Blog

Proglašeni još tri grada i jedna općina – Prijatelji djece

Čestitke poglavarstvima: Brod Moravica, Kutine, Velike Gorice i Zagreba

Zagreb – tradicionalno godišnje Savjetovanje predstavnika akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održano je u Europskom domu, 18. studenoga 2006., uoči Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta (20.11.). Organizator Savjetovanja bio je kao i prethodnih godina vodeće tijelo ove Akcije, Središnji koordinacijski odbor Akcije,u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH i pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Republiku Hrvatsku.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašena su tri nova grada i jedna općina, dobitnici prestižnog naziva „grad/općina – prijatelj djece“. Čestitke poglavarstvima: Brod Moravica, Kutine, Velike Gorice i Zagreba koja su zajedno s ustanovama, udrugama i pojedincima u lokalnim sredinama doveli do toga da njihov grad, odnosno općina dobije status „prijatelja djece“.

Prof.dr.sc.  Aida Salihagić – Kadić, predsjednica Središnjeg KO Akcije i prof.dr. Josip Grgurić, član Središnjeg KO Akcije uručili su Odluku i makete službenih natpisnih ploča predstavnicima gradova i općina dobitnika.

Tako su se novoproglašeni gradovi i općina u 2006. pridružili gradovima: Čakovcu,Dubrovniku, Opatiji, Rijeci, Varaždinu i Zaboku te Općini Skrad koji već nose taj prestižan naziv, te ih sada ukupno 11 u Republici Hrvatskoj.

Ovom značajnom Akcijom, koja se provodi u skladu sa svjetskom praksom stvaranja prijateljskog okruženja za dijete, tj. „grada po mjeri djece“, u svijetu dostojnom djece i Hrvatska podiže kvalitetu života svojih najmlađih stanovnika i doprinosi cjelovitijem ostvarivanju prava djeteta iz Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Šire o cilju, programu i načinu provedbe ove Akcije vidi pod:
Gradovi i općine – prijatelji djeca.