vijećima diljem Hrvatske informirate i izvještavate kraćim izvješćem i do pet fotografija, kako bismo predstavljali Vaša iskustva u javnosti na mail: karolina@savez-dnd.hr

Za sve važne informacije o projektnim aktivnostima u 2017., kao i upite za rad, javite se na mail: sanja@savez-dnd.hr ili info@savez-dnd.hr

 

Sanja Škorić

Dopredsjednica Saveza DND,

Voditeljica verificiranih programa „Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djece“