Blog

INTERVJU S MOREOM BANIČEVIĆ DOBITNICOM PTIČICE NAGRADE “GRIGOR VITEZ”

  1. Dobitnica ste “Ptičice” Nagrade “Grigor Vitez” od strane Dječjeg žirija za najbolji roman u 2019. godini. Čestitamo vam! Kakav je osjećaj dobiti priznanje od Dječjeg žirija koji su zapravo i vaša publika. Na kraju krajeva, Dvojnici u tami su namijenjeni djeci i mladima.

Zahvaljujem na čestitkama, a posebnu zahvalu šaljem članovima Dječjeg žirija koji su odabrali moj roman kao najbolji u 2019. godini. Ova nagrada za mene ima neprocjenjivu vrijednost upravo zato što su mi je dodijelili oni za koje je roman i pisan.

  1. Ni kod Stručnog povjerenstva Nagrade “Grigor Vitez” niste prošli nezapaženo. Dodijelili su vam Pohvalu Nagrade “Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među mladima u romanu Dvojnici u tami. Jeste li očekivali takve reakcije kod oba žirija?

Ukratko: moram priznati da me nagrada ugodno iznenadila i razveselila.

  1. Za naše mlade obožavatelje vaših romana, možete na reći gdje crpite inspiraciju? Jesu li to neki etablirani pisci fantastike ili vas je možda inspirirala popularna serija Stranger things? I tu se  radi o jednoj družini koja prolazi kojekakve neobične/nekada i strašne, ali svakako jako uzbudljive avanture?

Stranger Things mi je draga serija (tu ponajprije mislim na prvu sezonu) prije svega jer je nostalgično djelovala na mene nudeći niz referenci na motive djetinjstva iz osamdesetih. S druge strane, Dvojnici iz tame nastali su prije serije, ali vjerojatno se i u njima osjeća duh tog zabavnog desetljeća.

Volim čitati, ali paradoksalno, rijetko posežem za fantasy žanrom, iako bih ipak izdvojila Neila Gaimana kao jednog od dražih autora. Kao dijete bila sam oduševljena mitologijama, ali i video igrama poput Silent Hill čiji se elementi mogu vidjeti baš i u ovoj seriji koju spominjete. Što se tiče pisanja, teško mi je izdvojiti specifičnu inspiraciju jer ih ima mnogo. Katkad je to potreba da zapišem određenu ideju i iz nje razvezem priču. Iz jedne od takvih ideja proizašao je Demon školske knjižnice s elementima avanture, fantastike, horora i ideje zajedništva, a ja sam ga odlučila ponuditi djeci. Moj prvi roman bio je eksperiment u tom području. Nakon odlične povratne informacije i želje za nastavkom, došli smo do moje druge velike inspiracije. Pridonijeti simbiozi djece i knjige. Općenito smatram da u hrvatskoj književnosti treba više promicati dječje književne žanrove koji se ne bave isključivo stvarnošću i dječjim problemima. Djeca rado posežu romanima s elementima fantastike, ali im se uglavnom nude prevedena djela, a ne djela domaćih autora, pa mislim da bi se taj omjer trebao izjednačiti.

  1. Dvojnici u tami su zapravo nastavak romana Demoni iz školske knjižnice. Možemo li očekivati još avantura ove družine?  

Demon školske knjižnice i Dvojnici iz tame dio su trilogije, a novi nastavak bi u Hrvatskoj trebao izići ove jeseni. Njime se zaokružuje priča, iako je svaki roman osmišljen tako da može stajati samostalno. Naša će ga djeca vidjeti u nakladi izdavačke kuće Hangar 7, baš kao i njegove prethodnike. Zove se Tragovima Crnog Petra. Djeci mogu obećati da je još strašniji od Dvojnika.