Blog

O Nagradi Grigor Vitez u 2006. godini

Višnja Stahuljak     Dražen Jerabek    Tomislav Zlatić

 

Ove godine po četrdeseti puta dodijeljena je Nagrada “Grigor Vitez” – najstarija nagrada književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini. Osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač Nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, kojega novčano pomaže, od prvih dana, Ministarstvo kulture RH (tada Fond kulture), a u novije vrijeme: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje i uz suradnju Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagrada se sastoji od posebne diplome, statue Ptica (rad akad. slikarice Ksenije Kantoci) i novčanog iznosa.

U 2006. godini u konkurenciji bila je 41 knjiga i slikovnica, čije tekstove je napisalo 30 književnika, ilustriralo 20 likovnih umjetnika, a objavilo 18 nakladnika iz Hrvatske.

Prijedlog dobitnika Nagrade «Grigor Vitez» i Pohvale donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: književnik Pajo Kanižaj, predsjednik, književnica Sanja Polak, dopredsjednica, Ivan Vitez, likovni umjetnik, Branko Vujanović, likovni umjetnik, knjižničarka-prof. komparatist Ranka Javor, prof. komparatist Snježana Krpes, tajnica Povjerenstva.

Kao najuspješnije izdvojene su dvije knjige i jedna slikovnica čiji su autori (l književnica i 2 likovna umjetnika) proglašeni dobitnicima Nagrade «Grigor Vitez» za 2006. godinu.