Blog

OBILJEŽAVANJE DANA RUŽIČASTIH MAJICA U OPATIJI I LOVRANU

Društvo “Naša djeca“ Opatija i ogranak Lovran, Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske – Policijska postaja Opatija, Općina Lovran i Osnovna škola Viktora Cara Emina Lovran udružili su se s ciljem obilježavanja Dana ružičastih majica odnosno programa borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama. Centar za edukaciju i prevenciju nasilja nositelj je cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj.

Inače, ovaj dan nastao je kao podrška dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci – to je ujedno i razlog zašto se nosi ružičasta boja. Prigodnim kreativnim aktivnostima, djeca iz Dječjih foruma Opatije i Lovrana, policijski službenik za prevenciju gsp. Krunoslav Vukalović, kontakt policajac gsp. Marijan Kordiš i članovi DND-a Opatija i ogranka Lovran, pozvali su odrasle i djecu da odjenu ružičastu majicu i na taj način budu podrška djeci – žrtvama vršnjačkog nasilja, ali i organizacijama koje razvijaju programe prevencije nasilja. Lovranski osnovnoškolci svoje poruke protiv nasilja pisali su na kartonskim ružičastim majicama, koje su kasnije objesili na štrik ispred njihove škole. Sljedeće poruke, koje su pisala djeca, dokazuju koliko su mališani svjesni problema nasilja i potrebe za tolerantnijim društvom : „Tko tolerira profitira!“, „Svi smo mi roza boja“, „Volimo se“ i slično…

Dan ružičastih majica, obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači u cijelome svijetu. Statistike govore da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja. 27% njih svakog ili gotovo svakog dana doživljava neku vrstu nasilja dok se 16 posto djece nasilnički ponaša prema drugima (istraživanje je vršila Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba). Navedeni statistički podaci govore o važnosti razvijanja programa prevencije bilo kakvog oblika nasilja, naročito nad i među djecom.