Blog

KONFERENCIJA „DIJETE U GRADU“ 2014.

Svečano otvaranje

Nakon konferencije u Zagrebu (2012.) u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade „Dijete u gradu“ te uz pokroviteljstvo Grada Odense u Danskoj od 29. rujna do 1. listopada 2014. održala se sedma po redu međunarodna konferencije „Dijete u gradu“.

Teme ovogodišnje Konferencije bile su:

  • Participacija, uključenost i suradnja

Koji su učinkoviti modeli za uključivanje i aktivno sudjelovanje sve djece i mladih, pogotovo onih u najvećoj potrebi za podrškom? Kako izgraditi mostove između djece, roditelja i stručnjaka kako bi se stvorile što obuhvatnije reakcije nadležnih službi, te kako stvoriti bolje zajednice za djecu unutar urbanih zajednica?

  • Dobrobit djece i učinci recesije

Koji su učinci ekonomske recesije na dječja prava, zdravlje i životne prilike? Kako argumentirati ekonomsku računicu investiranja u službe i prostore za djecu? Kako zadržati usluge tijekom rezanja javnog financiranja? Koja je uloga procjena utjecaja na djecu pri donošenju teških odluka o rezanju javne potrošnje?

  • Igra, kretanje i kultura za djecu

Kako najbolje odgovoriti na komentar UN-a o igri, rekreaciji i kulturi u dječjim životima? Kako se lokalne zajednice mogu boriti s opasnom komercijalizacijom i prevelikom institucionalizacijom dječjih života, te kako promovirati više kretanja i stvoriti uvijete za zaigranu fizičku aktivnost i pristup prirodi?

Konferenciji je prisustvovalo 200 sudionika iz 35 zemalja, a izlaganja je održalo preko 100 izlagača tijekom tri dana trajanja Konferencije.

Konferencija je bila odlična prilika za razmjenu znanja i iskustava sudionika. Mreža raznoraznih stručnjaka, znanstvenika i akademika radila je na tome da gradovi postanu bolje mjesto za život djece i mladih.

konf2

Neformalni dio Konferencije

Ispred Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ sudjelovalaje predstavnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske s izlaganjem na temu: „Petnaest godina aktivne dječje participacije u hrvatskom programu „Gradovi i općine – prijatelji djece“, te članovi: prof. dr. sc. Josip Grgurić s izlaganjem „Sudjelovanje djece i roditelja u donošenju odluka za vrijeme hospitalizacije“  i mr. sc. Giovana Armano s primjerima iz prakse Naj-akcija za ranjive skupine djece. Svoja vrijedna iskustva iz hrvatskih gradova prijatelja djece na konferenciji predstavile su i koordinatorice Akcije iz Opatije (Sanja Škorić i Ana Kola), te predstavnice Grada Pule (Elena Puh Belci) i Grada Zagreba (mr. sc. Katarina Milković).

konf3

Predavači na sesiji 7: Participacija

konf5

Predstavljanje hrvatskog programa

Zaključci Konferencije objavljeni su na stranicama Zaklade „Child in the City“ www.childinthecity.com.

Zahvaljujemo Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva što je pružila financijsku podršku za sudjelovanje predstavnice Saveza društava Naša djeca Hrvatske na tom važnom skupu.

konf6

Sudjelovanje uz podršku Nacionalne zaklade

logo-n-zaklada2

Savez društava Naša djeca Hrvatske je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge i korisnik podrške u području prijenosa znanja i iskustava iz RH na međunarodnoj razini – Znanje bez granica A.