Blog

NOVI PROJEKT „MALA POČETNICA MEDIJSKE PISMENOSTI“ DND-A ZABOK

 

Društvo Naša djeca Zabok s članovima i članicama Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, započelo je tijekom svibnja s provedbom projekta „Mala početnica medijske pismenosti“ čiji je cilj odgoj i obrazovanje djece o medijskoj pismenosti i utjecaju medija na djecu, promocija zaštite dječjih prava i privatnosti djece u medijima te senzibilizacija javnosti za medijsku pismenost. Kroz raznovrsne radionice koje će se provoditi s Dječjim forumom i Dječjim gradskim vijećem educirat će se djeca o medijskoj pismenosti, medijskim kompetencijama, stjecanju medijskih znanja i vještina koje doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijanje otvorenog, aktivnog, kritičkog stava i promišljanja djece prema medijima i medijskim sadržajima.

Na početku Projekta djeca su upoznata s vrstama pismenosti kao što su čitalačka, informacijska, medijska, informatička i filmska pismenost s ciljem uočavanja glavnih karakteristika svake pismenosti. Na taj će način djeca naučiti da je baratanje pismenostima jedan od osnovnih alata za cjeloživotno učenje. Medijska pismenost, odnosno sposobnost kritičkog vrednovanja medijskih poruka, danas nije samo važna, već je i ključna pismenost i vještina za razvoj i odrastanje djece u medijski posredovanom svijetu. Stoga su edukacija i podizanje razine medijske pismenosti u djece i roditelja najbolji način zaštite maloljetnika od potencijalno štetnih medijskih sadržaja.

Voditeljice radionica voditeljice su Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Jana Borovčak, Neda Novosel i Jasenka Borovčak, partner na Projektu je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, u projekt se planira uključiti učenike i učenice OŠ K. Š. Gjalskog Zabok, a projekt „Mala početnica medijske pismenosti“ financira Krapinsko-zagorska županija i Zagorski vodovod.