Blog

NOVOGRADIŠČANI U AKCIJI „ZA GRAD BEZ OVISNOSTI“

U organizaciji Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška u Mjesecu borbe protiv ovisnosti održan je stručni skup voditelja školskih preventivnih programa iz osnovnih i srednjih škola na temu “Strategije prevencije ranog pijenja alkohola kod mladih”. Uvodno predavanje održala je predsjednica Koordinacijskog tijela i  koordinatorica školskih preventivnih programa u Brodsko-posavskoj županiji mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Potom su uslijedile pedagoške radionice po modelu world caffea, koje su vodile prof.  Mirela Brlić-Trnka i prof.  Mira Linjaković.

strucni skup voditelja skolskih preventivnih programa  2

strucni skup voditelja skolskih preventivnih programa  1

Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška, koje djeluje od 2005.g. i okuplja predstavnike zdravstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova, policije, Centra za socijalnu skrb, Gradskog društva Crvenog križa i organizacija civilnog društva,  u Mjesecu borbe protiv ovisnosti održalo je i  svoju 23. sjednicu. Na sjednici je dr.med. Nina Oršanić, spec. psihijatrije održala predavanje “Klinička slika intoksikacije psihoaktivnim tvarima”. U drugom je dijelu sjednice članovima Koordinacijskog tijela predstavljen projekt  “Od igre do ovisnosti”, koji će novogradiška Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja “Pozitiva” uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih provoditi do 31. srpnja 2014. godine. Cilj Projekta je  prevencija ovisnosti o računalnim igrama u muškoj  adolescentnoj populaciji,   kroz edukaciju,  poticanje  mladih  na izravnu socijalnu interakciju te kroz  ponudu  sadržaja  koji su alternativa životu u virtualnom svijetu.

edukacijski seminar -Projekt Udruge Pozitiva OVISNOST O IGRI

Projekt „Od igre do ovisnosti“ provodi  multidisciplinarni tim lokalnih stručnjaka ( psiholozi, liječnici, socijalni radnici, pedagozi), a tijekom prosinca već je  na lokalnoj radio-postaji održana emisija „Opasne igre“, realizirani su edukacijski  seminari „Ovisnost o igri“  te fokus-grupa „Pozitivni i negativni učinci igranja računalnih igara“.  U sklopu Projekta Udruge „Pozitiva“, u Novoj Gradiški će u prvoj polovici 2014. godine za adolescente biti organizirana radionica „Igraonica za socijalno učenje“, savjetovanje „Kako se kontrolirano i umjereno igrati na računalu?“, socijalizacijska grupa u prirodi simbolična naziva  „Povratak iz virtualnog svijeta“, a u pripremi je  i letak „Ovisnost bez droga“.

fokus grupa - Udruga Pozitiva projekt Ovisnost o igri