Blog

Poziv na natječaj za Nagradu Grigor Vitez za 2010.

POZIV NAKLADNICIMA, DRUŠTVIMA, UDRUGAMA I AUTORIMA

Natječaj za Nagradu Grigor Vitez za 2010.

  

Savez društava Naša djeca Hrvatske, osnivač i organizator Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustraciju u dječjim knjigama, poziva sve nakladnike, društva, udruge i autore u Hrvatskoj da prijave književne tekstove i ilustracije iz književne produkcije za djecu u 2010. godini.

Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” je prva hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju. Osnovana je i prvi put dodjeljena 1967. godine. Njezino utemeljenje korespondira sa svjetskim trendovima početaka nagrađivanja ustanova i pojedinaca koji se bave dječjom knjigom, a pokrenuta je u sjećanje na velikog dječjeg pjesnika Grigora Viteza. Sljedeće godine (2011.) obilježavat će se 60-ta obljetnica rođenja pjesnika. 

Nagrada Grigor Vitez se dodjeljuje književnim i likovnim stvaraocima za najbolji književni tekst i ilustracije iz godišnje književne produkcije za djecu. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – akademske slikarice Ksenije Kantoci. 

U svojem dugogodišnjem razdoblju postojanja, Nagradu je dobilo 47 književnika za tekstove te 31 likovni umjetnik za ilustracije u više od stotinjak knjiga za djecu i mlade. Osim nagrada za tekst i ilustraciju, ovom Nagradom se pohvaljuju i izdavači, grafički, likovni i književni urednici za kvalitetno i originalno uređivanje i oblikovanje knjiga i slikovnica za djecu i mlade. 

Knjige i dobitnici nagrađeni Grigorom Vitezom postali su nezaobilazni u antologijama hrvatske dječje književnosti i školskim lektirama te su izvrsno prihvaćeni kod dječje publike.

Knjiga je jedna od najvećih prijatelja svakog istinskog prijatelja. Kako bismo kod djece od najranije dobi razvijali osjećaj za lijepo, umjetnički vrijedno, važno je djetetu omogućiti susret s kvalitetnom slikovnicom i dječjom knjigom. Jer iz knjiga saznajemo nešto novo i oplemenjujemo svoje misli i osjećaje.

Tekst natječaja