Blog

IZVJEŠTAJ O PROVEDENOJ NAJ-AKCIJI U OPĆINI SV. KRIŽ ZAČRETJE

U nedjelju 04.10.2015. Koordinacijski odbor Općina prijatelj djece, općine Sveti Križ Začretje proveo je naj- akciju na temu „ Zaboravljene igre „  u sklopu koje je organizirano druženje djece, roditelja, djedova i baka.

Druženje je  održano na školskom igralištu Osnovne škole Sveti Križ Začretje.

Akcijom su željeli podsjetiti i naučiti djecu, njihove roditelje, djedove i bake, igrama koje su danas uglavnom zaboravljene, a koje su se rado igrale u doba kada nije bilo televizije, mobitela, tableta…

Druženje je obilježilo pregršt dječjeg smijeha, ali i radost starijih koji su mlađe generacije, ali i sebe,  s oduševljenjem prisjetili kako je to bilo nekada kada trgovine nisu bile prepune šarenih i modernih igara zbog kojih današnja djeca nisu svjesna što znači provesti popodne na otvorenom uz prijatelje i igre za koje nisu potrebna čuda tehnologije.

Akcija je organizirana na način da su svi učesnici prezentirali i igrali nekoliko igara motivirajući posjetitelje da im se pridruže u igri. Igrali smo prasićanje, gumi- gumi, igre u blatu,  igre s rucljima, radili lutkice od lupinja, guranje drvenih koluta, igre sa špekulama, neke puca, neka puca…, kolariću –paniću, ide maca oko tebe, crna kraljica, potezanje užeta, skakanje u vrećama, ščap s poklopcem, zdenec i još mnoge druge.

U provođenje akcije uz članove koordinacijskog odbora, aktivno su se uključili načelnik Općine zajedno sa djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela te brojne udruge s područja Općine; Udruga za promicanje kulturno umjetničkog i zabavnog života djece „Cvrkutići“, Društvo Naša djeca, Udruga „Creativitas“, Začretske mažoretkinje, Hokej klub Jedinstvo, djeca iz vrtića, predškole te učenici Osnove škole.

U akciji je sudjelovalo oko stotinjak djece u dobi od 2-14 godina te 42 volontera.

U sklopu akcije, Društvo naše djece informiralo je prisutne o početku rada savjetovališta za roditelje.

Kako bi akcija bila što uspješnija, volonterskim radom obnovili smo tribine na školskom igralištu, sanirali pukotine i izradili drvena sjedala.

Za svu prisutnu djecu, a u  cilja poticanja na zdravu prehranu, osigurani su prirodni sokovi i voće.

Akcija je medijski popraćena od strane televizije „Jabuka“, objavom članka o provedenoj naj – akciji u novinama „Zagorski list“ te na web stranici Općine.