Blog

„UGODNIJA JE KLIMA KAD SMO DOBRI PREMA SVIMA“

Savez DND je i ove godine objavio Facebook natječaj za najbolji slogan protiv međuvršnjačkog nasilja i diskriminacije u sklopu projekta „100 ljudi 100 ćudi“. Uključiti su se mogli sva djeca i mladi tako što su ostavljali poruke na Facebook zidu Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Pokazali su se vrlo kreativnima te je od brojnih slogana koji su stigli, žiri iz Stručne službe Saveza odabrao tri koji su ušli u uži izbor:

“Nasilje izbriši, ljubav upiši“ (Daniel Miličević, DND Vinkovci)

„Il’ se druži, il’ produži“ (DND Pregrada)

I na kraju, slogan koji je izabran kao najbolji:

„Ugodnija je klima kad smo dobri prema svima“ (OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko).

Svi autori slogana u užem izboru nagrađeni su knjigama.

Pobjednički slogan je stigao iz OŠ LJUBO BABIĆ IZ JASTREBARSKOG koja je jedan od partnera na projektu uz OŠ DR. JURE TURIĆA, GOSPIĆ, OŠ JOSIP PUPAČIĆ, OMIŠ, OŠ NIKOLA TESLA VINKOVCI i  DRUŠTVO NAŠA DJECA VINKOVCI.

Partneri – osnovne škole i DND-ovci  neumorno rade cijele godine na promicanju tolerancije, prihvaćanja i na razbijanju stereotipa, te se projekt uspješno privodi kraju. Savez DND je educirao 21 voditelja/mentora iz ove 4 škole kako bi mogli samostalno provoditi radionice u svojim matičnim školama i Društvima Naša djeca za djecu i mlade  na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi se djecu osnažilo o važnosti prevencije nasilja.  Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. U školama koje sudjeluju u projektu, postavili su se i  „sandučići“ u koje djeca, izložena nasilju  od strane svojih vršnjaka, mogu ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema.

Cilj ovog projekta je preventivan, preciznije, educiranje kako bi suzbili nasilje među djecom u osnovnim školama. Najbolji način za to su radionice koje educiraju i podižu svijest najmlađima  o našim različitostima.

* O projektu „100 ljudi, 100 ćudi“: Savez društava Naša djeca Hrvatske provodi projekt u partnerstvu sa školama i Društvima Naša djeca diljem Hrvatske. Ovogodišnji partneri su četiri osnovne škole u Gospiću, Jastrebarskom, Omišu i Vinkovcima te Društvo Naša djeca Vinkovci.  Provode se edukacije voditelja/mentora za radionice za djecu i mlade na temu stereotipa, predrasuda, različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba za osnaživanje i osvještavanje djece o važnosti prevencije nasilja i nenasilnog rješavanja, te kasnije brojne radionice za djecu u školama. Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru „Natječaja za prevenciju nasilja nad i među djecom i mladima za 2017. godinu“.