Blog

Obrazloženje Nagrade Grigor Vitez za književni tekst u 2006. godini

Dobitnica Nagrade Grigor Vitez za književni tekst u 2006. godini je književnica Višnja Stahuljak za knjigu Bijeli zec i drugi igrokazi, u izdanju Školske knjige jer se iz ukupne književne produkcije izdvaja vještim poetskim izrazom u zanimljivim i maštovitim igrokazima.

VIŠNJA STAHULJAK za knjigu Bijeli zec i drugi igrokazi

objavljene u Školskoj knjizi Zagreb, urednica Miroslava Vučić.

bijeli_zec_mDobitnica Nagrade Grigor Vitez za književni tekst u 2006. godini književnica Višnja Stahuljak za knjigu Bijeli zec i drugi igrokazi, u izdanju Školske knjige koja se iz ukupne književne produkcije izdvaja vještim poetskim izrazom u zanimljivim i maštovitim igrokazima.

U književnoj produkciji za mlade vrlo se rijetko pojavljuju zbirke igrokaza iako se djeca veoma raduju njihovom čitanju i izvođenju jer upravo su igrokazi književna vrsta svojstvena dječjoj naravi u kojoj dominiraju igrivost i maštovitost. Igrokazi u stihovima još su rjeđi i potrebno je mnogo truda, maštovitosti, kreativnosti i umješnosti pri njihovom stvaranju. Višnja Stahuljak je ovom knjigom pokazala visoku razvijenost svih navedenih vještina i ostavila vrijedan doprinos u književnosti i dramskom izražavanju za djecu.

Kao osobitu vrijedno ove knjige ističemo poeziju Višnje Stahuljak kojom autorica vješto vodi i oblikuje scensku igru. Ova knjiga donosi šest igrokaza od kojih se tri temelje na narodnim pričama.

Igrokazi Crveni kišobranMudri pijetao Frkljevački muzikanti utemeljeni su na narodnim bajkama u kojima se isprepliće stvarno i čudesno. To su tekstovi za lutkarska uprizorenja. Za uspješnost dramskog prikaza narodnih bajki Višnja Stahuljak je naraciju priče prikazala kroz postupke likova ili monolozima pripovjedača koji se odlikuju posebnom ritmičnošću, razigranošću i duhovitošću.

Frkljevačkim muzikantima gospodari žele ubiti ostarjele životinje, u Mudrom pijetlupjetlić je protjeran iz doma jer nije koristan kao kokoš, a uCrvenom kišobranu gospodar odbija platiti sluzi ugovorenu plaću. Svi likovi tijekom igrokaza susreću pomagače koji im omogućuju da dođu do svog cilja i pobijede nepravdu.

Igrokaz Bijeli zec po kojem je i zbirka dobila ime obuhvaća i žive glumce i lutke. Ljudske likove izvode glumci, a životinjske likove i cilindar lutke. Igrokaz je živ, ritmičan, veseo i pisan u stihovima sedmercima i osmercima. U igrokazu se pojavljuju brojni likovi koji se užurbano izmjenjuju na sceni, a posebno je simpatično uključivanje gledatelja u radnju.

Božićna bajka prigodan je igrokaz koji će moći iskoristiti brojne dramske skupine tijekom pripremanja božićnih priredbi. Igrokaz pobuđuje ugođaj čudesnog božićnog raspoloženja kojem posebno pridonose simpatični likovi. Duhoviti postupci i dijalozi životnja, neobičnih anđela i zbunjenih pastira oduševit će najmlađe gledatelje. I ovaj igrokaz je poetičan s mnogobrojnim uspješno osmišljenim stihovima.

Priča o Češerku Borku romantični je igrokaz u kojem češer ne može hodati, plivati, letjeti te je tako odsuđen da život provede ondje gdje se rodio. Ne mireći se s dodijeljenom sudbinom, dokazuje kako se neostvarive želje mogu pretočiti u ostvarive. U ovom igrokazu posebno je zanimljiva uloga pripovjedača. On ne ostaje samo pasivni promatrač radnje i njezin interpretator nego se izravno upleće u radnju te postaje jedan od likova koji ravnopravno sudjeluje u scenskoj igri.

Svih šest igorokaza Višnje Stahuljak dobra su podloga za scenska uprizorenja koja mogu privući dječju publiku i utjecati na razvoj njihove mašte i kreativnosti.