Blog

NOVI SAZIV DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA U OPATIJI

U gradskoj vijećnici 16. prosinca održana je 3. sjednica X. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije kojoj su uz male vijećnike prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić, predstavnici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“, predstavnici Centra za socijalnu skrb, predstavnici  Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatija te predstavnici Koordinacije Grad Opatija prijatelj djece.

Na početku sjednice zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin osvrnuo se na pitanja koja su mu na temu pješačkog prijelaza kod sportske dvorane upućena na prošloj sjednici te izvijestio vijećnike kako će se iscrtati dodatni pješački prijelaz na prostoru za ulazak u dvoranu, a na pješački prijelaz na glavnoj cesti postaviti led lampice radi bolje vidljivosti. Grad će također ispred škole u Voloskom postaviti mjerač brzine poput onog kod Bille.

Sjednicu su vijećnici otvorili pitanjima zamjeniku gradonačelnika. Leu Leonardu Pašić zanimalo je može li se u novom KTC-u urediti soba za igranje igrica, Taru Tomić interesiralo je kako bi došla do informacija o restoranima koji u Opatiji nude jela za dijabetičare, a Nina Žunić željela bi više radionica na kojima bi se djeci ukazalo na opasnosti od petardi.

U sljedećoj točki dnevnog reda vijećnice Nina Žunić i Petra Deranja predstavile su projekt na kojem će raditi ovaj saziv, pod nazivom Detektivi šuma Učke. Želja im je proučavati biljke i životinje Učke, igrati paintball, posjetiti Djeda Mraza, jahati konje, upoznati šetnice i staze, napraviti vodič i plan staza te organizirati radionice potrage za blagom. Dogovorili su da će održati pet radionica, a već su održali i prvi sastanak s predstavnicima Parka prirode Učka i dogovorili zajedničke aktivnosti.

U nastavku sjednice predstavljene su aktivnosti u Društvu “Naša djeca” Opatija u studenom i prosincu. Tako je obilježen mjesec borbe protiv ovisnosti, Dan volontera, dolazak Svetog Nikole, posjetili su Djeda Mraza na Učki i organizirali info štandove ispred tržnice. Proslavili su 10 godina Akcije Grad Opatija-prijatelj djece, predstavili rezultate te akcije, obilježili Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, a nekoliko vijećnika sudjelovalo je na Savjetovanju Akcije gradovi i općine prijatelji djece održanom u starogradskoj vijećnici u Zagrebu 20. studenog, gdje im je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio Povelju za uzorno provedenu Naj-akciju u 2015. godini «S kovčežićem o dječjim pravima po Europi».

Na kraju sjednice predsjednik DGV-a Ivan Tancabel ispričao je vijećnicima kako je bilo u Londonu te što su sve radili predstavnici DND-a koji su tamo nagrađeni visokim svjetskim priznanjem organizacije Child & Youth Finance International.