Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE 2010.

Proglašeni novi gradovi i općine – prijatelji djece u Hrvatskoj!

Dana 18. studenoga 2010. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta održano je Savjetovanje akcije Gradovi i općineprijatelji djece. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća koji provode i podupiru ovaj značajan program u Hrvatskoj.  

Akciju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcija u svojoj jednaestogodišnjoj provedbi predstavlja primjer dobre suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini s ciljem ostvarivanja prava djeteta.  

Od tema na Savjetovanju su predstavljena iskustva hrvatskih predstavnika na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji za djecu „Child in the City“ u Firenzi. Teme ovogodišnje Konferencije su bile: dječja participacija, pravo na igru, siromaštvo i metodologija evaluacije svjetskih programa gradovi – prijatelji djece. Središnji koordinacijski odbor akcije uvršten je u program s dvjema temama o ulozi aktivne dječje participacije i metodologiji ocjenjivanja dok su DND Opatija i DND Zabok prigodnim izlaganjem te plakatima prezentirali primjere dobre prakse u radu Društava Naša djeca  u ostvarivanju prava djeteta na igru i suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti djece.

vipro_02

Bila je to i prigoda da se najavi domaćinstvo sljedeće konferencije Child in the City koja će se 2012. održati u Zagrebu i Hrvatskoj.

Na Savjetovanju je predstavljen prijedlog za pokretanje Mreže gradova i općina – prijatelja djece koji će se sljedeće godine još detaljnije razrađivati uz suradnju gradova i općina.

U svečanom dijelu programa Savjetovanja djeca iz Dječjih vijeća Čazme i Zaboka prezentirana su svoja dva najuspješnija projekta Dječjih vijeća u 2010. godini. Prema ocjeni odraslih i djece-članova Povjerenstva odabran je edukativni film Dječjeg vijeća Čazme pod nazivom „Face to face“ (Licem u lice) o sigurnosti djece na internetu i humanitarni projekt prikupljanja sredstava za računala i internet za siromašnu djecu pod nazivom „Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“ koji su osmislili i provode djeca iz Dječjeg vijeća Zaboka. Osim ova dva nagrađena projekta, svoje prijedloge su prijavila Dječja vijeća iz: Čakovca, Dubrovnika, Križa, Kutine, Opatije, Osijeka, Preloga i Tuhlja te će ih predstaviti uskoro na 6. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske koji će se održati 11. prosinca u općini Tuhelj.  

vipro_03

Na Savjetovanju su uručene i Povelje i Pohvale gradovima i općinama za uspješno provedene Naj-akcije u 2010. godini. Na Natječaj se je prijavilo28 gradova i općina: Belišće, Brod Moravice, Čakovec, Čazma, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Lovran, Opatija, Osijek, Otočac, Požega, Prelog, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Tuhelj, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica, Visoko, Vrbovsko, Zabok i Zagreb te ukupno 31 zajednička akcija djece i odraslih kojima se ostvaruju i poboljšavaju uvjeti i načini života djece u lokalnim zajednicama.

krapina

osijek

prelog vrbovsko

Najsvečaniji trenutak Savjetovanja je bilo proglašenje četiri nova grada – prijatelja djece. Gradovi Krapina, Prelog, Osijek i Vrbovsko pridružili su se dosadašnjim „hrvatskim svjetionicima“ gradovima i općinama-prijateljima djece kojih je sada ukupno dvadeset i osam u Hrvatskoj. Vjerujemo da će budući gradovi i općine biti dovoljno motivirani da što prije ispune potrebne kriterije za dobivanje ovog važnog statusa koji stvara prepoznatljivost sredine koja brine za djecu.

vipro_01

Prestižna priznanja makete-prijatelj djece razdraganim i ponosnim gradonačelnicima, dogradonačelnicima, koordinatorima te djece iz Dječjih vijeća iz gradova-dobitnika, uručili su predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić te predstojnica Ureda UNICEF-a gospođa Lora Vidović i prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije.

Godišnje Savjetovanje akcije Gradovi i općine prijatelji djece prilika je da uvijek iznova shvatimo kolika je važnost aktivnosti s djecom i za djecu, jer sve što napravimo za djecu danas, stvorit će preduvjete za bolji život djece ali i odraslih već sutra što bez aktivnog angažmana ljudi na svim razinama i u različitim područjima djelovanja i aktivnog sudjelovanja djece ne bi bilo moguće.