Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DND-a VINKOVCI

GRADOVI I OPĆINE-PRIJATELJI DJECE

Društvo Naša djeca grada Vinkovaca u suradnji s drugim udrugama i ustanovama za dobrobit djece nastavilo je surađivati na nivou grada, a najviše u Dječjem tjednu od 6.- 12.listopada 2014.godine.

DJEČJI FORUMI

U sklopu Društva Naša Djeca  djeluju za sada  dva dječja foruma Mali princ  i Suncokretu kojim se djeca upoznaju sa svojim pravima po Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih naroda donijete 1989. Godine, a potpisnik je i Hrvatska. Osim toga djeca organiziraju i razne humanitarne akcije, te javnim nastupima senzibiliziraju javnost o dječjim pravima. U forumima smo potičemo djecu i na izražavanje pa smo započeli s Radionicama kreativnog pisanja gdje smo okupili djecu koja vole pisati, te dramskim vježbama, Forum kazalište- kazalište potlačenih i vježbama improvizacije, te  multimedijalnim bajkama s djecom koja vole glumu.

Rad dječjih foruma bilo je polazište osnivanja Kluba mladih kreativaca (KMK) pri Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u kojem djeca od 12 do  15 godina organiziraju tematske večeri prema njihovom interesu koje se održavaju svake subote od 20 do 22 sata u prostorima MO Stjepan Radić.

AKCIJA ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

Od 1999. godine Društvo Naša Djeca Grada Vinkovaca na Dječjem odjelu vinkovačke Opće bolnice provodi akciju ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI u suradnji sa Savezom  Društava “Naša Djeca” Hrvatske, Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatskom udrugom medicinskih sestara – pedijatrijska sekcija. Cilj akcije je humanizacija bolničkog liječenja djece, a zadatak volontera Društva Naša Djeca koji su u svakodnevnom posjetu djeci na dječjem odjelu organizirati zabavne, kreativne i edukativne aktivnosti. Od 2008. godine dječji odjel Opće bolnice Vinkovci ponosno nosi naziv DJEČJI ODJEL- PRIJATELJ DJETETA, a volonteri Društva Naša djeca Grada Vinkovaca su dobili Povelju Saveza Društava Naša djeca Hrvatske  za stručno vođenje zabavnih i edukativnih aktivnosti za djecu u bolnicu. Zbog smanjenja subvencija od strane HZZ-a nismo uspjeli zaposliti osobu na mjesto voditelja/voditeljice igraonice u bolnici. Igraonica ARTinčica dječjeg odjela Opće bolnice Vinkovci zbog preustroja bolnice premještena je na sami odjel u novi prostor, što olakšava rad igraonice.

KREATIVNE LIKOVNE RADIONICE

Kako nemamo vlastitog prostora naše kreativne likovne radionice održavamo tijekom cijele godine za svu djecu predškolske i osnovnoškolske dobi na tri lokacije u Mjesnom  odboru Stjepan Radić, ponedjeljkom i četvrtkom, utorkom u Mjesnom odboru Zagrebački blok, te srijedom Mjesnom odboru Slavija. Likovne radionice su potpuno BESPLATNE i na taj način dostupne svoj djeci bez obzira na njihov socijalni status i to je njihov glavni cilj. Radionice se  Radionice vode u voditelji- volonteri koji se educiraju na Ljetnoj školi Saveza Društava Naša djeca Hrvatske.

KLUB MLADIH KREATIVACA DRUŠTVA NAŠA DJECA GRADA VINKOVACA

Klub mladih kreativaca Društva Naša djeca grada Vinkovaca okuplja djecu od 12 do 15 godina subotom od 20 sati u Mjesnom odboru Stjepan Radić, te organizira tematske večeri na inicijativu samih članova. Od glazbenih večeri, književnih večeri, radionica kreativnog pisanja, dramskih radionica, do organiziranja humanitarnih akcija i koncerata.

Članovi KMK-a su se družili tako što su volontirali u projektu Društva Naša djeca grada Vinkovaca Child-friendly spaces for children of Slavonia koji se provodio uz podršku UNICEF-a Hrvatska za djecu s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije.

Osim  naših redovitih i kontinuiranih aktivnosti tijekom godine organizirali smo i druge aktivnosti koje smo podijelili prema godišnjim dobima:

PROLJEĆE U DND-U

 JEDNA BATERIJA- JEDAN BOMBON

 Ekološko- edukativna akcija Društva Naša djeca grada Vinkovaca s predstavom zeke DeNDija posjetila je djecu u Dječjem vrtiću Bajka u Vinkovcima i Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Zeko im je ispričao kako je pobjegao od lovaca koji su ga htjeli uloviti dok je sakupljao stare baterije po šumi koje su ljudi bacili ne znajući da su potrošene baterije štetne i da njihovo neprimjereno odlaganje šteti prirodi i ljudima. Objasnio im je gdje moraju odlagati baterije i što se događa s njima ako završe u prirodi i obećao im je za svaku bateriju donijeti jedan bombon slijedeći put:)

HUMANITARNA PRODAJA MASLINOVIH GRANČICA I PISANICA

Svake godine Društvo Naša djeca grada Vinkovaca povodom blagdana Cvjetnice organizira humanitarnu prodaju uskršnjih pisanica i maslinovih grančica. I ove godine smo skupljali sredstva za dječju igraonicu u bolnici ARTinčica koju smo obnavljali.

POSJET DJECI U BOLNICI POVODOM USKRŠNJIH BLAGDANA

Ni ove godine povodom uskršnjih blagdana uskršnji zeko DeNDi nije zaboravio obići djecu na dječjem odjelu Opće bolnice Vinkovci, što više darovao im je uskršnje pisanice i slatkiše, te poželio sretan i blagoslovljen Uskrs, brzo ozdravljenje i povratak njihovim  najmilijima.

SAJAM ZDRAVLJA

Zbog nedostatka financijskih sredstava ove godine nismo sudjelovali na Sajmu zdravlja.

OBITELJSKI DESETOBOJ  POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI 15. SVIBNJA

Zbog loših vremenskih prilika, a kasnije i zbog proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji odgodili smo 7, Obiteljski desetoboj, a sredstva preusmjerili za rad s djecom s poplavljenih područja u prihvatnom centru Cerna.

LJETO U DND-U

 IGRAONICA- GANJA –aktivnosti za djecu s poplavljenih područja VSŽ

 Odmah nakon proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji volonteri Društva Naša djeca grada Vinkovaca u suradnji s Društvom psihologa Vukovarsko- srijemske županije zauzelo se za djecu stradalu od poplava tako da smo već 20.svibnja  počeli provoditi aktivnosti i psihosocijalnu pomoć za stradalu djecu smještenu u prihvatnom centru Cerna. Aktivnosti su se provodile prvo prostorima Hrvatskih šuma, a zatim u dječjem vrtiću Kosjenka u Cerni.

CHILD-FRIENDLY SPACES FOR CHILDREN OF SLAVONIA- projekt u suradnji s UNICEF-om za djecu s poplavljenih područja VSŽ

Naše aktivnosti za djecu s poplavljenih područja  Vukovarsko- srijemske županije prepoznate su od UNICEF-a uz čiju smo podršku nastavili provoditi aktivnosti i psihosocijalnu pomoć (Društvo psihologa Vukovarsko- srijemske županije)  u Gunji po povratku većine stanovništva.  Aktivnosti su se od 21.srpnja 2014.  provodile u UNICEF-ovom šatoru u kontejnerskom naselju iza Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji , a s početkom školske godine preseljene su u samu školu.

LJETNA ŠKOLA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA  DJECA HRVATSKE

Članovi Društva Naša djeca grada Vinkovaca sudjelovali su i na savjetovanju za dužnosnike Društava Naša djeca grada Vinkovaca u organizaciji Saveza Društava Naša djeca Hrvatske koje se ove godine održalo u Tuheljskim toplicama od 20.-21.lipnja 2014.godine.

OSLIKAVANJE DJEČJEG ODJELA OPĆE BOLNICE ZADAR

Nakon obnavljanja igraonice dječjeg odjela Opće županijske bolnice Vinkovci, članovi Društva Naša djeca Grada Vinkovaca, u sklopu akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici” nastavili su oplemenjivati i prostore u kojem borave djeca na dječjem odjelu Opće bolnice Zadar.  Ove godine smo oslikali prostore Pulmološke ambulante i ambulante na dječjem odjelu Opće bolnice Zadar, te kardiološke ambulante.

JESEN U DND-U

DJEČJI TJEDAN 2014. (06.-12.10.2014.)

Započeli smo s nastupima djeca na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima, gdje su djeca i njihovi voditelji, odgajatelji i nastavnici pokazali kako vrijedno rade u svojim školama i vrtićima. U Dječjem tjednu započeli smo s našim kontinuiranim aktivnosti koje imamo kroz cijelu  godinu, a to su  svakodnevni posjet djeci u bolnici, kreativne likovne radionice na tri lokacije Mjesni odbor Stjepan Radić, Mjesni odbor Zagrebački blok i Mjesni  odbor Slavija.

 VODENE IGRE ( u sklopu Dječjeg tjedna)

Već četvrtu  godinu zaredom u suradnji s Udrugom kineziologa grada Vinkovaca i Zajednicom športskih udruga grada Vinkovaca organizirali smo Vodene igre, natjecanje djece i roditelja u bazenu. Za sudionike natjecanja ulaz na bazen je bio besplatan, a svim sudionicima su podijeljene i simbolične nagrade.

SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA HRVATSKE 17.-19. Listopada 2014.

 Društva Naša djeca grada Vinkovaca ove  godine uz potporu Grada Vinkovaca i u suradnji sa Savezom Društava Naša djeca Hrvatske bilo je domaćin 19. Smotre dječjeg stvaralaštva u Društvima Naša djeca Hrvatske.

ZIMA U DND-U

  • OBILJEŽAVANJE DANA SV. NIKOLE (darivanje djece na dječjem odjelu Opće bolnice Vinkovci)
  • BOŽIĆNI KARAOKE PARTY (humanitarnog karaktera)
  • GOSTOVANJA S PRIGODNOM BOŽIĆNOM PREDSTAVOM (Dječji dom Sv. Ana, Opća bolnica, Iskrice,  GKVK i dr.)
  • BOŽIĆNI SAJAM (prigodna prodaja UNICEF-ovih čestitki i naših radova)

Uz navedene događaje i priredbe posebno bih istaknuo nastavak  suradnje s vinkovačkom Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci,  Mladeži Crvenog križa  Vinkovci i Vukovar, Dječjim domom Sv. Ana, te Udrugom studenata medicine iz Zagreba i udrugom Izazov za socijalizaciju i prava djece oboljele od HIV-a, Obiteljskim centrom Vukovarsko- srijemske županije i Centrom za socijalni rad, te Centrom za predškolski odgoj. Nastavljena je suradnja i  s Udrugom ljubitelja filma RARE, s Konjičkim klubom Eohippus iz Vinkovaca, Udruga Iskrice, Crveni nosevi- klaunovi doktori i Društvom Naša djeca Otok, a uspostavljena suradnja s Centrom za mlade iz Osijeka, Mirovnom  grupom mladih Dunav iz Vukovara, Udrugom kineziologa grada Vinkovaca, Zajednicom športskih udruga grada Vinkovaca, Knjižnicom i čitaonicom Kutina, Centar za rehabilitaciju Mala Terezija Vinkovci, Udruga MUVKA, CIB art i dr. . Preko projekta Child-friendly spaces for children of Slavonia uspostavljenaje dobra suradnja s UNICEF-om Hrvatska koja se nastavlja i dalje,.

Svi  programski zadaci odrađeni su s više od 3.000 volonterskih sati i 30 volontera, što se može vidjeti u Izvješću o volontiranju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Svi navedeni događaji popraćeni su u javnosti tiskom i ostalim medijima.