Blog

KOPRIVNIČKE CIPELICE LUTALICE

Središnjim koprivničkim trgom na Međunarodni dan djeteta prošetale su posebne cipelice, šarene, ručno oslikane, s porukama za djecu izbjeglice. Osmislila su ih djeca iz četvrtog razreda OŠ Antun Nemčić Gostovinski, učiteljice Đurđice Pošta, inače članice IO DND Koprivnica. Svaka cipelica lutalica imala je svoju toplu poruku kojom su djeca svojim vršnjacima izbjeglicama poželjela da brzo pronađu novi dom, da ne budu tužna i usamljena. Cipelicama lutalicama pridružili su se i brojni crteži i plakati iz ostalih koprivničkih škola i vrtića kojima su djeca izrazila svoje suosjećanje s napaćenom djecom u potrazi za srećom.

Težinu izbjegličke krize Koprivnica osjeća svakodnevno, jer kroz obližnje Botovo svakodnevno prolaze vlakovi s nesretnim ljudima iz Sirije i drugim ratom zahvaćenim zemalja, a među volonterima koji i danju i noću pružaju ruku potpore i nade nalaze se i roditelji djece koja su postala duboko svjesna ovog problema. Poruku o tome da svi moraju pomoći izbjeglicama, a posebno djeci koja imaju pravo na sretno djetinjstvo, mali Koprivničanci predvođeni članovima Dječjeg gradskog vijeća uputili su i gradonačelnici Koprivnice Vesni Želježnjak koja ih je sa svojim zamjenicima Mišelom Jakšićem i Melitom Samoborec primila u gradskoj vijećnici. Djeca su jasno i glasno rekla da žele na njihov grad bude prijatelj sve djece,a ne samo one koja tu žive.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u koprivničkoj općoj bolnici održana je svečanost dodjele počasnog naziva Prijatelj djece Dječjem odjelu.