Blog

LJEPOTA I UMJETNOST DJEČJEG STVARALAŠTVA U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA

Ovaj vikend je od 15.-17. listopada u Puli održana 16. Smotra dječjeg stvaralaštva „Radost, igra i stvaralaštvo djece” u Društvima Naša djeca Hrvatske. Organizatori ove najveće kulturne dječje manifestacije u Društvima Naša djeca bili su Savez društava Naša djeca i domaćini u Društvu Naša djeca Pula. U raznolikom i mnogobrojnom programu i kreativnim aktivnostima koje se provode tijekom godine u našim lokalnim Društvima sudjelovalo je više od 900 djece i odraslih iz čak 34 Društava Naša djeca. Djecu goste, ugostila su u svoje domove i obitelji vršnjaci iz Pule.

Smotra je započela u petak navečer postavljanjem i otvaranjem likovne izložbe dječjih radova. Otvarajući izložbu i dajući stručni osvrt na izložene radove, profesorica Vera Kos Paliska, akademska slikarica iz Pule, s divljenjem je istaknula vrijednost dugogodišnjeg kreativnog i odgojnog rada s djecom u Društvima Naša djeca, pogotovo u današnje vrijeme interneta, mobitela, facebooka i svih drugih tehničkih čuda koja su preuzela djeci veliki dio njihova slobodnog vremena. Na izložbi je radove izložilo 13 DND, a izložbeni primjerci su odraz stvaralaštva koji se njeguje u različitim sredinama u kojima djeluju.

 SAMSUNG

U osvrtu na kvalitetu izložbe istaknute su one likovne skupine, koje osim stvaralačkih ideja, u radu s djecom potiču i stručnost samog voditelja ili voditeljice za ovakvu vrstu aktivnosti s djecom. Tako je izdvojeno nekoliko likovno čistih i odgojno primjerenih izložbi: DND Đakovo s narodnim vezom i motivima đakovštine, DND Bakar s minijaturnim mediteranskim prizorima bakarskih ponestra, DND Ravna Gora s izvrsno građenim mozaikom, DND Kutina s jasnom izloženom koncepcijom kostima, maske i folklornih motiva uz fašnički obred te DND Poreč sa stilskim kostima u naravnoj veličini koje su djeca izrađivala prema vlastitim skicama, pri tome razvijajući senzibilitet za boju i porporciju, ali i stjecanje vještine šivanja i krojenja.

 SAMSUNG

U svečanom programu otvaranja Smotre sudjelovala su djeca iz pulskih osnovnih škola Vidikovac, Stoja i Monte Zaro te plesnih radionica DND Pula. U ime domaćina riječi dobrodošlice djeci i odraslima uputili su predsjednik DND Pula Nenad Seferagić i gradonačelnik Grada Pule, gospodin Boris Miletić. U ime organizatora Saveza društava Naša djeca Hrvatske, djecu i odrasle sudionike Smotre je pozdravila dopredsjednica Saveza, gospođa Sonja Borovčak te službeno i otvorila program.

SAMSUNG

U subotu, središnjeg dana Smotre u bogatom programu pokazana je sva ljepota i umjetnost dječjeg stvaralaštva iskazana u recitatorskim i scenskim izvedbama, folklornim igrama, narodnom, suvremenom, klasičnom i breake-dance plesu, instrumentalnim i vokalnim izvedbama te žongliranju i mađioničarskim vještinama.

 video0011_20101021164149

U stručnim razgovorima s članicama povjerenstva, voditeljima je pružena informacija o razini kvalitete njihova odgojnog i umjetničkog rada s djecom, imajući u vidu njihovu veliku motiviranost u onome što rade s djecom, prije svega u svoje slobodno vrijeme i volonterski. Stoga su od povjerenstva dobili dodatne poticaje i sugestije kako unaprijediti te aktivnosti s djecom.

 video0010_20101021163756

Izbor najuspješnijih nastupa iz DND Zabok, Slavonskog Broda, Požege, Zagreb-Remeta, Čakovca, Bakra, Pule, Koprivnice, Slatine, Poreča i Preloga izveden je još jedanput u nedjelju u revijalnom dijelu programa zatvaranja. Svi prisutni u dvorani su se složili da je to bio čaroban umjetnički gledateljski doživljaj koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

 smotra

Pod tim dojmom ovogodišnja Smotra u Puli uvela nas je sve zajedno u pripremu programa povodom 60-te obljetnice Saveza DND Hrvatske koja će se obilježiti 5. prosinca svečanom dječjom priredbom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojoj ćemo imati priliku još jedanput uživati u ljepoti i umjetnosti dječjeg stvaralaštva u Društvima Naša djeca.

Kratak video kolaž nastupa možete pogledati ovdje!