Blog

NOVITETI IZ LIPIKA

LUNAPARK U LIPIKU

Kroz sljedeća dva tjedna uz parkiralište nekadašnjeg hotela Lipik preko puta Gradske uprave bit će smješten Lunapark iz Slavonskog Broda. Lipičani i posjetitelji Lipika imat će mogućnost zabaviti se na vrtuljku, neizostavnim autićima i drugim atraktivnim napravama.

Uz sva tehnološka napredovanja, i dalje Lunapark predstavlja najveću radost djeci svih uzrasta.

DOBROVČANI OBILJEŽILI IVANJSKE KRIJESOVE

Sedmi po redu Ivanjski krijesovi započeli su biciklijadom, vozilo se ove druge godine kako se priređuje biciklijada, 26 kilometara za 26 godina oslobođenja, a sudjelovalo je čak 63 biciklista unatoč velikoj jutarnjoj sparini. Uz domaće s područja Lipika i Pakraca gosti su bili iz Novske, Nove Subocke, Daruvara, Garešnice, Kutine, Kraljeve Velike, Lipovljana i Grubišnog polja, a svi zajedno pošli su putem kroz Kukunjevac – Batinjane – Toranj – Brekinsku – Gaj – Kukunjevac – Batinjani i Dobrovac.

Na nogometnom igralištu NK Dobrovca odigran je malonogometni turnir U-12 na kojem su sudjelovali, i prema navođenju, u ukupnom poretku postigli rezultat, NK Libertas iz Novske, NK Hajduk Pakrac i NK Lipik 1925. Igralo se 6+1, dva puta po 12 minuta, a najbolji strijelac turnira s pet golova bio je Leo Komarić iz Hajduka, najbolji golman Roko Gašljević iz Hajduka, a titulu najboljeg igrača ponio je Roberto Bilandžija iz Libertasa.

Večernji dio programa započeo je kulturno-umjetničkim programom smotre folklora  i plesa u kojem su nastupili KUD Tkanica iz Okučana, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, GKUD Požega iz Požege, KUD Moslavčanka iz Donje Gračenice i male Mažoretkinje grada Lipika.

Dobrovački Ivanjski krijes nije prošao ni ove godine bez nekih tradicionalnih aktivnosti tako su u popodnevnim satima članovi Udruge LIDO pošli u Bilo kod križa na tradicionalnu molitvu, a i ove godine svojim posjetiteljima priredili su preko 200 litara besplatnog graha te kobasice na vatri uz dobrovoljni prilog. U ponudi je bio i mini izložbeni prodajni sajam, turistički vlakić, lunapark te tombola u kojoj je glavni zgoditak bio hladnjak.  Dobrovačka manifestacija potrajala je do sitnih noćnih sati, a okupljene je zabavljala grupa Dodir iz Kutine. Posebni gosti bili su i ove godine Sirački kipari s motornim pilama koji su tijekom dana izradili magarca i kralja, nove skulpture koje će krasiti dobrovačke jaslice.

PRVA LJETNA ŠKOLA TEHNIKE U LIPIKU

U ponedjeljak, 19.lipnja održana je prva Ljetna škola tehnike u organizaciji Radio kluba Lipik 9A4U, na kojoj je prisustvovalo sedam učenika iz OŠ Lipik i OŠ Grigora Viteza  Poljana.

Učenici su imali priliku upoznati se s osnovama programiranja mikrokontrolera BBC micro:bit. Između ostalog, pružila im se mogućnost da nauče kako programirati micro:bit da im služi umjesto kockice u popularnoj društvenoj igri “Čovječe ne ljuti se” i kako da im micro:bit pomogne u uvježbavanju tablice množenja. Radionice su održane na računalima koje je Radio klubu donirao Grad Lipik, a na kraju radionice učenici su zaključili kako je bila zanimljiva i poučna.

Radionicu su vodili učitelji Ivan Kiš i Marko Svjetličić, koji su iskazali zadovoljstvo odazivom djece i njihovim znanjem koje su pokazali na radionici.

Učenici koji žele naučiti nešto više o micro:bitovima i sličnim tehničkim tvorevinama, mogu se uključiti u rad Radio kluba Lipik svakog utorka od 18:00 sati u prostorijama Radio kluba ili kontaktirati putem facebook stranice.

ŠKOLARCI I VRTIĆARCI ZAIGRALI KOŠARKU

Cijeli tjedan u Lipiku ispunjen je košarkom, a dok brojni volonteri te gradske službe neumorno rade na završnoj pripremi terena oko Dječjeg doma koji se ovih dana pretvorio u pravu arenu s oko pet stotina sjedećih mjesta, najmlađi stanovnici Lipika i okolice otvorili su košarkaška događanja u Lipiku. Aktivnosti oko lipičkog Challengera na terenu obišao je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Svrha turnira za djecu je naravno bila dobra zabava za djecu te popularizacija 3×3 košarke koja je odnedavno proglašena olimpijskim sportom.  Priređena je nagradna igra, a uz igraonicu i animaciju koju je provodio Mario Barać, član Organizacijskog odbora Cedevita Lipik 3×3 Challengera svi su se dobro zabavili, a posebno roditelji koji su uspjeli predahnuti od svojih “turbo” anđela. Neki uz kavu, neki uz Laško jer Laško je košarkaško.

Događanja se već od danas 28. lipnja sele na igralište kod Dječjeg doma Lipik, od 18 sati igra se prvi Laško tour to Cedevita Lipik 3X3 Challenger. Tko će biti današnji pobjednik i zaslužiti kartu za Challenger u petak i subotu saznajte u razigravanju od 20 sati, odnosnu finalu koje je predviđeno u 21 sat. Drugi, Laško tour to Cedevita Lipik 3X3 Challenger odigrava se sutra, dok u petak starta Cedevita Lipik 3×3 Challengera na kojem će nastupiti 8 od 10 najboljih svjetskih, odnosno trenutno 10 najboljih europskih 3×3 ekipa; na kojem će se u malom Lipiku sučeliti 35 divova, 35 najboljih svjetskih igrača koji su trenutno u Top 50!