Blog

KOPRIVNIČKI MALI KUHARI GLASALI ZA ZDRAVU HRANU

Mala djeca vole mrkvu, znaju da je brokula zdrava, uživaju u zlevanki s prosom, a kuglice od oslića jeli bi svaki dan. Pokazalo se to na kulinarskoj radionici u „Štaglju“ gdje su uz Podravkine promotore kulinarstva, kuhare iz vrtića, te mame i tate, kuharske kape na glavu stavili i mališani iz koprivničkih dječjih vrtića. Vrlo ozbiljno su prionuli pripremanju jednostavnih jela, te ocjenjivanju hrane koje su pripremali stariji. Najprije su od cmok tijesta izradili kolačiće, a onda su u pripremi kanape sendviča s namazom od tune i sira iskazali veliku kreativnost. Neki sendviči dobili su usta i oči od povrća, neki su se žutili od mrkve, na nekima su se zeleni krastavci miješali s crvenom paprikom,a svi su ubrzo u slast pojedeni.

1001392

Mali kuhari tada su isprobali jela koja su uz stručnu pomoć Zlatka Sedlanića, Zorana Delića i Marka Perasa spravljali njihovi roditelji, kuharice iz vrtića, ravnateljica i pedijatrica. Najviše petica dali su kuglicama od oslića i rižotu od piletine sa žilijen povrćem, te tjestenini s tunom i lećom u umaku od rajčice. Oduševila ih je torta od riže s kruškama i zlevanka od prosa i poželjeli su da takva jela jedu što češće ne samo u vrtićima nego i kod kuće. Stoga će Društvo Naša djeca koje je uz podršku Podravkinog kulinarstva organiziralo ovu radionicu prirediti malu knjižicu recepata, te uz niz manjih kuharskih igraonica u svim vrtićima promovirati zdravi način prehrane.

 1001381

Nastavak je to projekta prevencije pretilosti kod djece predškolske dobi kojeg već tri godine provodi DND Koprivnica uz podršku sredstvima iz koprivničkog programa Zdravi grad, te potporu Koprivničko-križevačke županije. Voditelji projekta su pedijatrica Zorka Valentić, psihologinja Ida Šimunović i zdravstveni voditelj Zoran Zagorščak. Ovaj stručni tim obavio je trogodišnje istraživanje kretanja težine kod djece između jasličke i školske dobi i utvrdio da čak 17 posto djece naginje pretilosti, a da se njih 4 posto može svrstati u skupinu pretilih.

 1001376

Pretjerana debljina opasna je pojava u ranoj dječjoj dobi i može uzrokovati brojne probleme u odrastanju i zrelijoj dobi. Stoga je DND organiziralo niz preventivnih aktivnosti od tribina, razgovora s roditeljima, štampanja letaka do javnog upozoravanja na ovaj rastući problem.

 1001371

Zahvaljujući razumijevanju Podravke te iskustvima stručnjaka ove kompanije u razradi modela zdrave prehrane za učenike osnovnih škola, sada se otišlo korak dalje. Oduševljenje velike skupine djece i njihovih roditelja jelima u kojima se kombiniraju namirnice na kojima se ranije odrastale generacije Podravca poput ječma, heljde, prosa,a sada ih proizvodi Podravka, s raznim povrćem te ribom i piletinom, potvrđuje da zdrava prehrana može biti jako privlačna. Iskustva s kulinarske radionice pokazuju da se takva jela pripremaju jednostavno i brzo i da su daleko bolji izbor od neke brze hrane za kojom roditelji često posežu u nedostatku vremena. Pravilna prehrana uz puno kretanja najbolji su izbor za zdravo odrastanje i volonteri Društva Naša djeca organizirat će niz aktivnosti kako bi pomogli djeci i roditeljima u tome.