Blog

PROJEKT PREVENCIJE PRETILOSTI U DRUŠTVU NAŠA DJECA KOPRIVNICA

Društvo Naša djeca Koprivnica tri je godine nositelj projekta prevencije pretilosti kod djece predškolske dobi kojeg sredstvima iz programa Zdravi grad podupire grad Koprivnica, a prošle mu je godine podršku dala i Koprivničko-križevačka županija. Voditelji projekta su pedijatrica Zorka Valentić, psihologinja Ida Šimunović i zdravstveni voditelj Zoran Zagorščak. Ovaj stručni tim obavio je trogodišnje istraživanje kretanja težine kod djece između jasličke i školske dobi i utvrdio da čak 17 posto djece naginje pretilosti, a da se njih 4 posto može svrstati u skupinu pretilih. Pretjerana debljina opasna je pojava u ranoj dječjoj dobi i može uzrokovati brojne probleme u odrastanju i zrelijoj dobi. Stoga je DND organiziralo niz preventivnih aktivnosti kao što su tribine, razgovori s roditeljima, štampanje letaka i javno upozoravanje na ovaj rastući problem.

Zahvaljujući razumijevanju „Podravke“ te iskustvima stručnjaka ove kompanije u razradi modela zdrave prehrane za učenike osnovnih škola, ide se korak dalje. Dana 4. 2. održana je kulinarska radionica na kojoj su kuhari iz svih koprivničkih vrtića i roditelji podučeni kako jednostavno pripremati zdrave obroke za najmlađe. Na radionici su aktivno sudjelovali i mališani kojima su Podravkini promotori kulinarstva pomagali u pripremanju zdravih obroka, a prisustvovali su i koprivnički pedijatri.

Odabrani recepti s ove kulinarske radionice bit će objavljeni u posebnoj knjižici koja će biti dostupna svim roditeljima djece vrtićke dobi u Koprivnici.

Predsjednica DND Koprivnica

Jadranka Lakuš