Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA VARAŽDIN U 2014. GODINI

2014. godina ostat će zabilježena kao godina koja je programski započela humanitarnom organizacijom programa pod nazivom ”Zagrljaj za Filipa ” , ustrojem jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću pod nazivom ”Društvo Naša djeca putuje j.d.o.o.” u kojoj su, zapravo, zadnji put organizirali ljetovanje i Školu u prirodi u uvjetima Dječjeg odmarališta Varaždin na Rabu  i na kraju godine doživjeli da, nakon 27 godina upravljanja Dječjim odmaralištem, moramo predati objekt Gradskoj tržnici koju je gradonačelnik Grada Varaždina, Goran Habuš,  imenovao za upravitelja objektom Dječjeg odmarališta.

Redovni rad radionica dječjeg stvaralaštva

Tijekom 2014. godine ispunili smo obvezu članka 31. Konvencije o pravima djeteta organizirajući sadržaje u slobodnom vremenu djece. Okupljali smo djecu od 3. – 18. godine u radionicama  dječjeg stvaralaštva s ukupno 536 polaznika upisanih početkom kalendarske godine, s kojima je  radilo 19 pedagoških voditelja, stručnih suradnika Društva Naša djeca Varaždin.

 Od rujna 2014. u novoj školskoj godini upisano je nešto manje djece, svega 468, što je rezultat ekonomske situacije , ali i povećane članarine zbog ulaska u sustav PDV početkom 2015. godine.

Za pravilan raspored slobodnog vremena djeci Grada i okolice nudili smo  slijedeće sadržaje:  Igraonica, Predškola, Engleska radionica, Radionica sviranja suzuki violine, ( do lipnja, jer je u rujnu voditelj otkazao suradnju DND zbog neprihvatljivih uvjeta rada po Ugovoru o djelu)   Plesna igraonica i radionica suvremenog plesa, Plesna radionica ritmike i baleta, Plesna radionica ”Takt”,  Plesna radionica Break dance, Likovna radionica, Glazbena radionica pjevanja Mali slavuji, Radionica sviranja rock gitare, Gitaristička radionica Let’s rock, Bas gitara, Radionica sviranja sintića,   bubnjeva,  te smo pokušali osnovati  dječji zbor Din Don za koji, na žalost, nije bilo interesa.

U rujnu su započeli rad s bebama, u Baby igraonici i Fitnesu za mame i bebe. Novi program je lijepo prihvaćen i održava se na zadovoljstvo beba i mama.

Humanitarna aktivnost14. veljače 2014. godine, uz blagdan Svetog Valentina organizirali smo humanitarni koncert  pod nazivom ”Zagrljaj za Filipa”. U programu u Sportskoj dvorani u Graberju nastupilo je 206 naših polaznika, programu je prisustvovalo 1.089 gledatelja i ukupno je prikupljeno 25.536,00 kuna od čega je 5.750,00 kn plaćeno za troškove dvorane i razglasa, a ostatak je uplaćen na račun izvoditelja lifta.

DND je ponosno na sve Varaždince koji su kupnjom ulaznice pomogli ovu humanitarnu akciju.

Rad volontera u akciji ”Za osmijeh djeteta u bolnici”

Volonteri u akciji ”Za osmijeh djeteta u bolnici nastavili su svoju volontersku aktivnosti odlaskom na dječje bolničke odjele uljepšati djeci boravak u bolnici. Uključili smo i nove volontere, a svima smo uveli novi programski zadatak: bilježiti GLAS DJECE IZ BOLNICE koji ćemo prezentirati na godišnjem Savjetovanju za organizatore akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici” u svibnju ove godine.

Središnji koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” kojeg čine članovi  Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara dana 19. svibnja 2014. organizirao je tematsko SAVJETOVANJE „ISKUSTVA DJECE I RODITELJA ZA VRIJEME HOSPITALIZACIJE“ u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16.

Cilj Akcije je ostvarivanje svjetske ideje „otvorene bolnice“ u Hrvatskoj u odnosu na djecu, polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, 1999. godine pokrenuta je stručna i društvena Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“. Ova Akcija ima i podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske od svog početka.

Posljednju temu Savjetovanja „Glas djece iz bolnice“ predstavile su gospođe Đurđica Dropuljić i Radojka Benčik  iz Društva Naša djeca Varaždin u društvu djevojčice Mirele Šargač koja je svoje iskustvo u bolnici Varaždin opisala kao pozitivno, kroz igru i druženje.

Proljetne aktivnosti za djecu

Uz FAŠNIK, koji smo ove godine organizirali 4. ožujka 2014., za djecu smo pripremili plesno-zabavni program u Radosnici Društva Naša djeca. Program su vodili animatori, krafne je osiguralo Društvo Naša djeca, a  sokove Mc’donalds.

20. ožujka 2014. godine održali smo redovnu godišnju Skupštinu Društva Naša djeca i to prigodom jednoglasno prihvatili sve dokumente (Završni račun i Izvještaj o radu DND) u 2013.  i usvojili Financijski plan i Program rada za 2014. godinu.

Prvi travnja 2014. smo na prostoru Starog grada smo organizirali susret djece dječjih forum i djece – polaznika Centra za odgoj i obrazovanje ”T. Špoljar” pod nazivom DAN ŠALA.

Forumaši su osmislili zanimljive radionice: pantomima, gitarijada, vicevi, sportske aktivnosti i igra asocijacija. Sudionici su bili svi polaznici mlađeg školskog uzrasta Centra za odgoj i obrazovanje ”Tomislav Špoljar”

U srijedu, 16. travnja 2014. na prostoru Starog grada održana je u organizaciji Društva Naša djeca Varaždin sad već tradicionalna dječja uskrsna igra „ZEKO TRAŽI PISANICU“.

Početak igre najavili su Mali bubnjari Društva Naša djeca .
U igri je sudjelovalo je oko 150 kostimirane djece, u pratnji svojih roditelja.
Djeca su pretraživala svaki ugao Starog grada, te pronalazila skrivena čokoladna jaja.
Nalaznik velike pisanice bio je Teo, a za nagradu je dobio onoliko kilograma slatkiša koliko on sam teži. Svoju radost podijelio je s ostalom djecom.

Pisanicu za kojom se tragalo izradila je Željka Kanižaj, voditeljica likovne radionice Društva

U srijedu, 8. svibnja 2014. godine uz DAN EUROPE , uoči izbora za EU parlament mališani iz dječjih vrtića Varaždinske županije u organizaciji Društava Naša djeca Varaždin tradicionalno u sklopu projekta ”Europa u srcu Varaždinske županije” izražavaju svoje mišljenje, svoj glas, u ime svojih prijatelja iz 28 zemalja EU.

Rad dječjih foruma za prava djeteta

S ponosom možemo govoriti o 10. obljetnici postojanja dječjih foruma po svim varaždinskim osnovnim školama. Takav razvijeni rad forumaša ima jedino Grad Varaždin.

Budući da s forumašima u školama rade educirane voditeljice: I. OŠ Tea Pavičić, II. OŠ Jagoda Kanižaj, III. OŠ Vanja Bojanić, IV.OŠ Snježana Šitum, V.OŠ Dubravka Novak, VI. OŠ Ksenija Dretar i VII. OŠ Branka Družinić, to su i rezultati vidljivi. Pregled rada DF:

17. SUSRET DJEČJIH FORUMA RH održan je od 11. do 13. travnja u Selcu.

Uz još 13. dječjih foruma Grad Varaždin predstavljali su polaznici DF iz II., III. i V. osnovne škole (Viktor, Tea, David i Paula).
O forumašima je brinula Đurđica Dropuljić, a radionice su pripremile: Vanja Bojanić i Dubravka Novak.
Varaždinski forumaši su uspješno prezentirali dvije radionice na temu ”Siromaštvo i socijalna isključenost”.
Predstavili su i svoj grad Varaždin obučeni u barokne kostime i upoznali sudionike Susreta sa znamenitostima Varaždina, baroknim stilom življenja, a posebno su se posvetili istraživanju o životu djece u barokno vrijeme.

Forumaši Varaždina darivali su svoje prijatelje pisanicama koje su za ovu namjenu napravili polaznici udruge Ludbreško sunce.
U zabavnoj večeri forumaši Varaždina zapjevali su ”Ja sem Varaždinec”
Bilo je edukativno, zabavno i nezaboravno.
Ipak, svi su sudionici izrazili želju da se susret slijedeće godine organizira u našem varaždinskom Dječjem odmaralištu na Rabu, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Dječji forumi za prava djeteta i Dječje gradsko vijeće povodom Dana planeta Zemlje započeli su pisati svoje poruke odraslima u Gradu Varaždinu vezane uz članak  24.  Konvencije UN o pravima djeteta  o čistom i zdravom okolišu.  Spot ”ZELENA NIT” snimili su krajem svibnja u okruženju Starog grada. Spot je bio prezentiran forumašima uz Dan konvencije o pravima djeteta  i tada je predloženo da se prezentira gradonačelniku uz Dan planeta Zemlje.

16. lipnja 2014. održan je Susret Dječjih foruma u Hrvatskom saboru.. Predstavnice Varaždina su bile Paula Šimunčić i Erika Štrocinger. Iznosile su temu pod nazivom: Odrasli nas nečuju” istaknuvši problem težine školske torbe, te problem rada Dječjih odmarališta koja se uslijed  neosuvremenjenog Zakon o organiziranom odmoru djece preuređuju u hostele, prodaju, privatiziraju  i jednostavno nestaju. Dječja pravobraniteljica je obećala Zakon o organiziranom odmoru djece proslijediti u saborsku proceduru….. do danas nije učinjeno po tom pitanju baš ništa…….

Dana 26. rujna 2014. godine smo kao delegacija sastavljena od tri dječaka: Viktor, Enis i David, zatim predstavnice Grada   Andreje Bobek i ravnateljice DND prisustvovali  8. susretu Gradova i općina  – prijatelja djece u Zaboku. Vrlo je uspješno prezentirana tema ”Volontiranje u DND”.

Prvo polugodište smo završili sa završnom produkcijom u HNK Varaždin dana  10 . lipnja 2015. godine pod nazivom ”PRIČE IZ MORSKOG DNA”. U programu su sudjelovali polaznici  plesnih i  glazbenih radionica,  a točke su vezane uz priču Mala sirena koju ćemo prezentirati u lipnju 2015. godine.

Sve druge radionice su održale završne priredbe: radionica sviranja gitare, Glazbena radionica pjevanja Mali slavuji, Predškola DND.

U vremenu od 26. svibnja do 9. rujna 2014. godine  organizirali smo Školu u prirodi i organizirano ljetovanje u uvjetima Dječjeg odmarališta Varaždin na Rabu.

IZVJEŠTAJ O ORGANIZIRANOM  LJETOVANJU I ŠKOLI U PRIRODI U DJEČJEM ODMARALIŠTU VARAŽDIN U 2014. GODINI

PRIPREME ZA POČETAK SEZONE U DJEČJEM ODMARALIŠTU VARAŽDIN NA RABU

 Zakonska obveza osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću pod nazivom Društvo Naša djeca putuje j.d.o.o.

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji odredio je 2013. godine Društvu Naša djeca Varaždin usklađivanje Statuta sa Zakonom o pružanju usluga u turizmu po kojem Društvo Naša djeca više nije moglo organizirati ljetovanje i Školu u prirodi (organiziranje putovanja – paket aranžman i izleta –  za svoje članove koje može trajati do dva  dana, uključujući najviše jedno noćenje” (NN 68/07  i 88/10).

Kako nam nije bilo alternative, uskladili smo svoj Statut  s nalogom Ureda državne uprave i počeli s pripremama za registraciju jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću. Trgovački sud u Varaždinu  je donio Rješenje 25. listopada 2013.  godine da se Društvo Naša djeca putuje j.d.o.o  za organizirani odmor djece i mladih  upisuje u sudski registar.

Tako smo stvorili uvjete za organizaciju Škole u prirodi, redovno ljetovanje predškolske djece i organizaciju kampova.

Priprema djece:

Promidžba  za redovno ljetovanje i Školu u prirodi započinju početkom školske godine. Iako u fazi registracije,  DND putuje j.d.o.o.  šalje ponude u sve škole i  dječje vrtiće na području Grada i Županije.

Nakon prihvaćanja ponude (sadržaj, vrijeme i cijena) sklopili smo  ugovor o organizaciji boravka djece u Odmaralištu.

Pred polazak, s roditeljima smo sklopili Ugovor o međusobnim pravima i obvezama,  sva su djeca  obavila  liječnički pregled, a s roditeljima smo  organizirali  roditeljski sastanak u cilju upoznavanja roditelja s organizacijom odlaska i boravka u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu. Kao i svake godine, tako je i ove trebalo objekt dovesti u funkciju. Tehnički, građevinski i sanitarni problem prisutan je svake godine, budući da je objekt izvan pogona 8  mjeseci.

ORGANIZACIJA ŠKOLE U PRIRODI I REDOVNOG LJETOVANJA

Redovna sezona ljetovanja počela je 26. svibnja 2014., a završila 5. rujna 2014. godine.

Ukupno je ove godine organizirano 18 smjena.

U prosjeku, smjene su bile popunjene s 58 djece i 7  pedagoških voditelja. Svaka je smjena imala i medicinsku sestru /zdravstvenog djelatnika/  te  animatore: Karla Šemigu i do 14.srpnja Matiju Bobeka.

O djeci i odraslima u Odmaralištu brinula je tehnička ekipa: Željka Vincek, voditeljica, Blaženka Šenjug, kuharica, Verica Furjan i Katica Magić, pomoćne kuharice, Ružica Horvat kao servirka, te Marija Žganjar i Biserka Mihac, spremačice.

Liječnički preglede  su obavljale  doktorice: dr. Vesna Vinceković i dr. Mirjana Kolarek – Karakaš. Prijevoz je vrlo kvalitetno organizirala Agencija Varaždintours, uz prijevoznika AP Varaždin.

2014. godine u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu boravilo je 1.037   djece.

480 učenika je boravio u Školi u prirodi ( II. OŠ Varaždin, IV. OŠ Varaždin,Osnovna škola Sveti Ilija, VII. OŠ Varaždin, OŠ Voća Donja, III. OŠ Varaždin, Centar za odgoj i obrazovanje ”T.Špoljar”, OŠ Vidovec, OŠ Veliki Bukovec u proljetnom terminu, te OŠ Podrute, OŠ Sveti Ilija i II. OŠ Varaždin u jesenskom terminu)

299 predškolaca je boravilo u organiziranom odmoru na Rabu iz Predškole Društva Naša djeca, Dječjeg vrtića Bambi Sračinec, DV  Novi Marof,  gradskog Dječjeg vrtića Varaždin, vrtića Bajka, Panda, Pinokio, Potočić, Bubamara i Fijolica iz Preloga.

257 djece školske dobi je boravilo u Kampu morskih radosti, Kampu otpornosti, Kampu sviranja gitare , Kampu sporta, rehabilitacijskom ljetovanju štićenika Centra za odgoj  i obrazovanja Čakovec i ”Tomislav Špoljar” Varaždin

 O djeci je brinulo 126 učitelja, odgojitelja, pratitelja,  8 medicinskih sestara i 17 osoba u pratnji osoba s invaliditetom.

 U dijelu socijalne pomoći: Školu u prirodi  je financirao Grad Varaždin  za 53   učenika iz varaždinskih osnovnih škola s iznosom od  56.430,00 kuna.Redovno ljetovanje je financirao Grad Varaždin i iznosom od 42.250,00 kn za 25  djece slabijeg imovnog stanja.

U otežanim okolnostima obzirom na prisilu osnivanja J.d.o.o. iza nas je   još  jedna godina (u 27 godina upravljanja Dječjim odmaralištem Varaždin na Rabu) vrlo uspješne organizacije ljetovanja i Škole u prirodi. U nizu zakonskih postavki koje smo  morali  primijeniti u poslovanju Dječjeg odmarališta      ( Zakon o udrugama, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o pružanju usluga u turizmu, Zakon o neprofitabilnim  organizacijama) diktirano nam je mnogo neprimjerenih obveza, sve zbog nedostatka najvažnijeg zakona, Zakona o organiziranom odmoru djece i mladih, koji bi jedini bio mjerodavan za reguliranje statusa dječjih odmarališta. Zbog toga smo početkom svibnja zamolili gradonačelnika Grada Varaždina, vlasnika objekta, da  definira pravni status Dječjeg odmarališta Varaždin na Rabu. Budući da to nije učinjeno tada , 3. studenoga 2014. godine gradonačelnik Grada Varaždina donosi Zaključak kojim objekt Dječjeg odmarališta daje na upravljanje Gradskoj tržnici.

NASTAVAK  AKTIVNOSTI DND POČETKOM ŠKOLSKE GODINE

Polovicom kolovoza započeli smo pripreme za upis polaznika stvaralačkih radionica u školskoj godini 2014./15. Uz odluke koje je donio Izvršni odbor DND o cijeni radionice koja uključuje članarinu i  naknadu voditeljima pripremili smo i promidžbeni materijal koji je bio dostupan svakom roditelju  u gradu Varaždinu. Nakon upisa  i osiguranih uvjeta,  započeli smo 15. rujna 2014.  s radom svih 12 radionica:

 

U rujnu smo pripremili program Dječjeg tjedna u 2014. godini, te pozvali zainteresirane volontere u akciji ”Za osmijeh djeteta u bolnici”

Društvo Naša djeca Varaždin obilježilo je Dječji tjedan u skladu sa svojim trenutačnim mogućnostima sastankom volontera u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“, javnim skupom djece na Korzu na temu „Poruke djece odraslima i odraslih djeci“, svečanošću završetka akcije „Koliko su teške naše torbe“  postavljanjem školskih ormarića, nastupom predstavnika dječjih foruma u medijima, novim programom „ Baby fitnes za mame i bebe“.

Uključili smo se u projekt Saveza DND „Pun kofer prijateljstva“ i  preko Dječjih foruma skupili torbe pune školskog pribora i opreme. Kao je u projektu traženo da se djeci iz Gunje preda novi kofer s točno specificiranom odjećom/opremom, DND nije financijski u mogućnosti opremiti novi kofer, te će se prikupljena oprema donirati za potrebe škola i bolnica.

Uz Dan konvencije o pravima djeteta, 20. studenoga,  forumaši su pripremili prezentaciju dječjih prava u Radosnici DND. Nakon 6 prezentiranih dječjih prava ustrojili smo novi sastav DGV  a za predsjednika je izabran Viktor Divjak, za zamjenicu Tea Podbojec. DGV je na 1. sjednici razradio Plan rada u 2015. godini.

Uz Dan volontera, 5. prosinca 2014. godine na odjelu Dječje kirurgije  uručili smo Zahvalnice volonterima u akciji ”Za osmijeh djeteta u bolnici” Zahvalnice je primilo 24 volontera Nakon toga, 8. prosinca 2014. Povelju za Naj volontera u 2014. godini u Gradskoj vijećnici primili su: Ana Herceg, Biserka Pokos i Željko Magić. Ovo važno priznanje za volonterski rad volonterima je uručio dogradonačelnik, Vjeran Radelić.

Prosinac je bio u znaku priredaba i programa vezanih uz Sv. Nikolu i blagdan  Božić.

Dana 5. prosinca u organizaciji Društva Naša djeca  Sveti Nikola u pratnji krampusa i anđela je obišao sve vrtiće u Gradu Varaždinu, te odjele Pedijatrije i Dječje kirurgije.   Grad Varaždin je za tu prigodu kupio mandarine i bombone.

13. prosinca, subota, 2014.  organizirali smo doček Djeda Mraza na Kapucinskom trgu. 20. prosinca 2014. Glazbena radionica pjevanja Mali slavuji  održala je koncert pod nazivom ”Sretan Božić malenima i velikima”. 23. prosinca 2014.  u HNK Varaždin s početkom u 17 i 18,30 sati organizirali smo ”Božićnu priču” prema tekstu Ljiljane Bogojević. Isti dan upriličili smo i program Studija mladih HNK pod vodstvom Ane Krčar – Velimirović za djecu socijale koju je poklonima darivao  Djed Mraz uz financijsku potporu Grada Varaždina.

Veliki vremenski  dio 2014. godine  posluživali smo porezne inspektore u Poreznoj upravi Varaždin s dokumentima koje su temeljito razmatrali i na kraju su nam 6. listopada 2014. godine ( na Međunarodni dan djeteta) izdali porezno rješenje kojim nas optužuju kako smo radili ”ugostiteljsku djelatnost” unatrag četiri godine,(smještaj, prehranu, piće i napitke)  te  da smo u to vrijeme trebali biti u sustavu PDV i platiti državi  iznos od 371.000,00 + kamate.

Naši argumenti kako  smo obavljali edukativnu i socijalno –humanitarnu djelatnost organiziranog odmora djece i Školu u prirodi, te smo po članku 11. starog i članku 39. novog  Zakona o PDV bili oslobođeni plaćanja PDV nisu prihvaćeni.  Osim toga, ustrojeni smo  radi  javnog interesa za Grad Varaždin, te nismo nikada ostvarivali, prikazivali  niti dijelili dobit , već je  višak prihoda usmjeravan za redovnu djelatnost DND i financiranje  hladnog pogona odmarališta.

Inspektorima smo dokazivali da neplaćanjem PDV za prethodne četiri godine  nismo oštetili državni proračun, jer smo kao krajnji potrošač plaćali PDV na svaku fakturu, tako da plaćeni PDV u prethodne godine iznosi 444.000,00  kuna, a budući da nismo bili  u sustavu PDV, nismo si mogli prebijati PDV.

Prezentirali smo im sve dokaze kako smo Poreznu upravu Varaždin u dva navrata pismeno zatražili  ulazak u sustav PDV, izdali su nam Rješenje kako nismo obveznici PDV, dokazivali verifikacijom Programa Škole u prirodi kako smo radili odgojno-obrazovni rad u Odmaralištu, pokazali sve ugovore sa Zakladom Hrvatska za djecu, Crvenim križem, Centrima za socijalnu skrb, školama, vrtićima, kopirali mišljenje Ureda dječje pravobraniteljice kako je naše Odmaralište primjer drugima u obavljanju odgojno-obrazovne, rekreativne i zabavne djelatnosti.

Ustvari,  radi se o manjkavom, neosuvremenjenom Zakonu o organiziranom odmoru djece, koji nije derogiran, već je dopunjen Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, ali samo u dijelu obveze minimalnih tehničkih uvjeta koje Dječja odmarališta moraju ostvariti, a što smo mi uredno izvršili još 2008. godine.

Žao nam je što porezni inspektori u Poreznoj upravi Varaždin ne uvažavaju zakonske odredbe organiziranog odmora djece, već u toj edukativnoj, socijalnoj i rekreativnoj djelatnosti vide jedino ugostiteljstvo (iće i piće) i to u kompletnom iznosu koji su plaćali škole, vrtići, zaklade, gradovi, crveni križ, roditelji individualno,  te su našu kompletnu uslugu: liječnički pregled, prijevoz, naknadu za pedagoški rad, zdravstvenu skrb, animatore i sve druge usluge podveli pod ”usluga smještaja, prehrane, pića i napitaka”

Naša žalba se nalazi na Drugostupanjskom tijelu Ministarstva financija i u očekivanju pozitivnog rješenja nastavljamo svoj rad.