Blog

Novi dobitnici počasnog naziva G/O – PRIJATELJ DJECE 2006. godine

Povodom Dana Konvencije UN o pravima djeteta održat će se redovno godišnje Savjetovanje predstavnika gradskih i općinskih koordinacijskih odbora akcije GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE.

Pozvani su predstavnici 65 gradova i općina sudionika ove akcije, te uzvanici, gosti i predstavnici medija. Savjetovanje se održava u Zagrebu, Europski dom, Jurišićeva 1, s početkom u 10.30 sati. Programom rada predviđena su dva dijela:

  • radni – u kojem će djeca iz DND Koprivnice uputiti pozdrav prisutnima glazbenim nastupom “Reci DA za prava djeteta”, a zatim će se dati osvrt na dosadašnja dostignuća Akcije, bit će dva stručna izlaganja: 60 godina Unicefa i Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. Uslijedit će rasprava prisutnih s primjerima i iskustvima iz prakse provedbe Akcije.
  •  svečani – najaviti će djeca bubnjari iz DND Varaždin. Podnijet će se izvješće o provedbi Naj-akcije 2006. i dodijeliti 18 Povelja i Pohvala najuspješnijim gradovima i općinama u toj akciji. Zatim će se saopćiti izvješća Prosudbenih komisija o rezultatima G/O – kandidata za počani naziv, te objaviti Odluka Središnjeg KO i dodijeliti 4 počasna naziva (3 gradovima + 1 općini). Svečani dio će završiti vokalna skupina djece iz DND Varaždin s pjesmom “Kad si sretan”.

Inicijativu za akcije širom svijeta pod nazivom Child Friendly Cities pokrenuo je Unicef 1996. s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece, jer je blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okruženja, demokratskog društva i dobrog upravljanja. U Hrvatskoj su 1999. godine predstavnici udruga: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju oblikovali izvorni program takve akcije, prilagođen stanju, potrebama i mogućnostima života djece i skrbi za djecu. Više o samoj akciji pročitajte ovdje.

 

 

Središnji koordinacijski odbor akcije

Gradovi i općine prijatelji djece