Blog

IZVJEŠTAJ “DRUŠTVO NAŠA DJECA” PLETERNICA

Nakon mnogobrojnih aktivnosti u 2014. godini i u 2015. nastavili smo s nizom zanimljivih i posjećenih aktivnosti za djecu s područja Grada Pleternice.

  1. godinu najvećim dijelom obilježilo je provođenje projekta usmjerenog zaštiti i promicanju prava djece i podršci obitelji „Svijet kroz dječje oči“ koji je u potpunosti financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih s 34.000,00 kuna. Partneri na projektu bili su Udruga djece s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju Osmjeh i Grad Pleternica. U projekt je bilo uključeno 225 djece osnovnoškolske dobi s područja Grada Pleternice.

Projekt se provodio od listopada 2014. do lipnja 2015. godine. U prvoj polovini godine u sklopu projekta odrađene su sljedeće radionice:

  • Kazališne radionice u tri skupine, jednom tjedno, do lipnja 2015. Polaznici kazališnih radionica svojim izvedbama predstavili su se na maškaradnoj povorci u Gradu Pleternici s temom Čudesni televizor u veljači, obilježen je Svetski dan kazališta u ožujku, s tri scenske igre predstavili su se na festivalu dječjih dramskih skupina KaZlaDo Gradskog kazališta Požega u travnju te kratkim scenskim nastupima u show programu Dječjeg festivala tamburaške glazbe Cvjetići glazbe u lipnju.
  • Književne radionice u obliku kviza održane su u ožujku povodom mjeseca hrvatskog jezike te u lipnju povodom završetka školske godine.
  • Radionice izrade kazališnih lutaka od kuhača održane su s djecom osnovnoškolske dobi u mjesecu siječnju te u mjesecu lipnju u sklopu Dječjeg festivala Cvjetići glazbe.
  • Likovne radionice održane su u travnju zajedno s Udrugom djece s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju Osmjeh koju su vodili članovi neformalnog udruženja umjetnika Požart te u lipnju tijekom Dječjeg festivala Cvjetići glazbe.
  • Glazbene radionice održane su s Udrugom djece s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju Osmjeh tijekom kojih su se djeca upoznavala s različitim vrstama glazbenih instrumenata.
  • Radionice uređenja i pospremanja održane su u travnju, a u sklopu radionica djeca su sadila cvijeće i ukrašavala cvjetnjake koji ukrašavaju njihove učionice u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića Pleternica te su izrađivali namještaj od paleta koji također koriste u školi za provođenje svog slobodnog vremena.
  • Edukacije i diskusije o dječjim pravima provodile su psihologinje, a u 6 edukacija sudjelovala su djeca osnovnoškolske dobi koja su iznosila svoje mišljenje o temama bliskima njihovom uzrastu.
  • Edukacije za roditelje usko vezane uz teme odgoja djece s posebnim potrebama provodila je logopedinja I. Vidović, stručna suradnica u projektu, a na 6 radionica sudjelovali su roditelji djece s posebnim potrebama i pomoćnici u nastavi.

U mjesecu ožujku proveden je projekt Dječjeg gradskog vijeća „Zabavimo se bez računala“ koji smo prijavili za najoriginalniji projekt dječjih vijeća Hrvatske. Cilj projekta bio je prevencija ovisnosti o računalnim igricama, društvenim mrežama i internetu poticanjem na fizičku aktivnost. U projektu je sudjelovalo 150 djece vrtićke i osnovnoškolske dobi koja su se natjecala u prelasku sportskih poligona. Projekt je financijski podržao Grad Pleternica s 1.000,00 kuna.

U mjesecu svibnju povodom Dana obitelji održan je foto-natječaj na kojem su sudjelovale obitelji s područja Grada Pleternice zajedničkom fotografijom. Najsimpatičnije fotografije nagrađene su simboličnim nagradama sponzora: Pizzeria Joka, Slastičarnica Promenada i Foto Aga.

U mjesecu rujnu obilježen je Dan igara uz podršku i pomoć Grada Pleternice, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Dječjeg vrtića Pleternica i Glazbene škole Pleternica. Subotnje prijepodne djeca i njihovi roditelji proveli su u školskom dvorištu zabavljajući se uz razne igre te je organiziran i natjecateljski dio. Obilježen je i Dječji tjedan uz financijsku podršku Grada Pleternice te su djeca imala mogućnost sudjelovanja u  raznim aktivnostima. Uz već tradicionalno svečano otvorenje Dječjeg tjedna ispred Gradske kuće te posjet novog saziva Dječjeg gradskog vijeća gradonačelnici Antoniji Jozić, održano je i druženje djece.

Tijekom Dječjeg tjedna održana je i akcija Dječjeg gradskog vijeća „Moje mjesto za igru“ tijekom koje su oslikala zid na dječjem stadionu uz pomoć Požarta. Za tu akciju Dječje gradsko vijeće dobilo je pohvalu za naj akciju 2015. godine.

Sudjelovali smo na savjetovanju akcije Grad/općina prijatelj djece gdje smo prezentirali projekt „Svijet kroz dječje oči“ u studenom.

U studenom smo započeli i s nastavkom projekta „Svijet kroz dječje oči – 2. dio“ koji u potpunosti financira Ministarstvo socijalne politike i mladih s 41.000,00 kn, a projekt će se provoditi 12 mjeseci. Tijekom 2015. u sklopu projekta održana su dva okrugla stola s predstavnicima vrtića, osnovne škole i ostalih udruga s područja Pleternice te partnerima na projektu, Udrugom Osmjeh i Gradom Pleternica. U prosincu su s radom započele i kazališne  radionice te su polaznici kazališnih radionica zajedno s Dječjim crkvenim zborom uprizorili žive jaslice te upalili četvrtu adventsku svijeću. Također u prosincu su krenule i glazbene radionice koje se provode zajedno s djecom Udruge Osmjeh. U prosincu 2015. godine volonteri DND-a Pleternica osmislili su i izveli božićnu predstavu „Tko je zaslužio poklon?“ za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi do 4. razreda. Ukupno je održano 8 predstava.

Sudjelovali smo i u Dječjem dočeku Nove godine u organizaciji grada Pleternice gdje smo uz pomoć likova iz božićne predstave animirali djecu okupljenu ispred Gradske kuće te smo uz dječji šampanjac, peciva, igre i ples veselo dočekali podne.