Blog

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas su na opatijskoj tržnici predstavnici Društva „Naša djeca“ Opatija i Policijske postaje Opatija , pozvali građane Opatije da daju svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i pročitaju poruku koju su im uručili. Poruka „Svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva je obiteljskog nasilja.“ bila je ispisana na papirić koji u svome kljunu nosi papirnata bijela golubica – simbol mira. Uz papirnate golubice, građanima su dijelili i letke sa poražavajućim statističkim podacima i programima koje DND Opatija nudi za pomoć djeci i njihovim obiteljima – žrtvama nasilja.

Prema statističkim podacima tijekom ove godine u Hrvatskoj je 18 žena ubijeno u obiteljskom nasilju od strane muškarca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi, što je znatno više od prosjeka od 11 do 13 slučajeva iz proteklih godina. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje. Svakih 28 dana u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner – podaci su na koje su upozorili organizatori današnje opatijske akcije.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog, a obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestru Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.