Blog

IZVJEŠTAJ RADA DRUŠTVA NAŠA DJECA GOSPIĆ

DND Gospić održao je 20. ožujka 2015. godine  svoju prvu Izvještajnu Skupštinu. Da podsjetimo, udruga je  u gradu Gospiću osnovana još 1996. godine, no dugo vremena poslije toga nije bila aktivna. U ožujku 2014. godine pokazana je inicijativa za obnavljanjem rada, sakupljeni su svi potrebni dokumenti, te je Izborna Skupština održana u lipnju iste godine. Izabrana su Tijela udruge (predsjednik, potpredsjednik, tajnik, blagajnik, Izvršni i Nadzorni odbor).

Predsjednica je prisutne na Izvještajnoj Skupštini upoznala sa radom DND-a Gospić u 2014. godini. U rujnu smo obilježili Dan igara u DV Pahuljica, u listopadu Dječji tjedan, u suradnji sa ostalim javnim ustanovama na području grada, a sudjelovali smo i u akciji „Pun kofer prijateljstva“, koja je pokrenuta od strane DND-a Vinkovci. Podržao ju je i naš glavni Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske, a samim time i mi kao jedno od osnovnih Društava. Sakupljale su se donacije za djecu poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije. Ovim putem zahvaljujemo još jednom svima koji su sudjelovali. Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta obilježen je 20. studenog prigodnom izložbom o životu djece u svijetu i ppt prezentacijom o pravima djece. U prosincu je održan Božićni sajam, kojem su prethodile i dvije radionice na kojima su se izrađivali razni ukrasi. Na sajmu su sakupljane donacije za daljnji rad naše udruge.

U 2014. godini pokrenut je i projekt „Živi zdravo-jedi zdravo“ u suradnji s Rukometnim klubom Gospić i OŠ dr. Jure Turića.  Cilj projekta je osvijestiti djecu i odrasle o štetnosti nezdrave prehrane, konzumaciji gaziranih i energetskih pića. Održano je predavanje za nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama, odgajatelje i stručne suradnike. Predavači su bili liječnici, profesori i nutricionist. Dio školske kuhinje već je prilagođen zdravoj prehrani. Djeca se na satovima razrednika kroz pripremljene prezentacije educiraju o važnosti zdrave prehrane, a po završetku projekta planira se predavanje za roditelje i sve zainteresirane.

Od aktivnosti koje DND Gospić provodi kroz cijelu godinu tu je: Likovna radionica za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi (radionica je besplatna i održava se svaku srijedu od 18 do 19.30 h u prostorijama OŠ dr. Jure Turića), Lutkarska skupina „Maslačak i točkica“ (ponedjeljkom od 18 do 19.30, također u prostorijama OŠ dr. Jure Turića) i aktivnosti za djecu u bolnici gdje volonteri i članovi DND-a odlaze dva puta tjedno na Dječji odjel OB Gospić kako bi se družili s djecom i na taj način im bar malo olakšali boravak u bolnici.

U ovoj 2015. godini vodili smo djecu na sanjkanje na Baške Oštarije, 6 naših članica sudjelovalo je u CAP (Child Assault Prevention) edukaciji sprečavanja napada na djecu, u organizaciji udruge roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba. Edukaciju je u potpunosti financirao Grad Gospić. U tijeku su i završne pripreme oko Uskrsnog sajma, koji organiziramo zajedno sa udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.

Na Skupštini su, osim Izvješća rada i Financijskog izvješća za 2014. godinu usvojeni Plan rada i Financijski plan za 2015. godinu.

Predsjednica je prisutne upoznala i sa stanjem unutar Udruge. Sve aktivnosti i dužnosti unutar Udruge članovi odrađuju bez ikakve naknade. DND Gospić trenutno broji 53 člana i 37 volontera s kojima su potpisani volonterski ugovori i čiji je rad prijavljen u nadležno ministarstvo Socijalne politike i mladih. Ujedno je apelirala na Grad Gospić da osnuje nagradu u vidu priznanja za rad volontera. Naime, većina volontera studenti su Odsjeka za Učiteljski studij u Gospiću. Dolaze ovdje živjeti minimalno pet godina i jako puno pridonose našoj lokalnoj zajednici. Bez volontera većinu naših aktivnosti, ali i aktivnosti koje provode ostale udruge ne bi bilo moguće provesti. Također, hitno nam je potreban prostor za rad (udruga trenutno djeluje u prostorijama OŠ dr. Jure Turića), kako bi mogli što kvalitetnije provoditi naše aktivnosti, ali i razvijati nove. Od opreme, na žalost, ne posjedujemo gotovo ništa, te nam je i u tom pogledu potrebna pomoć.

Mnogo toga još imamo u planu, ono što je najveći problem je nedostatak financijskih sredstava za rad i oprema (računalo, TV, radio, igračke, dječje igre, namještaj…)  Nismo u mogućnosti ni javljati se na većinu projekata zbog premalo sredstava na računu. Ali onoga što nam ne nedostaje je volja, predanost i želja da djeci u ovome gradu omogućimo što bezbrižnije i kvalitetnije djetinjstvo!!!