Blog

ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE I PROGLAŠENI NOVI GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u utorak 22.11.2016. u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te je proglašeno 9 novih nositelja te prestižne titule „Grad i općina – prijatelj djece“.

Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić.  Istaknula je kako se ova akcija, pokrenuta 1999. godine do danas razvila, rasla te se povećava broj novih gradova i općina koji se uključuju u nju, kao i broj gradova i općina koji stječu prestižan status grad/općina – prijatelj djece. Hrvatska akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ ima istaknuto mjesto i na međunarodnom planu te se već godinama svrstava u tri najbolja europska programa gradovi prijatelji djece. Zahvaljujući zajedničkom radu partnera na Akciji, lokalnim koordinatorima, ustanovama, udrugama, djeci i roditeljima, ovakvi programi za djecu osnažuju lokalne i regionalne zajednice da rade u najboljem interesu djece te djeca imaju mogućnost razvijati svoje potencijale.

Skup su, naravno, pozdravila i djeca te je Hana Kadić, u ime svojih kolega iz 3. a razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba, pročitala pjesmicu koju su napisali pod vodstvom učiteljica Mirne Butorac i Marije Radić, dok je ispred djece Dječjeg vijeća Vidovec uzvanike pozdravila Ida Puček, a sve prisutne su svojim recitalom „Volim Vidovec“ oduševili Niko Šimek i Lovro Hleb.

Nakon nastupa djece, uzvanicima su se obratili i dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine grada Zagreba, ispred Ureda Pravobraniteljice za djecu, skup je pozdravila njezina zamjenica gospođa Maja Gabelica Šupljika, zatim Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a te u ime gradonačelnika grada Zagreba, mr. sc. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Posebnost ovogodišnjeg Savjetovanja  je i to što se održalo pod pokroviteljstvom predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović koja se obratila video-porukom te u njoj istaknula da je sretna što djeca u Hrvatskoj imaju prilike odrastati u gradovima i općinama-prijateljima djece. Govoreći nedavno u UN-u o ciljevima održivog razvoja predsjednica je podsjetila na milijune djece koja su istjerana iz svojih domova i nemaju mogućnost obrazovanja. To su djeca koja računaju na odrasle. Obrazovanje i znanje  glavni su pokretači održivog razvoja, a globalni ciljevi nas podsjećaju kako nas je naš planet zadužio da ga čuvamo i budemo odgovorni. Djeca i njihovi glasovi vodilja su i obveza za cijelo čovječanstvo, istaknula je predsjednica, te podržala hvalevrijednu akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i  kampanju  17 globalnih ciljeva za održivi razvoj.

Glavnu temu Savjetovanja „17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“ izložila je predstojnica Ureda UNICEF-a, gospođa Valentina Otmačić. Ivan Tancabel iz Dječjeg vijeća Opatija predstavio je radionicu „Kakav ćemo ostaviti svijet djeci – vremenska kapsula“, a organizator kampanje 17 globalnih ciljeva Savez društava Naša djeca Hrvatske i javno je zahvalio brojnim domaćim stručnjacima i djeci iz OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba na realizaciji 17 video-uradaka kampanje na teme globalnih ciljeva.

Treći dio Savjetovanja bavio se domaćim i međunarodnim aktualnostima vezanim uz akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“, novoj Strategiji o dječjoj participaciji u EU i projektu „Županije – prijatelji djece“. Pregledom novih tema, saznanja i zaključaka s 8. Međunarodne konferencije „Dijete u gradu“ održane 7.-9.11.2016. u Ghentu predstavio je prof. Josip Grgurić. Katija Knežević iz Dječjeg gradskog vijeća Opatija ukratko nam je predstavila prijedlog nove Strategije o dječjoj participaciji u Europskoj uniji, u čijoj je izradi i sama sudjelovala, a dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, gospođa Sonja Borovčak prisutnima je približila projekt „Županija – prijatelj djece“. Ovaj dio skupa završen je tradicionalnim romskim plesom kojeg su izvela djeca iz Romske plesne skupine OŠ Braća Radić iz Koprivnice.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su najuspješnije „Naj-akcije“ za 2016.g. iz gradova i općina, a odnose se na nove i originalne akcije usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine gradovi i općine prijavili su ukupno 48 Naj-akcija od kojih je Povelje za uzorno provedenu Naj-akciju 2016. dobilo 25 gradova i općina, a Pohvale za uspješno provedene Naj-akcije dobilo je 23 grada, odnosno općine.

Najsvečaniji dio Savjetovanja bilo je proglašenje novih gradova i općina prijatelja  djece koji su se kandidirali u 2016. godini, a zaslužili su ih: Bedekovčina, Bjelovar, Crikvenica, Čabar, Fužine, Kanfanar, Samobor, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica. Taj prestižan, ali i obvezujući naslov preuzele su delegacije novoproglašenih gradova i općina i to u najjačem sastavu odraslih iz redova gradonačelnika, načelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, škola i vrtića koji su se obratili skupu te prikladnim riječima zahvalili i obvezali i dalje raditi u najboljem interesu djece. Svečani skup zatvoren je nastupom polaznica Dječjeg foruma „Ventula“ Društva Naša djeca grada Crikvenice koje su pod vodstvom voditeljice Irene Krmpotić otpjevale i odsvirale pjesmu „Crikvenice moja“.

Dobivajući taj počasni naziv gradovi i općine uspješno su ostvarili programske zahtjeve i propozicije iz programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ . Naslov im je dodijeljen za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece. U akciju je danas uključeno 111 gradova i općina prijatelja djece, a proglašenjem ovogodišnjih gradova i općina trenutno u Hrvatskoj ovaj lijep, ali obvezujući naslov nosi 60 gradova i općina – prijatelja djece.

Fotografije: Mirko Cvjetko i Vesna Zednik