Blog

NOVOGRADIŠKO RODILIŠTE DOBILO STATUS „RODILIŠTE – PRIJATELJ DJECE“

Svečanost uručenja priznanja upriličena je 4. lipnja 2014.  u Bolnici u Novoj Gradiški,  u nazočnosti  predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku mr.sc. Valentine Otmačić, koordinatora programa „Rodilišta – prijatelji djece“  prof. dr.sc. Josipa Grgurića,  sanacijskog upravitelja dr.med. Tihomira Biščevića i osoblja Bolnice,  gradonačelnika Grada Nova Gradiška Željka Bigovića, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo  Brodsko-posavske županije Klare Šćuka te  članova novogradiškog Koordinacijskog odbora za provedbu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. U nemogućnosti sudjelovanja na svečanosti, čestitke na postignuću i želje za daljnjim napredovanjem novogradiškom su  rodilištu   poštom stigle od  Stručne službe Saveza Društava Naša djeca Hrvatske.

NG-rodilište4

Svečanost  je vodila mr. Ljiljana Lukačević,  zamjenica gradonačelnika i  koordinatorica akcije „Gradovi i općine- prijatelji djece“ za Grad Novu Gradišku. Podsjetila je kako su znanje, veliki trud  i prije svega istinska briga i ljubav za djecu  prepoznati  još 1997. godine,  kada je novogradiško rodilište među prvih deset u Hrvatskoj dobilo certifikat „Rodilište-prijatelj djece“. Iako  humani pristup i zalaganje za dobrobit djece  nikada nisu prestali, put do licenciranja je ipak bio dug.

NG-rodilište3

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj mr.sc.Valentina Otmačić i koordinator programa „Rodilišta – prijatelji djece“ prof.dr.sc. Josip Grgurić priznanje su uručili sanacijskom upravitelju  dr. med. Tihomiru Biščeviću, a on predao voditelju Odjela ginekologije i porodništva dr. med. Borisu Lovriću  i  koordinatorici programa „Rodilište – prijatelj djece“ u novogradiškoj bolnici dr. med. Dubravki Klobučar.

NG-rodilište5

Tako se novogradiško rodilište pridružilo velikoj obitelji rodilišta u Hrvatskoj koja nose prestižan status „Rodilišta – prijatelja djece“ i   potvrdila su da majkama i njihovoj djeci pružaju  najkvalitetniju skrb, uspješno primjenjuju „Deset koraka do uspješnog dojenja“ i poštuju odredbe Međunarodnog kodeksa o reklamiranju i prodaji nadomjestaka za majčino mlijeko.

Ovaj status i priznanje za novogradiško  rodilište su čast i privilegija, ali i obveza da se nastavi promicanje kulture dojenja i humanosti i u godinama koje dolaze.

NG-rodilište1

Prof. dr. sc. Josip Grgurić je istaknuo  veliku vrijednost aktivnosti koje se poduzimaju i na razini cijele lokalne zajednice u pravcu stjecanja statusa „Grada – prijatelja djece“.