Blog

IN MEMORIAM STJEPAN KOKANOVIĆ

Preminuo je Stjepan Kokanović, 25. listopada 2010. godine, u svom rodnom Slavonskom Brodu. Živio je 76 godina i ispunio ih uspješnim, radno uzornim i društveno plodnim životom. Bio je brižljiv suprug i otac sina i kćeri, učitelj, prosvjetni radnik, profesor pedagogije, ugledni građanin svoga grada, a svojim društvenim angažiranjem poznat i cijenjen u širokom krugu bivše i sadašnje države.

Nama posebno bio je blizak i zaslužan kao osnivač i dugogodišnji predsjednik Društva Naša djeca Slavonski Brod, član Skupštine Saveza DND i u više mandata član Izvršnog odbora Saveza. Svojim volonterskim radom, idejama, zalaganjem i realizacijom planiranih akcija i aktivnosti postigao je da DND Slavonskog Broda bude dugo godina među najaktivnijima u Hrvatskoj. Između ostalih njegovih izvornih ideja i realizacija ovdje spominjemo samo četiri: dugo godina je poticao uspješan rad više desetaka ogranaka svoga DND-a; za  Prvu konferenciju gradonačelnika-prijatelja djece iz gradova s bivše crte bojišnice, održanu 1996. u Slavonskom Brodu, kao jedan od domaćina, angažirao je sedamdesetčetvero djece iz 7 Dječjih foruma Sl. Broda u izradi Dječjeg plana akcija, koji je prihvaćen kao zaključak navedene Konferencije; u 2000. godini inicirao je i osnovao prvo Dječje gradsko vijeće u Hrvatskoj; a najpoznatiji tisućama djece i roditelja bio je kao neposredni organizator ljetovanja djece u objektu DND-a u Starigradu na Hvaru, čak od 1959. sve do nedavno.  Sve svoje znanje, iskustvo, ideje i prijedloge, osobnim primjerom neumorno je pružao u korist djece, pa čak i u kasnim godinama života kada ga je stigla i počela se razvijati teška bolest. Još nedavno, razgovarali smo o obilježavanju 60 godina Saveza, sa zanosom je iznosio svoje prijedloge i posebno se radovao novom susretu i viđenju s dugogodišnjim znancima i prijateljima iz osnovnih DND iz svih krajeva Hrvatske…     

Velika hvala Stjepanu Kokanoviću za sve što je učinio za djecu, za svoje Društvo Naša djeca, za Savez DND. Živjet će trajno u našim sjećanjima i zahvalnosti.                                                                                           

(Emil Paravina)