Blog

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske posmrtno dodjeljuje posebno priznanje „SREBRNU PTICU“ ILUSTRATORU IVANU VITEZU za poseban doprinos Nagradi „Grigor Vitez“

Članovi i članice Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske početkom godine su se u dubokoj tuzi oprostili od dragog suradnika i prijatelja, gospodina Ivana Viteza Ice. Gotovo tridesetak godina trajala je predivna suradnja i iskreno prijateljstvo. Sve je započelo krajem 80-ih, najprije nagrađivanjem Nagradom “Grigor Vitez” mladog ilustratora Viteza, da bi od nagrađivanog ilustratora, likovni umjetnik i velik čovjek Ivan Vitez postao Savezov dugogodišnji suradnik i prijatelj. Tako su pod okriljem Saveza i autora Ivana Viteza nastale brojne izložbe, humanitarne aukcije ilustracija, umjetnost namijenjena djetetu.

Ivan Vitez uvijek je znao reći da ljepota umjetnosti i kultura trebaju biti dostupne svakom djetetu bez obzira gdje ono živi, u gradu ili na selu i u kojem dijelu svijeta. Cijelo to vrijeme njegove su ideje o umjetnosti i djetetu ugrađivane u brojne programe, koje Savez kao najveća i najstarija udruga za djecu, provodi po cijeloj Hrvatskoj.

Ivan Vitez bio je čovjek duboka znanja i nema osobe koja u susretima i razgovorima s njim ne bi nešto novo saznala. Tako smo učili uz njega, ne samo kroz njegove predivne ilustracije i edukativne slikovnice i knjige u kojima je slavio sjećanje na djetinjstvo, dječju igru, znatiželju, već smo učili i iz njegovog  bogatog znanja erudite i životnog iskustva umjetnika. Rijetki su, a zbog toga i posebni ljudi koji cijeli svoj život imaju mladenačku svježinu, lucidnost i znanje.

Kao uglednog umjetnika, suradnika i prijatelja krasila ga je ta jednostavna, ljudska toplina i skromnost, te veliko povjerenje, mirnoća i blagost koju je imao u odnosima s ljudima. Iako je bolest godinama bila njegova sjena koja ga je pratila, njegova životna snaga i optimizam bili su za čuđenje i divljenje svima nama. Sigurni smo, da je još ostao među nama, da bi i ova zahtjevna vremena u kojima se nalazimo, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog zbog razornog potresa, koji je pogodio njegov voljeni Zagreb, podnosio dostojanstveno i hrabro, kakav je uvijek i bio.

U umjetničkom svijetu, Ivan Vitez je prije svega bio ilustrator, stvorivši prepoznatljiv snažan i živ slikarski rukopis uz koji su odrastale i odrastaju generacije djece. Taj bogat umjetnički opus obilježile su brojne međunarodne i domaće samostalne i skupne izložbe ilustracije. Svestranost ilustriranja, pisanja, likovnog uređivanja Ivana Viteza obogatilo je hrvatsku književnost za djecu, ali i domaću publicistiku i biografiju, posebno likovnim i književnim monografijama njegovih prijatelja i umjetnika s kojima je dijelio kulturnu hrvatsku scenu.

Ivan Vitez Ico poput pravog “viteza” bio je izniman umjetnik i jedan od najnagrađivanijih domaćih ilustratora i autora u knjigama za djecu. Savez društava “Naša djeca” Hrvatske posebno je ponosan na sve četiri “Ptice” Nagrade “Grigor Vitez” za ilustracije i knjige: 1988. —Brojkalica (Ivan Vitez, Mladost Zagreb), 1993. — A zašto ne bi… (Grigor Vitez, Alfa), 1995. — Pitalice pjevalice (Nevenka Videk, ABC naklada), Telegrafske basne (Gustav Krklec, ABC naklada), Igrokazi (Grupa autora, ABC naklada), 1996. — Zlatolist čarobnog štiva (Grupa autora, HENA-com). Dobio je “Zlatnu pticu” Nagrade “Grigor Vitez” posebno priznanje koje mu je uručeno 2015. godine, a pet godina kasnije, nažalost, posmrtno dolazi i „Srebrna ptica“.

Ivan Ico Vitez svojim talentom i plemenitošću ugradio je najviše umjetničke i ljudske vrijednosti u knjige za djecu, ali i u živote svih nas, koji su bili privilegirani, poznavati ga i učiti od njega. Hvala mu na umjetnosti za djecu koju je cijeli život stvarao i živio.

 

Ilustracije iz nagrađenih slikovnica Nagradom “Grigor Vitez”