Blog

LASTOVO, NAJEGZOTIČNIJI SUSTAV JAVNIH BICIKALA U EUROPI!

„Otok kristalnih zvijezda“, kako od milja nazivaju Lastovo, najudaljeniji je naseljeni otok u Hrvatskoj, a ujedno i najegzotičnija destinacija koja je uvela nextbike sustav javnih bicikala. Pritom je 80% subvencije dao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji time dokazuje svoj dugoročan fokus i vrlo konkretnu podršku projektima održivi mobilnosti. Lastovo kao prvi otočki sustav javnih bicikala ulazi u društvo više od 100 nextbike destinacija u svijetu koje svojim stanovnicima i turistima nude cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.

Općina Lastovo je 6.6.2016. pokrenula prvi otočki nextbike sustav javnih bicikala, do sada najegzotičniji takav projekt u Europi! Uz načelnika Općine Lastovo, g. Lea Katića i njegove suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije „LA. Colonia“, Heritage Go Pro te skupina znatiželjnih mještana i posjetitelja.

Registrirajte se na Lastovu i koristite nextbike bicikle u cijelom svijetu!

Svi korisnici koji se registriraju na Lastovu, za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u 8 gradova i općina u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu! Osim Lastova, Zadra, Šibenika i Makarske u Dalmaciji, sustav već uspješno funkcionira u Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Lokacije stanica s javnim biciklima i planovi integriranog prijevoza

Nextbike bicikli na Lastovu dostupni su na dvije lokacije: u samom mjestu Lastovo (Pjevor) i kod trajektnog pristaništa u mjestu Ubli. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika. Sustav javnih bicikala odlična je nadopuna brzobrodskih i trajektnih linija te novog načina povezivanja kopna i otoka hidroavionima što pozitivno utječe na revitalizaciju otoka.

Riječ Ivana Samardžije, organizatora kulturno-umjetničke manifestacije „LA. Colonia“

Izuzetno smo sretni što je nextbike prepoznao otok Lastovo, kao profiliranu destinaciju. U tom kontekstu, prilikom otvaranja samih terminala upriličeno je i predstavljanje umjetničkih radionica u sklopu šire manifestacije LA. Colonia: Kulturna baština – nasljeđe Mediterana, 06. – 26. lipnja. Umjetnici su kao prvi korisnici nextbike bicikala postali jedinstveni promotori nove turističke ponude Lastova. S obzirom da su teme umjetničke radionice podjednako jedinstvena naselja, Ubli i Lastovo, smatramo da će svojim radom i korištenjem bicikala uvezati dva glavna punkta na otoku. Suorganizatori manifestacije, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević, svojim dugogodišnjim radom na kulturnim aktivnostima te popratnim brendiranjem otoka u smjeru oblikovanja budućeg kulturnog turizma, jamac su održivosti društveno odgovornog ponašanja. Nadamo se da će ovakve inicijative postati učestalije. Veseli nas i što je Općina Lastovo prepoznala važnost uloge korisnika bicikala na otoku, čime se već postavlja pretpostavka za otvaranje terminala i u naseljima Zaklopatica, Pasadur i Skrivena Luka.“

http://sjedniivozi.com.hr

Nextbike Hrvatska video: https://youtu.be/txtA6-NgF08

Fotografije: https://www.facebook.com/nextbike.hr