Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DND-a LEKENIK U 2014.g.

I. UVOD

DND Lekenik je u 2014.g. navršilo 19 godina svog djelovanja. Rad s djecom i za djecu odvijao se kontinuirano kroz dječje skupine, projekte i druge aktivnosti.

II. AKCIJE DND U SLOBODNOM VREMENU

2014.g. aktivne su bile sljedeće skupine:

– Likovna radionica s voditeljicom Safetom Ičanović

– Dječja scena s voditeljicom Ivankom Gajdek.

Dječji forum „Maslačak“ obavlja samo povremene aktivnosti jer još uvijek nema službenog i stalnog voditelja.

Osim u dječjim skupinama Društvo je okupljalo djecu i odrasle i na ostalim projektima, akcijama i aktivnostima predviđenim Planom rada:

– U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lekenik te uz pomoć sponzora i donatora u veljači je organiziran već tradicionalni Dječji maskenbal .(foto)

Društvo je osiguralo besplatne krafne i čaj te bogatu tombolu. Uz glazbu, ples, strogi žiri i razigrane voditeljice izabrane su i nagrađene najbolje maske. Prihod od ulaznica i tombole Društvo namjenjuje kao prilog za izlet s djecom. Na Dječjem maskenbalu se angažirao najveći broj članstva: i odraslih, i djece – nominalnih članova.

-U ožujku je održana redovna programsko-izvještajna skupština. Kao gosti u uvodnom programu, uz djecu – članove DND-a,  nastupila su i djeca – pomladak KUD-a Kolovrat iz Lekenika.

-U travnju se Društvo uključilo u kampanju koju je pokrenuo Savez DND RH pod nazivom Budi neovisan. Likovna radionica i Dječja scena su svojim likovnim radovima (stripom) i pismenim radovima (haiku ) sudjelovali u natječaju na temu prevencije ovisnosti. U istom mjesecu DND se uključilo u proslavu Dana Općine Lekenik javnim nastupom u kulturno-umjetničkom programu. Nastupile su Petra Kuzmac i Sara Miholjević scenskom igrom Starinske šege.

-Povodom Dana obitelji, u svibnju je organiziran izlet s djecom pod nazivom Samoborskim krajem.(foto) Dan obitelji je obilježen i prigodnim izložbama u mjestu.

-Ljetni mjeseci su protekli okupljanjem dječjih skupina i uređenjem prostorija u kojima Društvo ima sjedište. Posebno su posjećena druženja djece i odraslih pod nazivom „Poziv na sladoled“.

– Rujan je protekao u pripremama za obilježavanje Dječjeg tjedna.

Dječji tjedan je obilježen u prvom punom tjednu 10. mjeseca prema posebnom planu:

Na Međunarodni dječji dan započela je akcija pisanja poruka djece odraslima. Priređene su prigodne izložbe u Općini i ambulanti.U prostorijama DND-a priređena je etno izložba pod nazivom „Soba za spanje”. Izložbu je posjetio zavidan broj  mještana,koji su oduševljeni idejom i nude suradnju na sličnim projektima.(foto)  Djeca su crtala na pločniku. Načelnik je organizirao već tradicionalan  prijem djece.Najveći odjek i zavidan broj posjetitelja imala je književna večer pod nazivom Godišnja doba,  na kojoj je predstavljeno stvaralaštvo lokalne književnice Slavice Sarkotić. Uz glazbu, mirisne svijeće i čaj odrasli i djeca su čitali poeziju.Književna večer je organizirana u suradnji i u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice u Lekeniku.

Odrasli članovi su u SOS Dječjem selu sudjelovali na okruglom stolu s temom  Brižan dom za svako dijete, u sklopu kojeg je predstavljena uloga Mobilnog tima za područje Općine Lekenik. Na istu temu je u prostoru Društva održan roditeljski domjenak. DND je sudjelovalo na Smotri dječjeg stvaralaštva u Vinkovcima nastupom Petre Kuzmac,koja je recitirala stihove Miroslava Dolenca Dravskeg “Starinske šege”.. – Mjesec

-studeni je protekao u znaku obilježavanja Dana dječjih prava:

održana je svečana sjednica Izvršnog odbora, pripremljene su prigodne izložbe.Predsjednica DND-a Ivanka Gajdek i njezina zamjenica u Skupštini Saveza Radmila Puškarić sudjelovale su u radu savjetovanja za sudionike akcije Gradovi/općine – prijatelji djece, koje je održano u Gradskoj vijećnici u Zagrebu.

Krajem mjeseca započela je radom Škola roditeljstva. Ovu edukaciju roditelja  DND Lekenik je pomogao realizirati Mobilnom timu iz projekta Brižan dom za svako dijete. Članice DND su se angažirale u animiranju roditelja – polaznika ove Škole i ustupanjem svog prostora za održavanje radionica za roditelje. (foto)

 – Prosinac je poznat po obilježavanju Dana volontera. Odrasli članovi Društva su si priredili izlazak na svečanu večeru (koju su sami platili). Najsvečanije je ipak predbožićno druženje djece i odraslih u Društvu, kićenje bora, slušanje božićnih pjesama i skromna darivanja djece. Svaka od navedenih aktivnosti i akcija provedenih s djecom i za djecu je vrijedna i višestruko korisna, no protekle godine se kao osobitost izdvaja rad na prevenciji maloljetničke delikvencije kroz projekte Budi neovisan i Brižan dom za svako dijete.

III. RAZVOJ UDRUGE I JAČANJE UGLEDA

 Udruga je 2014.g. Brojila 29 odraslih članova i 22 djece – nominalnih članova. Prema Statutu je održana skupština udruge.Podneseni su izvještaji o programu rada i financijskom poslovanju , doneseni su novi program rada i financijski plan.

Tijekom godine Izvršni odbor se sastao 6 puta i razmatrao je svu važniju problematiku u vezi s realizacijom programa. Program rada je ostvaren zahvaljujući sredstvima iz Općinskog proračuna, tržišnog programa, članarine i donacija. DND i dalje vodi i popunjava svoju mali knjižnicu. Informacije o radu udruge redovito izlaze u lokalnom listu Turističke zajednice Općine Lekenik „Leken“ i povremeno u Večernjem listu.Redovno se i prigodno uređuje info-punkt u centru Lekenika. Predsjednica udruge je već drugi mandat čanica Vijeća za prevenciju Općine Lekenik.