Blog

OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA U KRIŽEVCIMA

Ponedjeljak, 1.10.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn u 9 sati nastupio je u radio emisiji Radio Križevaca zajedno s djecom osnovnih i srednjih škola. Djeca su pohvalila održavanje Dječjeg tjedna i postavljala mnogobrojna pitanja gradonačelniku o Križevcima i što se još može napraviti u Križevcima za djecu.

U 12 sati djeca predškolske dobi i osnovnoškolske dobi sastala su se na glavnom gradskom trgu gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora Akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“. Djeca i zamjenik gradonačelnika zajedno su u jedan glas izrekli moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ što se izuzetno svidjelo djeci. Nakon toga su u pratnji svojih odgajatelja odnosno nastavnika na ogradu na glavnom gradskom trgu zalijepili poruke odraslima, a koje su kasnije pročitali i gradonačelnik te njegovi zamjenici.

Doktorica pedijatrije Tatjana Relić-Niemčić održala je predavanje za roditelje polaznika Dječjeg vrtića Zraka sunca o sprječavanju nesreća i praćenju sigurnosti djece rane i predškolske dobi.

Utorak, 2. 10.

U 9,00 sati u Gradskoj upravi gradonačelnik Grada Križevaca održao je prijem za predstavnike učenika osnovnih i srednjih škola s područja Križevaca. Učenici su gradonačelniku predstavili svoje prijedloge za poboljšanje Grada, a razgovarali su o pokretanju kina, pješačkim stazama, rekonstrukciji atletske staze i obnovi dječjeg igrališta u Ulici Krunoslava Heruca.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ učenica 1. razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga predstavila je svoju knjigu pjesama „Pogled u budućnost“.

Srijeda, 3.10.

U sklopu projekta „Zajedno u radu i igri“ u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održana je interaktivna radionica učenika 5.-8. razreda učiteljice Snežane Premužić iz COOR-a i 3. b razreda učiteljice Suzane Balić i pripravnice Andreje Šturbek iz Osnovne škole Ljudevita Modeca. Tema radionice bila je prijateljstvo stoga su učenici poslušali prigodnu priču Gospodin Nosko nalazi prijatelja koju im je pročitala knjižničarka Tihana Doskočil.

Polaznici Dječjeg vrtića Sveti Josip posjetili su doktoricu stomatologije Jelenu Princip koja ih je tom prilikom upoznala sa stomatološkom ordinacijom u cilju da suzbije strah kod djece i da djeca posjete stomatološku ordinaciju prije nego imaju problema sa zubićima.

Centar za promicanje i zdravi razvoj djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ organizirao je u prostoru Obiteljskog savjetovališta senzomotoričku radionicu za djecu od 7 do 8 godina. Djeca su se prvo malo razbudila masažom, zatim su odigrali nekoliko motoričkih igara, a na kraju su se opustili uz priču o prijateljstvu te nacrtali što im se u njoj najviše svidjelo.

Četvrtak, 4.10.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održana je kreativna radionica na temu jeseni s učenicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Petak, 5.10.

U petak je održan niz događanja za djecu i s djecom. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održao je sa svojim polaznicima radionicu „Izrada didaktičkog materijala“. Centar za socijalnu skrb Križevci s Udruženjem „Djeca prva“ održao je i ove godine druženje udomiteljskih obitelji i udomljene djece. Ovo druženje prelazi u tradicionalno druženje, a njime se još jednom iskazuje udomiteljima da se njihov rad i trud cijeni i da mogu računati na podršku i Centra, ali i Grada Križevaca. Okupljene je u ime Grada Križevaca pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško ujedno i predsjednik KO Akcije „Grad Križevci-prijatelj djece“.

Centar za promicanje i zdravi razvoj djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ organizirao je u prostoru Obiteljskog savjetovališta senzomotoričku radionicu za djecu od 4 do 6 godina. Djeca su se najprije upoznala i razbudila masažom zrnatim vrećicama, a nakon toga su se kretali kroz poligon koji se sastojao od različitih podražaja i igrali razne motoričke igre uz koje su učili i pjevali o bojama. Za kraj su bojama za prste napravili zajedničku šarenu sliku.

Križevačka dramsko-scenska družina „Kolibrići“ povodom Dječjeg tjedna izvela je premijeru predstave „Heidi“ i još jednom napunili Multimedijsku dvoranu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ i oduševili i djecu i roditelje.

Subota, 6.10.

Predzadnji dan obilježavanja Dječjeg tjedna održano je natjecanje „Najbolji tim u gradu“. Riječ je o natjecanju u kojem se jedan par roditelj dijete natjecao protiv drugih parova roditelj dijete, a sve u cilju zajedničkog provođenja vremena roditelja i njihove djece na otvorenome.. Roditelji i djeca natjecali su se u disciplinama poput hvatanja loptice, trčanja preko prepona, skakanja u vreći i tački. Svi sudionici dobili su osvježenje, slatkiše i majice, a oni najbolji medalje koje je uručio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Nedjelja, 7.10.

U organizaciji Udruge K.V.A.R.K. na Nemčićevom trgu u nedjelju, 7. listopada održan je Festival ludorija. Brojna djeca i roditelji uživali su u dvosatnom programu koji je započeo predstavom “Ples i fantazija” križevačke žonglerske skupine “KUFER”, nakon čega su Anja Budojević i Ana Pomper uključile djecu u zabavne interaktivne igre, Karla Matus je djeci oslikavala lica, Dijana Čeh i Saša Lončarić održali su radionicu žongliranja, a djeca su se uključila i u izradu vremenske kapsule – pisali su poruke o tome kako vide Križevce za 10 godina i pohranili iste u vremensku kapsulu. Vremenska kapsula je potom predana na čuvanje gradonačelniku Mariju Rajnu koji je tom prilikom zahvalio djeci na napisanim porukama te službeno zatvorio Festival ludorija, a samim time i obilježavanje drugog po redu Dječjeg tjedna u Križevcima.

Pored prethodno navedenih aktivnosti, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci organiziralo je sa svim dječjim vrtićima sadnju cvijeća i izradu čestitki od recikliranog papira pod nazivom „Reciklirajmo zajedno“. Gradska knjižnica „Franjo Marković“ održala je nekoliko pričaonica za djecu predškolskog uzrasta, a također, tijekom cijelog tjedna trajala je Akcija besplatnog učlanjenja u knjižnicu za djecu udomiteljskih obitelji, učenika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, djecu lošijeg imovinskog stanja i učenike prvih razreda.

Kao predsjednik Koordinacijskog odbora Akcije „Grad Križevci-prijatelj djece“ mogu istaknuti zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dječjeg tjedna. Okupili smo velik broj djece, ali i njihovih roditelja te usvojili moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“. U pripremu programa obilježavanja Dječjeg tjedna okupio se velik broj institucija, udruga i pojedinaca i mislim da smo tako i ove godine još jednom pokazali da su Križevci zaista prijatelj djece.

Predsjednik Koordinacijskog odbora

Akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“

Danijel Šaško, v.r.