Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DND-a VELIKO TRGOVIŠĆE ZA 2014.GODINU

Društvo Naša djeca iz Velikog Trgovišća osnovano je 2006. godine, a aktivno djeluje od listopada 2010. godine kada je na Izbornoj skupštini za predsjednicu Društva izabrana Gordana Pavlinić na mandat od četiri godine. Društvo se u svojemu radu rukovodi Statutom za kojeg se radi izmjena i dopuna sukladno novom Zakonu o udrugama.

U rujnu 2014. Održana je Izborna skupština na kojoj je za predsjednika ponovno izabrana Gordana Pavlinić, a za tajnika Martina Pavlušec, oec i studentica na Učiteljskoj akademiji u Čakovcu. Izabrani su i novi članovi tijela DND-a.

 

I        ORGANIZACIJA DJELOVANJA I FINANCIRANJE

DND Veliko Trgovišće i nadalje nema svojeg prostora pa se aktivnosti koje društvo provodi održavaju u prostoru Doma kulture (kod većeg okupljanja djece i roditelja) ili u prostoru Dječjeg vrtića Rožica u kojem se nalazi i info pano o radu DND-a. Obzirom na takvu situaciju kao i nedostatak osnovne informatičko komunikacijske opreme, koristi se mobilni telefon predsjednice društva te oprema DV Rožica.

U ovoj godini imali smo velikih problema oko okupljanja volontera unatoč promidžbi koju smo provodili tijekom cijele godine i pozivima na sudjelovanje u aktivnostima Društva.

U financijskom smislu DND svake godine prije donošenja općinskog proračuna dostavlja Plan prihoda i rashoda temeljem čega Općina potom potvrdi doznačivanje sredstava za određene aktivnosti koje se provode i za koje je potreban barem minimum materijalnih sredstava.

Jedan od većih uspjeha Društva  postignut u ovoj godini je rezultat višegodišnjeg poticanja lokalne zajednice na uređenje i opremanje dječjeg parka. Tako je  mjesto Veliko Trgovišće napokon dobilo mjesto za igru i druženje djece opremljeno spravama i uređeno u prostoru dvorišta osnovne škole. Vjerujemo da će općina u narednoj godini pristupiti uređenju i ostalih igrališta koji su potrebni i na drugim destinacijama unutar općine Veliko Trgovišće. Iako se apliciralo u neke natječaje i projekte isti nisu prošli pa se predviđa izdvajanje potrebnih sredstava iz godišnjeg proračuna općine za gore navedenu namjenu, ali i daljnja apliciranja u ponuđene projekte i natječaje.

Već spomenuti najveći problem s kojim se DND Veliko Trgovišće susreće svakako je manjak volontera koji bi participirali u sadržajima koji se provode za djecu i sa djecom, pa je stvaran broj (unatoč broju od 30-tak članova) onih koji aktivno sudjeluju u radu Društva minimalan i opterećujući za iste. To dijelom stoga što članovi volonteri imaju cjelodnevne obveze na fakultetu, školi ili na svojem radnom mjestu. Iz istog razloga Dječji forum nije ostvario svoju ulogu jer se nije moglo naći nikoga tko bi prihvatio vođenje istog.

Program  ŠKOLICE BALETA I  SUVREMENOG PLESA koju  se za djecu od 4 do 12 godina provodila privatna škola “ART AKADEMIJA” prestao je raditi jer se osipao broj polaznika, dok je zbog nedostatka primjerenog prostora, ali i vremena korištenja prostora vrtića neko vrijeme prestala s radom i Igraonica za predškolce. Planiramo u sklopu proširenja kapaciteta vrtića, ali i uređenja prostora na katu objekta ponovno pretpostaviti uvjete za nastavak rada igraonice.

IGRAONICA „CIN,CAN,DOBAR DAN“ – (od siječnja do svibnja 2014.godine) provodila se u prostoru Dječjeg vrtića Rožica, petkom od 17.00 do 19.00 sati. Voditelj igraonice je studentica Učiteljske akademije Martina Pavlušec, ujedno i novoizabrani tajnik društva.

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI u svibnju

– druženje djece i njihovih roditelja u novouređenom parku ispred osnovne škole, priredba na kojoj su djeca nastupala

DAN IGARA – održan 20.09.2014. „Mali dječji sejem“

DJEČJI TJEDAN ( u listopadu)

– okupljanje na Međunarodni dan djeteta na općinskom Trgu i uzvikivanje poruke „Ljubav djeci prije svega“, (pisanje poruka odraslima – izlaganje na info punktu)

– prijem kod načelnika općine delegacije DND-a – razgovor o potrebama djece u općini, ali i DND-a u cjelini

– predstava za djecu u Dječjem vrtiću

ADVENTSKE AKTIVNOSTI (u prosincu)

– božićna radionica

– doček Svetog Nikole

– predstava i podjela poklona

III      SURADNJA I PREDSTAVLJANJE

DND Veliko Trgovišće surađivalo je najviše sa spomenutim Dječjim vrtićem Rožica, Osnovnom školom, mjesnom Udrugom Pony, te kazališnom družinom „Šareni svijet“. Također je dobra suradnja bila sa Općinom u vidu osiguravanja sredstava nužnih za osnovno djelovanje društva i u vidu osiguravanja prostora za sadržaje koji su okupljali veći broj posjetitelja.

Mediji su kontinuirano informirani o njihovom  radu koji su i popratili najavama i člancima u tiskovinama.