Blog

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI I NJEGOVO OBILJEŽAVANJE U DOBA PANDEMIJE KORONAVIRUSOM

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI 2020.

Obitelji u razvoju: Kopenhagen i Peking + 25 tema je ovogodišnjeg Dana obitelji koji se tradicionalno obilježava 15. svibnja. Konferencije u Pekingu i Kopenhagenu su 1995. godine dale na važnost obitelji, njezinoj ulozi u našem društvenom razvoju i donijele odluku da će se poštivanje obitelji širom svijeta definirati kao plan za dobrobit svih pojedinaca u obitelji. Upravo je iz tog razloga UN u 2020. godini predložio navedenu temu kako bi naglasio važnost i značenje obitelji, posebno u kontekstu pandemije Covida 19. Ova je pandemija ukazala i na važnost ulaganja u socijalnu politiku zaštite najranjivijih pojedinaca i obitelji. Obitelji su te koje nose najveći teret ove krize, štite svoje članove, brinu o djeci izvan škole, a u isto vrijeme nastavljaju sa svojim radnim obavezama.

Obitelji su postale središte međugeneracijskih interakcija koje nam pružaju podršku u ovoj krizi. Ovo je razdoblje i ekonomskog pada zbog kojeg dolazi i do većeg siromaštva. U doba nesigurnosti raste stres, što često rezultira povećanim nasiljem nad ženama i djecom. Zato je podrška ranjivim obiteljima – onima koji su izgubili prihode, u neadekvatnom smještaju, s malom djecom, starijim osobama i osobama s invaliditetom – sada nužna više nego ikad prije. Također, žene imaju sve veću ulogu u poslovnom svijetu, dok i dalje preuzimaju na sebe veći dio kućanskih obaveza u odnosu na muškarce, a ravnotežu između obitelji i posla sve je teže postići. Zbog svega navedenoga, vrlo je važno osigurati ravnopravnost spolova u obitelji.

Ovo vrijeme borbe s krizom Covida 19 pravo je vrijeme da se preispita i preoblikuje način na koji funkcioniraju naša gospodarstva i društva kako bi se postigla veća jednakost za sve. Rodna jednakost neće biti moguća bez veće jednakosti u obitelji, a Pekinška deklaracija i platforma za djelovanje nam može poslužiti kao smjernica u ostvarenju tih ciljeva.

Tko je i kada ustanovio Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji ustanovila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine takav dan održava svake godine, te postane tradicijom koja je posvećena obitelji. Novom Rezolucijom, 2002. godine, Glavna je Skupština UN uputila poziv svim državama da u povodu Dana obitelji pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte i druge sadržaje na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.

Obilježavanjem toga Dana svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta.

Kako je Dan obitelji prvi put održan 15. svibnja 1994., a tada je to bila nedjelja, bilo je preporučeno da obilježavanje Dana obitelji i ubuduće bude 15. svibnja, ali je omogućena fleksibilnost, tj. prilagodba lokalnim prilikama i mogućnostima, da organizatori u svakom mjestu odluče hoće li to biti baš 15. svibnja bez obzira koji je to dan u tjednu, ili da to bude sredinom svibnja nekog drugog odabranog dana, npr. u subotu ili još bolje u nedjelju, jer je ona za većinu zaposlenih dan odmora, a po tradiciji i glavni obiteljski dan u tjednu.

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Društvima „Naša djeca“ 

Savez DND bio je među organizatorima već od prvog obilježavanja Dana obitelji i od tada to čini svake godine. Tako je Dan obitelji postao još jedan tradicionalni program osnovnih DND. Pozivamo vas da i ove godine obilježite Dan obitelji u nešto drugačijim okolnostima, ali svakako u krugu vaših najdražih. Ovdje vam donosimo sažetak Savezove ankete “Tko pita, ne skita” o učinku pandemije na djecu i roditelje.

Izvor: https://www.un.org/en/observances/international-day-of-families

https://internationaleventday.com/event/family-day/