MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET DRUŠTAVA NAŠA DJECA SLAVONIJE I BARANJE

U subotu 23. listopada u organizaciji Društva Naša djeca Donji Miholjac održan je prvi Susret Društava Naša djeca s područja pet slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske.Inicijativa za ovim korisnim, edukativnim i prije svega prijateljskim susretom članova-volontera iz osnovnih Društava Naša djeca, došla je od strane tajnika DND Donji Miholjac, gospodina Antonia Čmelaka sa željom da se DND s ovog regionalnog područja međusobno jače povežu sa svrhom da članovi razmijene informacije i iskustva, prezentiraju aktivnosti svojih DND, ali u otvorenoj raspravi razmotre vrste problema na koje nailaze u lokalnim sredinama i trenutnim okolnostima u kojima djeluju organizacije civilnog društva.

SAMSUNG

Susret je započeo dječjim programom dobrodošlice u kojem su sudjelovali učenici Filip Osbah i Mislav Pavin iz Glazbene škole i njihova nastavnica Silvija Ježić te djeca 2.i 3. razreda iz OŠ Augusta Harambašića – područna škola Rakitovica s učiteljicom Valerijom Čmelak. Ispred Gradskog poglavarstva, pokrovitelja ovog događanja, sve sudionike je pozdravio gospodin gradonačelnik Stjepan Viduka, ističući vrijednost volonterskog rada s djecom u Društvima Naša djeca, kao i zadovoljstvo zbog uspješne suradnje s DND Donji Miholjac.

SAMSUNG

Na Susret se je odazvalo 24 predstavnika iz ukupno 15 Društava Naša djeca (Belišće, Čačinci, Darda, Donji Miholjac, Mikluševci, Našice, Nova Gradiška, Osijek, Otok, Požega, Rešetari, Slatina, Valpovo, Vinkovci i Virovitica) što pokazuje veliki interes članova za okupljanje i povezivanje. U cjelodnevnom programu Susreta DND su prezentirala mnogobrojne aktivnosti koje provode tijekom godine po kojima je njihov rad prepoznatljiv kod djece i roditelja. Posebno zadivljuje nesebičan rad onih DND, koja rade u vrlo skromnim uvjetima u manjim slavonskim naseljima i općinama, nudeći djeci i roditeljima kreativne sadržaje i zajednička okupljanja.

Sudionici Susreta iznijeli su i prijedloge za nove oblike suradnje i akcije koje bi u budućnosti mogli zajedno pokrenuti i provoditi na području cijele regije dolazeći na taj način i do mogućih novih izvora financiranja putem regionalnih zaklada i pretpristupnih EU fondova.

SAMSUNG

U program Susreta uključio se je i Savez društava Naša djeca aktualnim izlaganjima na teme: “Organizacijski razvoj i jačanje mreže DND” i akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” koje je pripremila Snježana Krpes, programska i organizacijska savjetnica. Izložene teme otvorile su raspravu o tome kako osnovna DND ocjenjuju svoju razinu organizacijske razvijenosti te kako javnost i zajednica percipira njihov rad. Kao zaključci iznesena je potreba kontinuirane edukacije članova DND za stjecanje neophodnih vještina za kvalitetno vođenje udruge, kao što su područja organizacije volontera, projektni menadžment, financijska održivost, zakon o računovodstvu neprofitnih udruga, odnosi s medijima. Veliku ulogu u poticanju i organizaciji ovih edukacija, tehničkoj pomoći te praćenju zakonskih okvira za djecu i lobiranju u društvenoj prepoznatljivosti Društava Naša djeca vide u Savezu DND, kao krovnoj udruzi mreže od trenutno 101 udruženo Društvo Naša djeca.

SAMSUNG

Na području slavonske regije, stanje akcije Gradovi i općine – prijatelji djece nakon deset godina trajanja Akcije pokazuje da od 23 grada i općina u kojima djeluju i osnovna DND, dosad tri grada nose status grada-prijatelja djece (Požega, Slavonski Brod i Valpovo). Grad Osijek je ove godine u postupku ocjenjivanja, deset gradova i općina je uključeno u Akciju, ali još nisu dostigli status prijatelja djece, dok devet gradova i općina još nisu donijela odluku o uključivanje u ovaj program. Društva Naša djeca s toga područja i dalje će poticati gradske i općinske uprave da se opredijele za ovu akciju, stvarajući kroz njezin program prijateljske sredine za odrastanje djece.

SAMSUNG

Entuzijazam i zajedništvo volontera u DND, kada su djeca u pitanju, i ovaj put bili su u prvom planu. Izvrsna organizacija, topla gostoljubivost svih članova-domaćina iz DND, zajedničko druženje, kratki turistički obilazak središtem prekrasnog Donjeg Miholjca, upoznavanje s povijesnom i turističkom znamenitošću dvorca Mailath, kao i domaće slavonske slastice poslužene u prostorijama DND, učinilo je ovaj međužupanijski susret nezaboravnim iskustvom koje će se nastaviti najavom novog susreta sljedeće godine.