Blog

Obrazloženje Nagrade Grigor Vitez za ilustracije u 2006. godini

Nagradu Grigor Vitez za ilustracije dobili su:

 

DRAŽEN JERABEK za ilustracije u slikovnici
Gorski duh Želimira Hercigonje

objavljene u Nakladi Haid Zagreb, 2006. godine, urednica Višnja Haid.

gorski_duh_mDražen Jerabek iznjedrio je slikovnicu koju obilježava rustikalni, gotovo skulpturalni likovni pristup, u kojem umjetnik ugrađuje voluminozne oblike u tonski ujednačene pozadine. Tek uznemirene multipliciranim iscrtkanim ornamentom koji ponekad asocira na računsku obradu plohe.

U slikovnici Gorski duh Želimira Hercigonje (naklada Haid Zagreb) u kojoj Jerabek provodi orlolikog cara kroz vrleti, gotovo isklesanog pejzaža, zasićenog kromoksidom i nijansama ultramarina. Slikom, koja nadilazi slikovnost predloška, ilustrator na trenutke otkriva raskoš vizije koja se u pripovijetci tek nazire ili pak širokom slikarskom plohom pomno razrađuje monotoniju i dosadu ledene i sablasne šume u kojoj se jedva naziru carski vojnici urasli u grimiz beskraja. Dizajnerske i perfekcionističke dosljednosti Dražen Jerabek minuciozno grafizmima razrađuje volumene koji dominiraju slikom.

 

TOMISLAV ZLATIĆ  za ilustracije u knjizi
Esperel-grad malih čuda Sanje Lovrenčić

objavljene u Školskoj knjizi Zagreb, 2006. godine, urednica Miroslava Vučić.

esperel_mTomislav Zlatić bogato ilustriranom knjigom Sanje Lovrenčić Esperel- grad malih čuda (naklada Školska knjiga, Zagreb) pridobio naklonost članova Stručnog povjerenstva pastuozno slikanim ilustracijama, često položenim preko dvije stranice, ili pojedinačnim – zapunjenjima, koji se nadograđuju samosvojnim nizovima vinjeta, usađenim u slobodne margine.

Tomislava Zlatića obilježava svojevrsno viđenje perspektive, čije zakonitosti podređuje maštovitom izričaju kojim plijeni pozornost čitatelja. Slikovni sadržaji, ponekad na rubu imaginacije, prerastaju u duhovite dosjetke prepričane slikarskim jezikom, a u suglasju s literarnim predloškom. Naročito se ističu majstorski oslikane stranice oslobođenih narativnih detalja, koji su u službi nužne scenografije. Na takvim stranicama slike žive u punom pikturalnom ozračju izronjenom iz štafelajskih iskustava.

Likovnom obradom margina, autor je zbližio tipografske zadatosti s ilustrativnim cjelinama, i poput kolopleta, satkao cjelovito knjižno djelo u kojem se međusobno nadovezuju slikovni i literarni sadržaji, čas slaveći roman, koji se zrcali u ilustraciji ili ilustraciju u koju ponire fabula.

Uz Nagrade dodijeljena je i Pohvala Nagrade «Grigor Vitez» koju dobiva: MOZAIK KNJIGA iz Zagreba za nove biblioteke Sanja Pilić za mlade i Miro Gavran za mlade, koje uređuje Zoran Maljković.